Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.6 Техніка безпеки при експлуатації обладнання для обробки продуктів та обслуговування торгівельних процесів

3.6.1 Загальні вимоги техніки безпеки до обладнання для обробки продуктів

На підприємствах торгівлі та харчування для обробки продуктів використовують електромеханічне і електронагрівальне обладнання. Безпечну експлуатацію його визначають такі нормативні документи: ГОСТ 12.2.003-91. ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности, ГОСТ 12.2.124-90. ССБТ. Оборудование продовольственное. Общие требования безопасности, Правила охорони праці для об'єктів роздрібної торгівлі, Правила охорони праці для підприємств громадського харчування.

До експлуатації цього обладнання допускаються особи, навчені за програмою технічного мінімуму, які пройшли інструктаж на робочому місці і стажування. Вони повинні бути забезпечені інструкціями з безпечної експлуатації обладнання і ознайомлені під розписку з їхнім змістом.

Небезпека електромеханічного обладнання для обслуговуючого персоналу зумовлена наявністю в ньому електропривода і робочих органів, що рухаються з великою швидкістю, а також можливістю розльоту частин сировини і продуктів, що обробляються.

Перед включенням машин у роботу необхідно перевіряти стан заземлення (занулення), цілісність ізоляції кабеля і елементів штепсельного розйому, надійність кріплення змінних механізмів, наявність та справність огорож, відсутність будь-яких предметів у завантажувальних пристроях і робочих камерах.

Подачу продукту до робочого органу слід здійснювати, як правило, після випробування машини на холостому ході. Для проштовхування продукту всередину бункера або робочої камери застосовують спеціальні пристосування (штовхачі, пестики, лопатки, скребки). Вилучення заклинюючих продуктів або їх залишків здійснюється після повної зупинки двигуна і робочих органів машини. При виникненні стороннього шуму, підвищенні температури поверхні електроприводу і кабеля живлення необхідно вимкнути машину.

Після закінчення роботи машину вимикають кнопкою “Стоп” або перемикачем на її корпусі, вимикають з електричної мережі кнопкою “Стоп” електромагнітного пускача або витягненням вилки з розетки і очищають від залишків продуктів.

Для теплової обробки харчової сировини і продуктів, одержання гарячої води і приготування напоїв на підприємствах використовують електронагрівальні апарати. Небезпека цих апаратів для обслуговуючого персоналу зумовлена наявністю пристроїв, що знаходяться під напругою, і джерел високої температури, а деяких з них – ще і можливістю руйнування робочої камери надмірним тиском пари. В конструкції електронагрівальних апаратів передбачені запобіжні захисні засоби для автоматичного відключення їх при відхиленні параметрів роботи від допустимих значень, а також сигналізуючи пристрої. Для видалення теплонадлишків, пар та газів деякі апарати повинні мати місцеві вентиляційні відсоси.

Перед включенням будь-якого апарату в роботу необхідно перевірити наявність і стан запобіжних захисних засобів та сигналізуючих пристроїв, заземлення (занулення) корпусу, а також цілісність ізоляції кабелю і елементів штепсельного роз’єднання. Для кожного виду електронагрівальних апаратів розроблені особливі вимоги безпеки при експлуатації.

Експлуатація таких апаратів повинна бути припинена при відмові у роботі запобіжних захисних засобів і сигналізуючих пристроїв, неконтрольованому підвищенні температури електронагрівачів, а деяких з них – при зниженні рівня води нижче допустимого значення, надмірному підвищенні тиску пари.

Після закінчення роботи електронагрівальний апарат вимикають наявним на його корпусі перемикачем і вимикають з електричної мережі. Потім вилучають з нього залишки води або продукту.

Технічне обслуговування та ремонт електромеханічного і електронагрівального обладнання здійснюють за договором механіки ремонтно-монтажних комбінатів, сервісних організацій.