Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВИЙ НМКД Опер. менедж.-КМС(ред.).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Розділ 3. Управління реалізацією виробничих рішень

Охарактеризуйте сутність, цілі та етапи проектування обраної для дослідження операційної системи: Який склад критеріїв та факторів проектування операційної системи?

Акцентуйте увагу на сучасному рівні розвитку операційних систем. Чи застосовуються (або можуть застосовуватися) на Вашому об’єкті дослідження системи автоматизованого проектування, автоматизовані системи управління виробництвом, системи автоматизованого складування та подачі товарів, гнучкі виробничі системи, інтегровані автоматизовані системи управління виробництвом?

Як вирішені проблеми з просторової організації діяльності? Намалюйте схеми розміщення та масштаби виробничих потужностей.

Проектування робіт і нормування праці [3, 7-13, 23-25, 38, 55-58].

РОЗДІЛ 4. ПРОЕКТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Проаналізуйте, як здійснюється управління матеріально-технічним забезпеченням Вашого об’єкту дослідження. Які функції, завдання та основні вимоги до оперативного управління виробництвом? Контроль за виконанням робіт. Контроль операційного процесу. Контроль якості сировини, матеріалів, товарів та послуг. Контроль запасів.

Розкрийте роль та завдання управління матеріальними ресурсами та запасами. Які управлінські рішення треба прийняти в сфері управління запасами та пов'язаними з ними витратами?

Охарактеризуйте робоче середовище та умови праці, режим роботи. Принципи організації праці. Основи нормування праці. Методи нормування праці.

В чому полягає сутність проектного підходу до управління Вашою організацією? Опишіть життєвий цикл конкретного проекту. В чому полягають особливості менеджменту Вашого проекту? Як здійснюється планування проектів? Застосуйте методи мережевого планування для Вашого об’єкту дослідження [2, 21, 26, 29, 37, 55-58].

РОЗДІЛ 5. МЕНЕДЖМЕНТ ЯКОСТІ (об’єкт дослідження).

Поняття, значення та фактори забезпечення якості товарів та послуг. Які показники якості та методи їх оцінки застосовуються для Вашого об’єкту дослідження?

Покажіть, як здійснюється планування якості та її організаційне забезпечення. Чи застосовуються групи управління якістю і чи розроблена система боротьби за якість товарів (послуг)?

Як визначається продуктивність операційної діяльності Вашого об’єкту дослідження? Проаналізуйте фактори, що впливають на динаміку продуктивності організації. Вкажіть шляхи підвищення продуктивності праці в організації [1, 7-13, 19, 22, 27, 42, 47, 55-58].

ВИСНОВКИ ( що показав аналіз організації операційного менеджменту на Вашому об’єкті дослідження, дві-три Ваші конкретні пропозиції щодо його покращення)

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ (10-15 літературних джерел та декілька сайтів Інтернет-адрес)

ДОДАТКИ (два і більше додатків)

4. Добір і вивчення літератури

На стадії добору літератури курсант складає бібліографію, у чому йому своїми рекомендаціями надає допомогу науковий керівник; корисні поради у процесі пошуку літератури можна також отримати від працівників бібліотеки. Значно прискорює цей процес використання алфавітних і систематизованих каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників, комп’ютерних пошукових систем типу «Мета», «Рамблер», «Яндекс» та інших джерел і засобів пошуку інформації.

Поглиблене вивчення визначеної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики управління операціями. Решту літератури вивчають у порядку, зворотному до хронологічного. Можна порекомендувати курсантам здійснювати свою роботу щодо добору та вивчення літератури таким чином:

  • для того щоб скласти для себе перше уявлення про проблему, слід опрацювати відповідні підручники та посібники, що вийшли друком за останні роки;

  • для того щоб визначити шляхи вирішення цієї проблеми, що вважаються актуальними на сьогодні, слід ознайомитися з публікаціями у журналах відповідного спрямування.

Слід дуже зважено поставитися до роботи з перекладними виданнями, особливо до перекладів праць представників американської та німецької шкіл управління виробництвом (операціями), оскільки термінологія, використовувана в цих джерелах, дещо відрізняється від усталеної вітчизняної.

Стосовно опрацювання робіт закордонних авторів, виданих мовою оригіналу, можна зауважити таке: залучення інформації з цих джерел є можливим лише за умови, що курсант не тільки добре володіє відповідною іноземною мовою, а й обізнаний у спеціальній термінології і в змозі коректно перекласти й викласти відповідний матеріал досконалою (як з літературного, так і з наукового погляду) українською мовою.

Усе більшого поширення останнім часом набуває практика залучення інформації з комп’ютерних мереж. Такий шлях добору інформації є цілком припустимим, але слід пам’ятати, що вся ця інформація має підлягати критичному осмисленню, з перевіркою достовірності наведених даних за друкованими джерелами інформації. Адресу електронної сторінки, з якої запозичені відомості, обов’язково слід внести до переліку використаних першоджерел, що вміщується наприкінці тексту навчального проекту.

Безпосереднє ознайомлення з конкретним літературним джерелом розпочинають з перегляду змісту. Розділи, глави та параграфи, що викликали особливу зацікавленість, слід ретельно опрацювати. Ця робота має бути спрямована на пошук ідей та пропозицій щодо вирішення проблемних питань обраної теми. Особливу увагу при цьому слід зосередити на виявленні дискусійних питань, аналізі протилежних або суперечливих позицій.