Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мовознавство фінал.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
03.03.2019
Размер:
247.3 Кб
Скачать

8. Гіпотези походження мови (донаукові та наукові). Первісні центри виникнення мови.

У XVII—XIX ст. з'явилося кілька гіпотез походження мови — звуконаслідувальна, звукосимволічна, вигукова, соціального договору, трудових вигуків, жестів та ін.ЗВУКОНАСЛІДУВАЛЬНА ГІПОТЕЗА. Полягає в тому, що мова виникла шляхом наслідування людиною звуків природи.

Згідно зі ЗВУКОСИМВОЛІЧНОЮ ГІПОТЕЗОЮ між почуттями й емоціями людини і звуками є певний прямий зв'язок. ВИГУКОВА ГІПОТЕЗА (ЕМОЦІЙНА, ДОВІЛЬНИХ ВИГУКІВ). Суть її в тому, що предмети навколишнього світу викликали в людини певні почуття, і вона мимоволі вимовляла звуки, які й стали першими словами.

ГІПОТЕЗА СОЦІАЛЬНОГО ДОГОВОРУ. Її основоположником вважають Діодора Сицилійського. Її можна заперечити таким фактом: щоб домовитися, необхідно було вже мати мову.

ГІПОТЕЗА ТРУДОВИХ ВИГУКІВ.

За цією гіпотезою, інстинктивні вигуки супроводжували колективні трудові дії.

ГІПОТЕЗА ЖЕСТІВ. За цією гіпотезою, спочатку виникла мова жестів, а потім на її основі звукова мова.

ГІПОТЕЗА ПОХОДЖЕННЯ МОВИ Ф. ЕНГЕЛЬСА. За цією гіпотезою, багато тисячоліть тому в Південній Азії жила високорозвинена порода людиноподібних мавп — австралопітеки, після яких згодом зявилися гомо сапієнс.

ТЕОРІЯ МОНОГЕНЕЗУ— вчення про походження всіх мов світу від однієї мови.

ТЕОРІЯ ПОЛІГЕНЕЗУ— протилежний моногенезові погляд.

9. Мова як історичне явище. Зовнішні і внутрішні фактори розвитку мов.

Розвиток мови загалом супроводжується постійними змінами. Змінюється її звукова, лексична,морфологічна і синтаксична системи. Усі зміни в мові зумовлені зовнішніми і внутрішніми причинами. До зовнішніх причин належать економічний та суспільно-політичний розвиток, вплив різних історичних подій, прогрес у науці та техніці, розвиток культури тощо. До зовнішніх причин відносять і контактування мов —один із найсильніших чинників зміни і розвитку мови. Контактування мов зумовлює запозичення лексики і фразеології, засвоєння іншомовної артикуляції, зміни в слолова не залежить від зовнішніх чинників.В історії розвитку конкретних мов відомі два процесл — диференціація (поділ) та інтеграція (злиття) мов.ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ — процес, за якого з однієї мови виникає дві або більше мов. Так, колисьбула одна слов'янська (праслов'янська) мова. ІНТЕГРАЦІЯ — процес якого з декількох мов чи діалектів виникає одна мова. Інтеграція — результат контактування .

10. Мовні контакти. Субстрат, суперстрат і адстрат

За активного і тривалого контактування може відбутися схрещення мов, внаслідок чого виникає нова мова.

Субстрат — елементи переможеної мови автохтонного народу в мові-переможниці прийшлого народу-завойовника. Як приклад можна навести кельтський субстрат в англійській мові і галльський у французькій. Суперстрат - елементи переможеної прийшлої мови народу-завойовника в мові-переможниці місцевого населення

Схрещення (субстрат і суперстрат)—це глибокі зміни структури мови-переможниці

Адстра́т—ознаки мов­ної системи, що виявляють тривалий вплив однієї мови на іншу в процесі контактування різних етносів.