Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.7.2 Додаткові вимоги до балонів, цистерн і бочок для газів

Балони призначені для зберігання, транспортування і використання стиснутих, зріджених і розчинених газів. На підприємствах торгівлі використовуються балони ємкістю (V) до 0,04м3 (40л) з робочим тиском газу (р) до 15 МПа, на багатьох з яких (за вказаної вище умови: V>0,025м3, рV>0,02) поширюється дія Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском. Ці балони в органах Держгірпромнагляду не реєструються. Облік їх здійснюється на торгівельному підприємстві. Безпечна експлуатація балонів забезпечується виконанням ряду вимог. Кожний балон повинен бути оснащений вентилем. Бокові штуцери вентилів для балонів, що наповнюються воднем і іншими горючими газами, повинні мати ліву різьбу, а для балонів, що наповнюються киснем і іншими негорючими газами, – праву різьбу. Кожний вентиль балонів з вибухонебезпечними і горючими речовинами, а також з надзвичайно небезпечними і високонебезпечними шкідливими речовинами постачають заглушкою, яка накручується на боковий штуцер. У балонах ємкістю більше ніж 12л для захисту вентилів передбачені накручувальні ковпаки.

На верхню сферичну частину балона ударним способом наносять паспортні дані.

Всі балони після виготовлення, опосвідчення та ремонту фарбують у колір, відповідний газу, з нанесенням розпізнавальних написів і смуг (табл.9).

Таблиця 9

Кольорове маркування балонів та текст напису на них

Найменування газу

Колір балонів

Текст напису

Колір напису

Колір смуги

Азот

Чорний

Азот

Жовтий

Коричневий

Аміак

Жовтий

Аміак

Чорний

-

Ацетилен

Білий

Ацетилен

Червоний

-

Бутан

Червоний

Бутан

Білий

-

Водень

Темно-зелений

Водень

Червоний

-

Повітря

Чорний

Стиснуте повітря

Білий

-

Гелій

Коричневий

Гелій

Білий

-

Кисень

Голубий

Кисень

Чорний

-

Кисень медичний

Голубий

Кисень медичний

Чорний

-

Сірководень

Білий

Сірководень

Червоний

Червоний

Сірковий ангідрид

Чорний

Сірковий ангідрид

Білий

Жовтий

Вугільна кислота

Чорний

Вугільна кислота

Жовтий

-

Хладон R22

Алюмінієвий

Фреон 22

Чорний

2 жовті

Хладон R134а

Фіолетовий *)

Білий **)

R134a

Чорний

-

Хлор

Захисний

-

-

Зелений

Етилен

Фіолетовий

Етилен

Червоний

-

Всі інші горючі гази

Червоний

Найменуван-ня газу

Білий

-

Всі інші негорючі гази

Чорний

Найменуван-ня газу

Жовтий

-

Примітка: *) - поставка фірми Du Pont, **) - поставка з Німеччини

Балони, що знаходяться у експлуатації, піддають опосвідченню один раз на 5 років. Балони, призначені для заповнення газом, що викликає значну корозію металу (хлор, фосген, сірководень та ін.), а також балони для зріджених газів, що застосовуються як паливо для автомобілів, піддають опосвідченню не рідше одного разу на 2 роки.

Балони з газом, що знаходяться на тривалому складському зберіганні, після закінчення строку опосвідчення піддають вибірковому опосвідченню: 5шт. з партії 100 балонів, 10шт. з партії до 500 балонів і 20 шт. з партії понад 500 балонів. При позитивних результатах такого опосвідчення строк зберігання балонів може бути подовжений, але не більше ніж на 2 роки. При незадовільних результатах вибіркового опосвідчення (допускається проводити його двічі) газ із балонів вилучають і кожний балон піддають опосвідченню окремо.

Опосвідчення балонів здійснюється спочатку на заводах-виго-товлювачах, а далі при експлуатації - на наповнювальних станціях або випробувальних пунктах.

Балони з отруйними газами зберігають у спеціальних закритих приміщеннях, балони з іншими газами – як у спеціальних приміщеннях, так і на відкритому повітрі з захистом від атмосферних опадів і прямих сонячних променів.

При транспортуванні і зберіганні балонів необхідно вжити заходів, що запобігають їх падінню, пошкодженню і забрудненню. Перевозити балони слід тільки на ресорному транспорті або на автокарах у горизонтальному положенні з прокладками між рядами. Для перевезення балонів у вертикальному положенні і переміщення їх за допомогою кранів використовують металеві контейнери. Балони, що перевозяться на далекі відстані, покривають брезентом, який у літній час змочують водою. При перевезенні балони розміщують вентилями в один бік. На короткі відстані балони перевозять на візках.

Забороняється зберігання і перевезення кисневих балонів разом з горючими речовинами, у тому числі і з балонами, наповненими горючими газами.

Балони з газом, що встановлюються у приміщеннях, повинні знаходитися від радіаторів опалення, інших опалювальних приладів і печей на відстані не менше 1м, а від джерел теплоти з відкритим вогнем - не менше 5м. При використанні газу залишок тиску його у балоні повинен бути не менше 0,05 МПа.

Цистерни і бочки призначені для перевезення зріджених газів. Кож-на цистерна обладнана: вентилями з сифонними трубками для зливання і наливання рідини; вентилем для випуску його пари; пружинним запобіжним клапаном; штуцером для підключення манометра; показчиком рівня рідини. Цистерни повинні бути пофарбовані зовні у світлосірий колір і мати відповідні написи і розрізнювальні смуги. Вентилі цистерн фарбують у колір, присвоєний даному газу. Штуцер для рідинного вентиля позначають написом “Рідина” або літерою Р, для газового вентиля – “Газ” або літерою Г. Паспортні дані завод-виготовлювач наносить ударним способом на поверхню цистерни та на табличку, що закріплюється на рамі.

Цистерни, у яких тиск вищий 0,07 МПа створюється періодично для їх спорожнення, не реєструються у органах Держгірпромнагляду. Підлягають реєстрації у цих органах всі інші цистерни, наприклад, для перевезення аміаку.

Аналогічні з цистернами колір, написи і розрізнювальні смуги мають бочки, призначені для перевезення зріджених газів.

При транспортуванні, зберіганні, навантаженні та вивантаженні бочок вживають заходів, які запобігають їх падінню, пошкодженню, нагріванню сонячними променями і іншими джерелами теплоти.

Бочки не реєструються в органах Держгірпромнагляду, але обліковуються підприємством - власником за паспортними даними, які вибиті на днищі.