Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.6.2 Заходи безпечної експлуатації окремих видів електромеханічного устаткування для обробки продуктів

Машини для нарізання гастрономічних продуктів розрізняються конструктивно за способом подачі продукту до дискового ножа: під дією сили тяжіння і примусово.

Для нарізання гастрономічних продуктів використовуються машини – вітчизняні аналоги МРГ – 300А, МРГУ – 370, МРГУ – 370М.

Для забезпечення безпечної експлуатації машини МРГ – 300А необхідно стежити за міцністю кріплення дискового ножа у корпусі і завантажувального лотка на важелі. Забороняється експлуатація машини при відсутності або пошкодженні захисного кожуха, що огороджує дисковий ніж. Завантаження машини продуктами слід здійснювати тільки при зупиненому електродвигуні.

У машині МРГУ – 370 дисковий ніж і передавальний механізм закриті захисним кожухом. Для заточення дискового ножа є заточувальне пристосування, яке встановлене у верхній частині корпусу і закрите огорожею.

Безпечна експлуатація машини МРГУ – 370 забезпечується при виконанні таких вимог: необхідно надійно закріпляти продукти, що нарізаються, затискним пристроєм, не можна втручатись у процес різання при працюючому електродвигуні, не можна тримати руки у зоні роботи знімача і скидача – укладача, слід здійснювати завантаження машини продуктами при зупиненому електродвигуні, не допускається використовувати машину при відсутності захисного кожуха. Очищення ножа здійснюють при знятій огорожі за допомогою спеціального очищувача. Дисковий ніж можна знімати тільки спеціальним знімником.

Небезпечними елементами хліборізки наприклад, типу МРХ-200 є дисковий ніж і каретка з зігнутими голками. Для забезпечення безпечної експлуатації хліборізки у конструкції її передбачені: кожух захисту ножа і противаги, захисна решітка – на завантажувальному лотку, огорожа – на розвантажувальному лотці, електроблокування для вимикання електродвигуна при піднятій захисній решітці і (або) незафіксованій засувці приймального лотка у правому крайньому положенні, конічне фрикційне гальмо для гасіння кінетичної енергії частин, що обертаються. В машині у зібраному вигляді виключається доступ до ножа, противаги, клиноремінцевої і ланцюгової передачам. При експлуатації хліборізки необхідно дотримуватись визначених правил. Перед включенням електродвигуна треба переконатись у тому, що приймальний лоток знаходиться у крайньому правому положенні і закріплений засувкою, а стопорний гвинт не утримує противаги, на якій встановлений дисковий ніж. Потім перевіряють роботу машини на холостому ходу: противага повинна обертатися за годинниковою стрілкою, якщо дивитись на неї з боку подачі хліба. Забороняється вмикати машину зі знятим заточним пристосуванням або верхньою кришкою. При вимкненому електродвигуні необхідно перевірити фіксацію рухомих частин фрикційним гальмом. Під час роботи машини не дозволяється виймати кусочки хліба, що застряли. Після закінчення нарізання хліба електродвигун автоматично відключається. Вивантаження нарізаного хліба слід здійснювати тільки при відсунутому від корпусу машини розвантажувальному лотку. При очищенні та заточуванні ножа противага повинна бути зафіксована нерухомо відносно корпусу стопорним гвинтом. Дисковий ніж при цьому обертають рукояткою. При очищенні до ножа підводять скребки, при заточці – абразивні диски заточувального пристосування. Після очищення або заточування ножа противагу знімають зі стопора, а рукоятку закріплюють.

Машини для різання заморожених продуктів мають як виконавчий орган пилку або гільйотину. Найбільш небезпечні машини зі стрічковими пилками. Для запобігання розриву полотна пилки його не слід надмірно натягувати. Полотно необхідно встановлювати у середній частині ободів шківів. Заради уникнення розлітання шматочків розпилюваного продукту рух робочої частини пилки повинен бути направлений зверху вниз. Захист працівників від рухомих частин машин досягається використанням огорож. При роботі продукт до полотна необхідно подавати рівномірно, без надмірних зусиль. Заради уникнення нещасних випадків не можна наближати руки до робочого органа ближче ніж на 0,1м.

Небезпечним елементом у машині МРЗП, призначеній для різання стандартних заморожених безкісткових блоків рибного філе, субпродуктів і м’яса, є гільйотина з тонким консольно встановленим ножем. У цій машині для здійснення різання необхідно натиснути одночасно дві пускові кнопки. При цьому ніж з верхнього положення переміщається вниз, розрізаючи продукт, і потім знову повертається у вихідне положення. Завдяки двокнопочному управлінню машиною виключається знаходження рук оператора у зоні роботи ножа. При експлуатації машини забороняється працювати без огорожі, із знятими щитками і кожухами.

Для різання сортових розрубів м'яса (з кістками) і птахів використовуються машини типу МРСР. Ріжучі інструменти - гладкі леза (для різання м’яса) і пилки (для різання кісток). Зміна ріжучого інструмента здійснюється за допомогою ножної педалі.

М’ясорубки випускають у вигляді машин з індивідуальним приводом (вітчизняні аналоги МР-250, МИМ-82) і у вигляді змінних механізмів (вітчизняні аналоги МС2-70, УММ-2, ММП-1) до універсального приводу.

М’ясорубки різних видів мають однаковий принцип дії і розрізняються за конструкцією незначно. Найбільш небезпечним елементом м’ясорубки є шнек. Для того, щоб при завантаженні продукту пальці працівника не діставали до шнека, завантажувальному пристрою надається форма воронки або лотка. Над горловинами м’ясорубок з діаметром завантажувальних отворів більше 45мм повинні бути встановлені запобіжні кільця. Для проштовхування продукту у горловину завантажувальної тарілки повинні використовуватись дерев’яні пести. Витягнення шнека і ріжучого інструменту (ножів, решіток) із корпусу після вимикання м’ясорубки повинне здійснюватись виштовхувачем або спеціальним гачком.

Універсальний привід – це пристрій, у якому конструктивно об’єднані електродвигун і редуктор. Призначення його – приводити у дію змінні робочі механізми: м’ясорубки, овочерізки та ін. Універсальні приводи бувають стаціонарні та пересувні. Перед початком роботи необхідно перевірити технічний стан приводу та надійність його кріплення до кришки стола або станини-підставки. Якщо привід встановлений на візку, то необхідно зафіксувати наявний на його колесах гальмовий пристрій. Потім перевіряється справність заземлення приводу та правильність обертання його робочого валу (напрям вказано стрілкою на кожусі редуктора). Потім встановлюють потрібний виконавчий механізм і міцно закріплюють його у гнізді (горловині) приводу зажимом або гвинтами. Після випробування роботи машини на холостому ході вмикають привід і завантажують у неї підготовлені продукти. Встановлювати і знімати виконавчий механізм дозволяється тільки при вимкнутому електродвигуні.

Дискова машина наприклад, МИК-60 для розмелювання кофе безпечна в експлуатації. Проте при роботі на цій машині необхідно вживати додаткові заходи по зниженню шуму і вібрації. Для виключення утворення пилу на робочому місці необхідно щільно надівати пакети на вивантажувальну трубу.

Необхідно дотримуватись правил безпеки при експлуатації машин для перемішування і збивання продуктів, обробки їх тиском.

У фаршомішалках найбільш небезпечним елементом є вал з лопатями. Для запобігання травмуванню рук персоналу при завантаженні продукту фаршомішалка наприклад МС8-150 має у верхній частині завантажувальної воронки запобіжну хрестовину. Перед початком роботи перевіряють технічний стан універсального приводу і приєднаної до нього за допомогою хвостовика фаршомішалки. Розвантажувальний отвір робочого циліндра повинен бути щільно закритий. Завантаження змінного механізму продуктом здійснюється після перевірки роботи його на холостому ході.

При експлуатації тістомісильної машини наприклад, ТММ-1М захист працівників від місильного важеля, що рухається, забезпечує корпус діжі. Положення візка з діжею на фундаментній плиті машини фіксується трьома циліндричними штирями. Заради уникнення викидання тіста з діжі при його замішуванні передбачені спеціальні огороджуючі щити. У момент замісу щити опускаються вниз і щільно охоплюють діжу. При піднятті огорожі система блокування відключає електропривід.

У змішувальних машинах типу КВ для приготування коктейлів робочий інструмент обертається усередині легкознімного стакана, що виключає небезпеку травмування рук працівників. Автоматичне вмикання та вимикання електродвигуна машини відбувається за допомогою мікровимикача при установці і зніманні стакана.

У кремозбивальних машинах огорожею збивача є місильний бачок. Під час роботи збивальних машин забороняється змінювати частоту обертання збивача (виняток складають машини МВ-35М та МВ-6). Машина, наприклад, МВ-60 оснащена вимикачем, який у момент перемикання швидкостей відключає електродвигун.

У тісторозкочувальній машині, наприклад, МРТ-60М для запобігання попаданню рук оператора до валів, що обертаються, встановлена над завантажувальним лотком запобіжна решітка, яка діє на мікровимикач. Перед розкачуванням тіста машину включають у роботу на холостому ході і перевіряють спрацювання електроблокування: поворот запобіжної решітки на кут більше 5 повинен викликати зупинку електродвигуна. При опусканні решітки на місце контакти мікровимикача замикаються і електродвигун може бути знову ввімкнений кнопкою “Пуск”.