Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс ЖП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Тема 5. Право власності на житло

Метою заняття є закріплення теоретичних знань про право власності на житло, його зміст, підстави набуття, здійснення та припинення, правові особливості його використання та управління ним, що має здійснюватись шляхом опрацювання конспекту лекцій, рекомендованої літератури, вирішення задач, виконання завдань для самостійної роботи. Очікуваний результат - поглиблення існуючих та формування нових теоретичних знань, здобуття відповідних практичних навичок.

Міжпредметні зв’язки: конституційне право, цивільне право, господарське право, земельне право.

План лекції:

1.Підстави набуття та припинення права власності на житло

2.Приватизація житла як підстава виникнення права власності на житлове приміщення.

3. Права та обов’язки власника житла.

4. Правові особливості користування житлом приватної власності.

5. Суб’єкти управління майном власника (співвласників) житла.

План практичних занять:

1. Розгляд теоретичних питань, розкритих на лекції.

2. Розв’язування задач, перевірка результатів самостійної роботи студентів.

Задача 1

Громадянка Сидоренко та громадянин Петренко отримали у спадок по ½ житлового будинку, що складається з 2 неізольованих житлових кімнат, площею 17 і 16,2 кв.м відповідно, передпокою, площею 3 кв.м, санвузла, площею 4 кв.м, та кухнею, площею 9 кв.м, який знаходиться на земельній ділянці, площею 0, 40 га. Вони звернулися із заявами до міської ради з проханням дозволити їм приватизувати кожному окремо земельну ділянку за місцем знаходження житлового будинку, по 0,20 га, мотивуючи тим, що у сімейних відносинах не перебувають і, відповідно, разом проживати в успадкованому житловому будинку не зможуть. Громадянка ж Сидоренко має намір побудувати окремий житловий будинок для проживання.

У задоволенні заяв їм було відмовлено, з посиланням на ст.121 ЗК України, згідно якої у містах встановлено розмір земельної ділянки під будівництво та обслуговування житлового будинку до 0,10 га і запропоновано їм подати заяву на приватизацію земельної ділянки розміром 0,06 га, так як вони є співвласниками одного житлового будинку і їм може бути передана земельна ділянка у спільну власність, а розмір 0,06 га встановлений рішенням міської ради для міста, у зв’язку із програмою ущільнення територій.

Чи правомірна відмова міськради? Які ви можете запропонувати варіанти вирішення справи?

Задача 2

Громадянка Б. звернулась до суду з позовом про усунення перешкод у користуванні майном, яке чинить її дядько, співвласник 1\2 частини житлового будинку. Вказала, що набула право власності на ½ частину будинку на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак через дії відповідача реалізувати свої права співвласника не має можливості. Так, відповідач без будь-якого узгодження з нею здійснює переобладнання приміщень житлового будинку, зайняв для особистого проживання житлові кімнати та інші приміщення, що за порядком, який склався за усною домовленістю з попереднім власником (померлим батьком гр. Б.) на протязі значного проміжку часу використовувалась її сім’єю, розмістив там свої особисті речі, при цьому продовжуючи використовувати й ті приміщення будинку, що раніше були виділені йому у користування за домовленістю між співвласниками. Окрім того, відповідач порушує порядок використання земельної ділянки, який склався, прокладає комунікації по спільно використовуваній земельній ділянці, розрив її, чим створив небезпеку пересування нею. Заперечуючи проти позову, відповідач вказав, що самостійно здійснював добудови до спірного житлового будинку, тому не вважає, що позивачка має право на ½ частину будинку, комунікації прокладає за свій кошт, і не вважає, що має погоджувати свої дії по використанні земельної ділянки, так як вона не приватизована, встановленого порядку користування нею немає.

Вирішіть спір.