Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс ЖП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Тема 3. Правове регулювання забезпечення громадян житлом

Право громадян на житло: способи і юридичні гарантії його здійснення. Форми реалізації права на житло.

Забезпечення громадян житлом у державному та комунальному житловому фонді. Правове регулювання ведення квартирного обліку громадян. Умови, підстави і порядок прийняття на квартирний облік громадян. Наслідки штучного погіршення житлових умов. Перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Зняття з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Черговість надання громадянам житлових приміщень. Умови першочергового та позачергового надання житла. Норма житлової площі. Розмір житла, що надається громадянам. Право на додаткову житлову площу. Умови і порядок надання житлового приміщення, що звільнилось у квартирі. Юридичне значення ордера. Підстави, порядок і наслідки визнання ордеру недійсним. Контроль за станом квартирного обліку. Правові особливості житлового забезпечення окремих категорій громадян. Правове регулювання забезпечення соціально незахищених громадян житлом. Підстави, умови та порядок забезпечення житлом у фонді соціального призначення.

Тема 4. Договір найму житла

Порівняльна характеристика договору найму житла за ЦК України та ЖК України. Поняття, форма і зміст договору найму житла. Зміна договору найму житла. Сторони договору найму житла. Їх права та обов'язки. Поняття члена сім'ї наймача житла. Права та обов'язки членів сім'ї наймача. Умови і порядок обміну жилого приміщення. Примусовий обмін. Збереження житлового приміщення за тимчасово відсутніми громадянами. Бронювання житлового приміщення. Договір піднайму житла, його форма і зміст. Права та обов'язки піднаймачів. Припинення договору піднайму житла. Тимчасові мешканці. Підстави і правові наслідки припинення договору найму житла. Розірвання договору найму житла. Порядок, підстави та умови виселення з житла.

Загальна характеристика договору найму соціального житла. Укладення, зміна та розірвання договору найму соціального житла. Юридична природа договору найму службового жилого приміщення Порядок й умови надання житлової площі в гуртожитках та користування нею.

Рекомендована література: [1-6, 11, 16, 17, 46-48, 57, 66-68, 71-75].

Тема 5. Право власності на житло

Підстави набуття та припинення права власності на житло. Приватизація житла як підстава виникнення права власності на житло. Особливості правочинів з житлом. Житлові програми кредитування окремих категорій громадян.

Обов’язки власника щодо забезпечення схоронності житлового будинку (квартири). Поняття та види житлово-комунальних послуг. Суб’єкти відносин у сфері житлово-комунальних послуг. Договір про надання житлово-комунальних послуг. Гарантії прав громадян, які мають в приватній власності житловий будинок (квартиру). Права та обов’язки членів сім’ї власника житлового будинку (квартири). Суб’єкти управління житлом. Об’єднання співвласників житла: повноваження, порядок організації та діяльності.

Рекомендована література: [1-6, 13, 14, 16, 25, 29, 30, 32, 34, 35, 37-41, 50, 51, 53, 58, 62, 66-68, 71-75].