Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать
      1. Розслідування та облік нещасних випадків виробничого характеру

Кабінет Міністрів України затвердив своєю постановою від 25 серпня 2004р. №1112 Порядок розслідування і ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Даний нормативно-правовий документ визначає процедуру проведення розслідування і ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, що відбулися на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду економічної діяльності або в їхніх філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах чи у фізичних осіб - підприємців, які відповідно до законодавства використовують найману працю (далі - підприємство), а також відбулися з особами, які забезпечують себе роботою самостійно, за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання. Дія його поширюється на власників підприємств або уповноважені ними органи (далі - роботодавець), на осіб, у тому числі іноземців і осіб без громадянства, які відповідно до законодавства уклали з роботодавцем трудовий договір (контракт) або фактично були допущені до роботи в інтересах підприємства (далі - працівники), а також на осіб, що забезпечують себе роботою самостійно.

Розслідуванню підлягають: раптові погіршення стану здоров'я працівника або особи, що забезпечує себе роботою самостійно; поранення; травми (у тому числі отримані в результаті тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою); гострі професійні захворювання і гострі професійні та інші отруєння; теплові удари; опіки; обмороження; утоплення; ураження електричним струмом, блискавкою і іонізуючим випромінюванням; інші ушкодження, отримані в результаті аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану та інших надзвичайних подій), контакту із представниками тваринного і рослинного миру; випадки зникнення робітника під час виконання їм трудових обов'язків; випадки смерті працівника на підприємстві. Зазначені події кваліфікуються як нещасні випадки.

Розслідуються нещасні випадки, що викликали втрату працівником працездатності або необхідність переведення його на іншу (більш легку) роботу не менш чим на один робочий день.

Про кожний нещасний випадок очевидець, працівник, що його виявив, або сам потерпілий повинні повідомити безпосереднього керівника робіт або будь-яку уповноважену особу підприємства. При цьому приймаються заходи щодо надання потерпілому медичної допомоги, організується доставка його в лікувально-профілактичну установу (медпункт, поліклініку, лікарню). Керівник робіт (уповноважена особа підприємства) повідомляє про подію роботодавця, керівника первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, або уповноважену найманими робітниками особу з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки. Дії роботодавця від моменту одержання повідомлення про нещасний випадок, що відбувся, відображені на схемі 1.

Дії роботодавця при «звичайному» розслідуванні та обліку нещасного випадку

Схема 1

Примітки до схеми 1:

І

Форма повідомлення затверджена постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків від 01.11.01р. №46.

ІІ

Керівник робіт, що відповідає за охорону праці на місці, де стався нещасний випадок, до складу комісії входити не може (п.11 Порядку розслідування нещасних випадків).

ІІІ

Додатки 2,3 і 4 до Порядку розслідування нещасних випадків, відповідно.

ІV

Додаток 6 до Порядку розслідування нещасних випадків.

V

Додаток 5 до Порядку розслідування нещасних випадків.

Додаток 7 до Порядку розслідування нещасних випадків.

Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок (крім випадків, що підлягають спеціальному розслідуванню), повідомляє про нього у відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування (далі - Фонд), і, крім того, якщо він відбувся в результаті пожежі, у відповідний орган державної пожежної охорони, а при виявленні гострого професійного захворювання (отруєння) у відповідну установу державної санітарно-епідеміологічної служби. Він організує розслідування нещасного випадку, створює для цього своїм наказом комісію в наступному складі: керівник (фахівець) служби охорони праці підприємства (голова цієї комісії); керівник структурного підрозділу підприємства, де стався нещасний випадок; представник робочого органа виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням підприємства (за згодою); представник первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, або уповноважена найманими робітниками особа з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки.

При настанні нещасного випадку з важкими наслідками, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, до складу комісії обов'язково включається представник відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування, а при наявності ознак гострого професійного захворювання або отруєння - представники відповідної установи державної санітарно-епідеміологічної служби і робочого органу виконавчої дирекції зазначеного Фонду.

Розслідування нещасного випадку з особою, що забезпечує себе роботою самостійно, організує відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду (за умови добровільної сплати цією особою внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання). До складу комісії з розслідування такого нещасного випадку входять: представники відповідного робочого органа виконавчої дирекції Фонду (голова комісії), райдержадміністрації - при настанні нещасного випадку в місті районного значення або районі мм. Києва і Севастополя, або облдержадміністрації - при настанні нещасного випадку в місті обласного значення, первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, сам потерпілий або особа, що представляє його інтереси. У випадку гострого професійного захворювання або отруєння до складу комісії включається також представник установи державної санітарно-епідеміологічної служби за місцем події.

Нещасні випадки з вихованцями, учнями, студентами, аспірантами, докторантами під час проходження ними виробничого навчання, практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб розслідуються підприємством. Дії комісії з розслідування нещасного випадку з моменту її створення відображені на схемі 2.