Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
в_чит_виде_осипов.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
315.9 Кб
Скачать

37.Які зовнішні чинники ускладнюють цілеспрямовану інтернаціоналізацію української економіки

Розвиток зовнішньоекономічної діяльності визначається певними внутрішніми і зовнішніми чинниками.

Разом з тим, деякі зовнішні чинники ускладнюють цілеспрямовану інтернаціоналізацію української економіки, особливо такі як:

  • значне посилення міжнародної конкуренції на основних товарних ринках світу, яке відбувається внаслідок загальної лібералізації міжнародної конкурентоспроможності багатьох країн, що розвиваються;

  • істотне підвищення вимог споживачів до технологічного рівня та якості товарів, що зробило їх первинними у визначенні конкурентоспроможності;

  • багатьма зарубіжними країнами стали вживатися більш витончені форми протекціонізму та дискримінації українських експортерів, розширилось використання механізму антидемпінгових розслідувань;

  • обмеженість доступу до міжнародних інструментів регулювання торговельних режимів (через відсутність членства в системі ГАТТ/СТО);

  • складність входження в міжнародні проекти високотехнологічного співробітництва через невідповідність міжнародним критеріям захисту прав інтелектуального власності;

  • висока конкурентність інтересів України та інших постсоціалістичних країн на міжнародних товарних і кредитно-інвестиційних ринках.

38.Які умови можуть суттєво підвищити інтенсивність конкуренції?

Однією з найбільш важливих характеристик активності конкурентного середовища є ступінь протидії конкурентів у боротьбі за споживачів і нові ринкові ніші або інтенсивність конкуренції. Виділяють три агрегованих фактори, які визначають інтенсивність конкуренції, а саме: 1)характер розподілу ринкових часток між конкурентами,2) темпи зростання ринку, 3)його рентабельність.

1)Розподіл ринкових часток між конкурентами та інтенсивність конкуренції. Для оцінки характеру розподілу ринкових часток між конкурентами зазвичай користуються показником, який відображає ступінь концентрації виробництва галузі. Такий показник дозволяє оцінити ступінь монополізації ринку і є величиною, зворотною до інтенсивності конкуренції. Для розрахунку використовується так званий чотирьох частковий показник концентрації /CR4- Concentration Ratio/

OP1+OP2+OP3+OP4

CR4 = -------------------------, де

OP

OP1 – обсяг реалізованої продукції і-го підприємства /у певній валюті/

OP – загальний обсяг реалізації продукції завданого асортименту /у валюті/

OP1 = МАХ/ OP1 /, для усіх і = 1/n

OP2 = МАХ /OP1 / OP1 /, для усіх і= 1:(n-1)

OP3 = МАХ / OP1/ OP1, OP2/, для усіх і=1:(n-2)

OP4 = МАХ / OP1/ OP1, OP2, OP3/, для усіх і=1:(n-3)

n - загальна кількість підприємств, які реалізують максимальні обсяги продукції у загальній кількості реалізації продукції на даному ринку. Наприклад, цей показник використовувався департаментом США для оцінки ступеня концентрації товарних ринків на протязі 70-80рр. 20в. У випадку, якщо СR4 перевищував 0,75 (75%) запроводжувались обмеження на злиття (поглинання) підприємств, тому що даний ринок розглядався як об`єкт монопольної практики.

2)Темпи зростання ринку та інтенсивність конкуренції. Прискорене зростання ринку навіть при рівних потужностях конкурентів може усунути багато які протиріччя між підприємствами за рахунок задоволеності їх темпами розвитку. Високі темпи на ринках, які швидко розвиваються і які забезпечуються зростаючим попитом і пропозицією товарів, відсувають на задній план проблеми конкуренції. Це відбувається через те, що збільшення ринкових часток підприємств відбувається не за рахунок конкурентів, а за рахунок збільшення кількості споживачів або обсягів /кратності/ покупок вже існуючими споживачами. У цій ситуації інтенсивність конкуренції падає.

Але прискорене зростання не може бути нескінченним. З багатьох об`єктивних і суб`єктивних причин будь-який ринок товарів переживає стан стагнації, застою або невеликого позиційного зростання, коли збільшення обсягу продаж підприємства може відбуватися, головним чином, за рахунок переманювання споживачів у конкурентів та/ або погіршення позиції конкурентів. В такій ситуації активність конкурентної боротьби значно зростає. Цей факт необхідно враховувати в комплексній оцінці інтенсивності конкуренції. Головна складність такого розрахунку полягає в неоднозначності визначення граничних значень темпів зростання, за межами яких інтенсивність конкуренції мінімальна (зона значень темпів зростання більших за 100%), або наближається до максимуму (значення темпів зростання менших за 100%).

3)Рентабельність ринку та інтенсивність конкуренції Коефіцієнт рентабельності даного ринку /Рр/, який визначається відношенням сукупного прибутку, який одержаний підприємствами на даному ринку /П/, до загального обсягу продаж /Ор/:

П

Рр = -----

Ор

Ринок з високою рентабельністю характеризується перевищенням попиту над пропозицією. Ця обставина дозволяє реалізувати цілі, які стоять перед підприємствами, відносно безконфліктними прийомами й методами і які не зачіпають інтереси конкурентів. Із зменшенням прибутковості бізнесу ситуація змінюється на протилежну.

Для зручності проведення порівняльного аналізу інтенсивності конкуренції на різних ринках /сегментах ринку/ і оцінки їх привабливості /з точки зору конкурентної активності/ може бути корисним оперування узагальненою характеристикою інтенсивності конкуренції. Крім бази порівняння вона дає можливість уточнити результати аналізу окремих елементів конкурентного середовища підприємства і більш послідовно підійти до формування спеціального аналітичного звіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]