Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс ЖП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Задача 3

З. звернулася до суду з позовом про визнання права власності на частину жилого будинку до свого колишнього чоловіка П. У позові З. вказала, що будинок споруджувався на спільні кошти, після реєстрації ними шлюбу, а тому вона претендує на ½ частини будинку.

Заперечуючи проти позову П. вказав, що будинок споруджено на земельній ділянці, яка набута ним у власність шляхом приватизації до вступу у шлюб, а житловий будинок у встановленому порядку зареєстровано на його ім’я, тому вимоги З. є безпідставними.

Дайте правову характеристику ситуації, що склалася. Охарактеризуйте правовий режим майна подружжя. Яке майно не є спільним майном подружжя?

Задача 4

М-ко В. і О. та А-ко С. є власниками ½ частини будинку, з якого 1/3 будинку належала М-ко і 1/6 – А-ко. Порядок користування житловими приміщеннями був сторонами визначений.

В листопаді 2010 р. А-ко заключила з Ш-вою договір купівлі–продажу частини будинку, що їй належала. М-ко звернулися до суду з позовом про визнання договору недійсним. Рішенням районного суду позовні вимоги М-ко задоволені, договір купівлі-продажу 1/6 частини будинку визнано недійсним з переводом прав і обов’язків покупців на М-ко, з А-ко на користь М-ко стягнуто 1340 грн. на ремонт даху її частини будинку.

А-ко подала апеляційну скаргу на рішення суду, вказавши наступне. 2 вересня 2010 р. вона через приватного нотаріуса повідомила М-ко про намір продати свою частину будинку за 115 000 грн. з пропозицією протягом місяця з дня повідомлення дати згоду на придбання частини будинку чи відмовитись від нього. М-ко направили у цю ж державну нотаріальну контору 27 вересня 2010 р. заяву, в якій зазначили, що заперечують проти продажу А-ко частини будинку сторонній особі, так як такий продаж зачіпає їх інтереси, бо при визначенні порядку користування жилими приміщеннями на долю А-ко припало 2,6 кв. м жилої площі, що відноситься до їх частки.

Дайте правову характеристику справи. Чи мало місце порушення права привілеєвої купівлі? Який порядок встановлено чинним законодавством щодо відчуження частки у спільній власності на житло? Чи є правомірним стягнення коштів з А-ко на ремонт даху?

Завдання для самостійної роботи студентів

Питання для самостійного опрацювання для денної форми навчання:

1.Адміністративна відповідальність за правопорушення у житловій сфері

2.Кримінальна відповідальність за злочини у житловій сфері

3.Цивільно-правова відповідальність за правопорушення у житловій сфері

4.Підвідомчість розгляду і вирішення житлових спорів

Питання для самостійного опрацювання для заочної форми навчання:

1.Захист житлових прав та інтересів нотаріусом

2.Самозахист житлових прав та інтересів

3.Захист житлових прав органами державної влади та місцевого самоврядування

4.Захист житлових прав та інтересів судом

5.Правові особливості притягнення до кримінальної, адміністративної, цивільної відповідальності.

Проблемні питання:

1. Захист житлових прав та інтересів окремих категорій громадян: дітей, недієздатних громадян та громадян, дієздатність яких обмежена, соціально незахищених громадян, безпритульних тощо.

2. Дотримання добросусідських відносин між власниками та користувачами житла.

Зміст (опис) задач, завдань та кейсів

Рекомендований час (години)

Обов’язкові завдання для денної форми навчання:

4

Робота над питаннями для самостійного опрацювання та проблемними питаннями

3

Опрацювання теми за підручником

1

Обов’язкові завдання для заочної форми навчання:

6

Робота над питаннями для самостійного опрацювання та проблемними питаннями

4

Розв’яжіть задачу із числа наведених у темі

2

Додаткові завдання:

Виділіть особливості договірної і позадоговірної відповідальності у житловій сфері

Складіть перелік санітарно-епідеміологічних, будівельних, протипожежних, екологічних норм і правил, за недотримання яких у житловій сфері передбачена відповідальність.

Рекомендована література: [1,2,51-54,56-62,64-65,75]