Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс ЖП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Тема 6. Вирішення житлових спорів. Відповідальність за порушення житлового законодавства

Метою заняття є закріплення теоретичних знань про види юридичної відповідальності за правопорушення у житловій сфері, способи захисту житлових прав судом, нотаріусом, органом державної влади та місцевого самоврядування тощо, що передбачає опрацювання конспекту лекцій, рекомендованої літератури, вирішення задач, виконання завдань для самостійної роботи. Очікуваний результат - поглиблення існуючих та формування нових теоретичних знань, здобуття відповідних практичних навичок.

Міжпредметні зв’язки: конституційне право, кримінальне право, адміністративне право, цивільне право, господарське право.

План лекції:

1. Поняття та види юридичної відповідальності за порушення житлового законодавства.

2. Способи захисту житлових прав та інтересів

3 Захист житлових прав в судовому порядку

4. Позасудові засоби захисту житлових прав

План практичних занять:

1.Розгляд теоретичних питань, розкритих на лекції.

2. Розв’язування задач, перевірка результатів самостійної роботи студентів.

Задача 1

В одному з багатоквартирних будинків Києва, на першому поверсі якого розміщувався офіс ПАТ "Факел", відбувся вибух, яким це офісне приміщення було зруйновано, а декілька квартир серйозно пошкоджено.

Актом міжвідомчої комісії, затвердженим районною адміністрацією, встановлено, що шість квартир на другому поверсі (з яких дві приватизовані, а чотири зайняті за договором найму) знаходяться в аварійному стані і загрожують обвалом, оскільки перекриття в цій частині будинку сильно пошкоджені.

У зв'язку з необхідністю виселення мешканців і проведення ремонту пошкоджених приміщень виникли питання про те, куди і за чий рахунок повинні бути переселені мешканці і проведений ремонт квартир. Деякі мешканці пропонували покласти всі витрати на ПАТ "Факел", так як вибух стався у їх приміщенні.

Яке рішення повинно бути ухвалено місцевою адміністрацією, якщо в ході перевірки, яку здійснювали слідчі органи, було встановлено, що причиною вибуху з'явилися протиправні дії третіх осіб, знайти яких не вдалося?

Задача 2

Приватний підприємець В. заключив договір позики з гр. С. на суму 220 тис. грн. на строк 1 рік. У встановлений строк В. не зміг повернути С. кошти і останній звернувся до суду з позовом про примусове їх стягнення. На майно (рахунок в банку на суму 2 400 грн., двокімнатна квартира, автомобіль Audi 100, 2003 року. випуску ) гр. В. було накладено арешт. За рішенням суду квартира В., оцінена у суму 402 тис. грн., підлягала реалізації з торгів із задоволенням вимог позивача за рахунок отриманої суми.

В. подав апеляцію на рішення суду, де зазначив, що реалізація квартири з торгів негативно вплине на його житлові умови, так як іншого житла у нього немає і йому з дружиною, яка має сервітутне право на користування цією квартирою, доведеться наймати квартиру.

Які обставини повинен враховувати суд при прийнятті рішення і визначенні предмета реалізації? Який порядок продажу майна з торгів встановлено чинним законодавством?