Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.9 Техніка безпеки при експлуатації торгівельних автоматів і поточно-механізованих ліній обробки товарів

3.9.1 Вимоги техніки безпеки до конструкції і експлуатації

торгівельних автоматів

Торгівельні охолоджуючі автомати призначені для продажу охолоджених рідких продуктів, продуктів, які швидко псуються, в упаковці, а також товарів, що продаються поштучно. Автомати бувають панельного і шафного типів.

Автомати встановлюють не ближче 0,5м від різних видів обладнання і товарів. Не допускається установка їх біля стін, а також приладів опалення. Механізми та агрегати торгівельних автоматів працюють при напрузі змінного струму 380 та 220В. Живлення їх електроенергією здійснюється від окремо прокладеної лінії. Для вмикання автоматів у мережу на головному або спеціальному щиті встановлюють відокремлені рубильники. Тут же знаходяться засоби захисту електричної схеми автоматів від струмів короткого замикання і перенавантажень.

У всіх автоматах каркас, корпус проміжного трансформатора і всі доступні для дотику обслуговуючому персоналу і споживачам металеві частини надійно заземлюють.

Залежно від конструкції і принципу дії автомати можуть мати різні засоби захисту, регулювання і контролю, обслуговування яких регламентується відповідними інструкціями. У торгівельних автоматах шафного типу передбачається блокування, що вимикає схему управління при відкритих дверях. При порушенні встановленого режиму роботи, а також після продажу всього запасу продуктів автомати вимикаються без втручання обслуговуючого персоналу.

Всі механізми і пристрої автоматів надійно огороджені. Двері автоматів замикаються на замок. Всі роботи, пов’язані з обслуговуванням автоматів, повинні здійснюватись після вимикання їх з електромережі. Забороняється виконання профілактичних робіт у автоматах, працюючих при підвищених тисках води, повітря або вуглекислого газу, без попереднього розрідження системи.

До обслуговування автоматів допускаються особи, що пройшли спеціальну підготовку і мають відповідне кваліфікаційне посвідчення.

3.9.2 Загальні вимоги техніки безпеки до поточно-механізованих ліній

Для розфасовки товарів у універсамах, на складах і базах використовуються поточні лінії (наприклад, вітчизняні аналоги ЛФК-1000, ЛУВГ-350), об’єднуючі машини, апарати, транспортні і допоміжні пристосування, а також системи управління, блокування і сигналізації. Звичайно лінія обробки товарів включає завантажувальні і розвантажувальні пристрої, транспортери, машини для поділення і пакування продуктів. Лінія складається з машин, що випускаються серійно, і мають колеса або катки.

Конструкція окремих агрегатів і ліній в цілому повинна відповідати вимогам ГОСТ 12.2.124-90. ССБТ. Оборудование продовольственное. Общие требования безопасности, ДСТУ EN 1672-1-2001. Завантажувальні і розвантажувальні пристрої повинні виключати заклинювання і зависання у них вантажу, утворення просипів. Всі рухомі частини машин, окрім робочої поверхні конвейєрів, повинні бути надійно огороджені. Відкидні, розсувні, знімні огорожі особливо небезпечних робочих органів (наприклад, каретки з голками) повинні бути електрично зблоковані з пуском машини або мати стопорні пристрої, що забезпечують механічний зв’язок огорож з укритими робочими органами для виключення можливості доступу до них під час руху.

На технологічній лінії, що складається з декількох послідовно встановлених і одночасно працюючих конвеєрів або з конвеєрів у сполученні з іншими машинами (наприклад, з машинами для пакування товарів), приводи конвеєрів і всіх машин повинні бути зблоковані так, щоб на випадок раптової зупинки будь-якої машини або конвеєра попередні машини або конвеєри автоматично вимикались, а подальші могли працювати до повного сходження з них вантажу, що транспортується. З місць обслуговування повинна бути передбачена можливість вимикання кожного конвеєра. При експлуатації лінії обробки товарів на випадок аварійного вимикання однієї з машин перемикають апаратуру управління у режим “Наладка” і вмикають у разі необхідності всі наступні (від місця аварії) по ходу технологічного потоку машини для доробки залишеного у них продукту. Пульти і пости управління, умонтовані у корпус машини, повинні розміщуватись на відстані 1,0 ... 1,2м від постійного робочого місця або біля головної частини машини при багатомісцевому її обслуговуванні. Органи ручного управління (кнопки, рукоятки) повинні знаходитись на висоті від підлоги 0,7 ... 1,1м - при роботі сидячи; 0,9 ... 1,3м - при роботі стоячи. Всі машини лінії і шафа управління повинні бути заземлені. Лінії встановлюють у спеціалізованих цехах. При установці ліній на перекриттях необхідно мати дозвіл відповідних проектних організацій. Приміщення, у якому встановлюється лінія, повинне мати природне освітлення. У цьому приміщенні для проведення санітарної обробки машин необхідно мати водопровід і каналізаційні стоки. Відстань між технологічними лініями, що стоять паралельно, повинна бути не менше 1,8м. У разі необхідності проїзду між лініями електронавантажувачів і електровізків ця відстань збільшується до 2,5м. Відстань від технологічного устаткування до стін повинна бути не менше 1,4м.

Розфасувально-пакувальне устаткування не повинне створювати у повітрі робочої зони концентрацію більше: 17,2 г/м3 - цукру; 10,3 г/м3 - борошна.

Монтаж і наладку ліній здійснюють ремонтно-монтажні організації. Наладку електроапаратів і механізмів доручають тільки особам, що пройшли спеціальну підготовку і мають відповідне кваліфікаційне посвідчення. До роботи на машинах лінії допускаються особи, ознайомлені з її улаштуванням, принципом дії і проінструктовані з техніки безпеки. Особи, призначені відповідальними за експлуатацію ліній, не мають права залишати без нагляду ввімкнуту електроапаратуру, зобов’язані записувати у журнал, складений за затвердженою формою, прийом і здачу зміни.

При експлуатації ліній необхідно дотримуватись деяких загальних правил. Перед вмиканням машин необхідно перевірити їх готовність до роботи і відсутність сторонніх предметів усередині і ззовні ліній. Пуск устаткування здійснюють після прийняття обслуговуючим персоналом запобіжного сигналу (наприклад, “Пуск”, “Руки”, “Ввімкнуто”). Роботу ліній з продуктом можна починати тільки після випробування на холостому ходу. Під час роботи забороняється здійснювати будь-які ремонтні роботи, знімати кожухи і огорожі, проштовхувати продукт руками. Обладнання ліній повинне триматись у чистоті. Всі види ремонтів ліній повинні проводитись ремонтно-монтажними комбінатами.