Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
888.83 Кб
Скачать

Тема 4. Облік операцій банку за безготівковими розрахунками Лекція 4

Цільова спрямованість: з’ясувати принципи організації безготівкових розрахунків, розглянути діючі форми розрахунків, вивчити облік розрахунків із застосуванням платіжних доручень, чеків, акредитивів, векселів.

1. Принципи організації безготівкових розрахунків та вимоги щодо оформлення розрахункових документів

Безготівкові розрахунки - це розрахунки, що здійснюються пе­рерахуванням певної суми коштів з рахунка платника на рахунок одержувача без участі готівки.

Зміст і мета безготівкового платіжного обороту - оплата без використання готівкових грошей. Платник і одержувач коштів використовують поточні рахунки. Операція може бути проведена як в одному банку, так і між різними кредитними установами.

Основою безготівкового обороту є те, що платежі здійснюються банками на доручення клієнта шляхом списання коштів з його рахунку і зарахування їх на раху­нок одержувача, вказаного клієнтом. Коли рахунки від­криті в різних банках, міжбанківські розрахунки прово­дяться з допомогою системи кореспондентських відносин. Отже, у платіжному обороті діють не тільки рахунки платника й одержувача коштів, а й рахунки банків, що їх обслуговують.

Організація безготівкових розрахунків підпорядковується відповідним принципам і вимогам (Рис. 19).

Рис. 19. Принципи, на яких базується організація безготівкових розрахунків

Клієнт, виходячи зі своїх технічних можливостей, може подавати до банку розрахункові документи як у паперовій формі, так і у формі електронних розрахункових документів (електронних повідомлень із допомогою програмного забезпечення системи „клієн-банк”). Спосіб подання ним документів до банку передбачається в договорі на розрахунково-касове обслуговування.

Сучасну систему безготівкових розрахунків можна представити таким чином (рис. 20).

Рис. 20. Система безготівкових розрахунків

Використання факсиміле, виправлення і підчистки у розрахункових документах не допускаються.

Перелік правил роботи з розрахунковими документами

  • Кошти списуються з рахунку платника тільки на підставі першого примірника розрахункового документа.

  • Розрахункові документи банки приймають до виконання без обмеження їх максимального або мінімального розміру суми. Платежі з рахунків клієнтів банки виконують у межах залишків коштів на початок операційного дня, у разі технічної можливості врахування поточних надходжень коштів на рахунки клієнтів протягом операційного дня, можуть здійснювати платежі за їх дорученнями з урахуванням цих сум.

  • Для документального підтвердження часткової оплати розрахункових документів відповідальний працівник банку виписує у двох примірниках меморіальний ордер.

  • Банк платника приймає документи від клієнтів протягом операційного часу, який регламентується режимом роботи банку.

  • Розрахунки за документами, що надійшли до банку платника протягом операційного дня, здійснюються банком того ж дня.

  • Розрахункові документи, які надійшли після операційного дня, банк виконує наступного дня

  • На всіх примірниках паперових розрахункових документів банк в обов'язковому порядку в правому верхньому куті проставляє дату надходження цих документів. Якщо документи надійшли після закінчення регламентованого банком часу роботи з клієнтами, на них, крім того, проставляється штамп «Вечірня». Дата виконання розрахункового доку­мента проставляється у правому нижньому куті