Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
888.83 Кб
Скачать

3. Організація аналітичного обліку в комерційних банках

Детальна інформація про здійснені банком операції відображається в основних регістрах аналітичного обліку – особових рахунках, які відкриваються за кожним аналітичним балансовим і позабалансовим рахунком. Система аналітичного обліку є невід’ємною частиною Плану рахунків.

У сучасних умовах процес бухгалтерського обліку в банках автоматизований. Тому для збереження інформації про кожен об’єкт аналітичного обліку і підготовки звітності НБУ розроблено Методичні вказівки щодо ведення параметрів аналітичного обліку.

Бухгалтерський облік має забезпечити виконання двох основних функцій

Запис інформації про операції, які виконуються банком, та можливість відобразити ці операції в агрегованому вигляді в фінансовій звітності для аналізу управління

Запис детальної інформації про контрагентів кожної операції та параметри самих операцій для можливості отримання звітів у різних розрізах для внутрішнього користування, для можливості надання звітів про діяльність контролюючим органам та для обчислення макроекономічних параметрів

Ведення агрегованого обліку для виконання першої функції забезпечується за допомогою синтетичного обліку, тобто з використанням балансових рахунків. Їх перелік наведено в Плані рахунків

Детальна інформація про кожного контрагента та кожну операцію ведеться на рівні аналітичного обліку, тобто на аналітичних рахунках.

Рис. 7. Функції бухгалтерського обліку комерційних банків

Кожен об’єкт аналітичного обліку, згідно з цим нормативним документом, характеризується набором параметрів, необхідних для побудови звітності.

Рис. 8. Класифікація параметрів аналітичного обліку банків

Кожному аналітичному рахунку присвоюється відповідний номер. який формується розміром від 5 до 14 цифр. Перші п’ять – жорстко регламентовано. Інші (від 0 до 9 цифр) банк формує самостійно відповідно до власних можливостей, потреб та визначених параметрів аналітичного обліку.

А

А

А

А

К

Е

Е

Е

Е

Е

Е

Е

Е

Е

План рахунків

Балансовий рахунок

Код валюти

Порядковий номер

Код філії

Код клієнта

Номер угоди

Ключовий розряд

Формується банком самостійно

Рис. 9. Формування номера аналітичного рахунку

У номер аналітичного рахунку включають лише частину параметрів з усього набору, інші параметри зберігають поза номером рахунку у відповідних файлах і можуть використовуватися під час виконання окремих операції та побудови звітності.

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення Плану рахунків, поясніть його структуру.

2. Як пов'язані між собою частини Плану рахунків?

3. Як побудована система нумерації рахунків у Плані?

4. Дайте характеристику кожному класу Плану рахунків.

5. Поясніть особливості Плану рахунків.

6. У чому полягає призначення синтетичного й аналітичного обліків?

7. Як побудована система аналітичного обліку в банках?

8. Як формується номер особового рахунку?

Рекомендована література