Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс ЖП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

4.3.2.2. Задачі, завдання та кейси для контролю знань

Задача 1 (до теми 1)

При вирішенні судами спорів про укладенність договору найму житла мало місце різне застосовування норм матеріального права, зокрема, в одних випадках, визнаючи договір найму житла укладеним при відсутності його державної реєстрації, суди обґрунтовували свою позицію посиланням на норми цивільного законодавства, зокрема, на ст. 811 ЦК України, якою передбачено укладення договору найму житла у письмовій формі з обов’язковістю державної реєстрації у порядку, визначеному законом, лише договору оренди житла з викупом, в інших випадках суди визнавали договори найму житла неукладеними у зв’язку із недотриманням положень ст.158 ЖК УРСР, згідно якої договір найму жилого приміщення укладається між власником будинку (квартири) і наймачем у письмовій формі з наступною реєстрацією у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів або в органі управління, що ним утворюється.

Які правовідносини виникли? Які критерії розмежування галузевої належності норм, що застосовуються до договору найму житла? Яка юридична сила нормативно-правових актів, прийнятих в період знаходження України у складі СРСР, що зберігають чинність? Здійсніть аналіз чинного законодавства, яке регулює відносини державної реєстрації договору найму житла.

Задача 2 (до теми 2)

У березні 2011 року гр-ни Щ-ва і С-ови звернулися в суд з позовом до К-цької і В-ва про усунення перешкод у перебудові і переплануванні житлового будинку і про визначення порядку експлуатації місць загального користування, посилаючись на те, що рішенням голови державної адміністрації Дарницького р-ну м. Києва затверджений висновок міжвідомчої комісії з питання перепланування і вона дозволена.

Із змісту висновку міжвідомчої комісії зрозуміло, що запропоноване Щ-вою перепланування технічно можливе, не порушує санітарних і протипожежних норм. Однак у висновку комісії не вказано, чи підвищує таке перепланування благоустрій квартир, у тому числі відповідачів. Як вбачається з акту обстеження квартири № 2 будинку помічником санітарного лікаря (вона ж - член міжвідомчої комісії) підхід до квартири № 2 знадвору незручний і погіршує житлові умови через вузький неосвітлений провулок і відсутність під'їзду, облаштування туалетів в обох квартирах замість убиральні на вулиці є неможливим у квартирі №1, так як це буде порушенням санітарних правил.

У свою чергу, К-цька й В-ва звернулися із позовом до суду на рішення державної адміністрації, яка видала дозвіл на перепланування, просили визнати його незаконним і відновити колишній порядок експлуатації місць загального користування.

Який порядок узгодження перебудови, перепланування житлових приміщень і підсобних приміщень? Які умови при цьому враховується? Які дані повинен містити висновок міжвідомчої комісії? Якими нормативними актами ці відносини регулюються?

Задача 3 (до теми 3)

Гр. К разом із сім’єю (дружина та малолітня дитина) проживають в однокімнатній квартирі загальною площею 34 кв.м, житловою-15 кв.м. Він звернувся до міськради із заявою про прийняття його на соціальний квартирний облік, як такого, що потребує поліпшення житлових умов. До заяви ним було додано довідку про місце проживання та склад сім'ї, копії паспортів та свідоцтва про народження дитини, копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера гр.К та його дружині, довідки про доходи гр.К та його дружини за попередній рік, згідно яких загальний дохід гр. К у 2010 р. склав 13800 грн., його дружини - 8000 грн. Ним також було надано відомості про наявність у них із дружиною на праві власності легкового автомобіля Chevrolet Aveo 2005 року випуску та земельної ділянки розміром 0, 10 га цільового призначення – для ведення садівництва. У прийнятті на квартирний облік гр.К. було відмовлено, на підставі подання ним документів, що не підтверджують можливість визнання у встановленому порядку його таким, що потребує надання соціального житла.

Якими нормативно-правовими актами регулюються порядок та підстави прийняття соціально незахищених громадян на квартирний облік? Як обчислюється вартість майна та розмір середньомісячного сукупного доходу громадян для вирішення питання про наявність у них права на прийняття на квартирний облік? Вирішіть справу.