Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
888.83 Кб
Скачать

1.2. Облік операцій з формування статутного капіталу Статутний капітал

Мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку:

  • для місцевих кооперативних банків — 1 мільйон євро;

  • для банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області, — 3 мільйона євро;

  • для банків, які здійснюють свою діяльність на території всієї України, — 5 мільйонів євро.

Формування та збільшення статутного капіталу банку здійснюється через грошові внески.

Банк має право збільшувати статутний капітал після того, як усі учасники повністю виконали свої зобов'язання щодо оплати паїв або акцій, а попередньо оголошений підписний капітал повністю оплачено.

Нерезиденти

  • в іноземній вільно конвертованій валюті;

  • в гривнях.

Резиденти України

  • у гривнях

Статутний капітал формуватися з підтверджених джерел

Рис. 28. Модель формування статутного капіталу

Рис. 29. Облік формування статутного капіталу

1.3. Порядок обліку емісійних різниць

Акції комерційного банку можуть продаватися за ціною відмін­ною від їхньої номінальної вартості. Банк не може реалізовувати акції за ціною, нижчою від номіналу. У разі продажу акцій банку за ціною, вищою від їхньої номінальної вартості, виникають емісійні різниці.

Емісійні різниці - сума коштів, отриманих банком від первинної емісії власних акцій та інших корпоративних прав, що перевищує номінальну вартість таких акцій (інших корпоративних прав).

Рис. 30. Облік емісійних різниць

Відображення операцій на рахунках групи 500 «Статутний капітал банку» здійснюється лише на балансі головного банку (юридичної особи).

Банки (юридичні особи) можуть давати дозвіл своїм філіям на розміщення акцій серед клієнтів банку.

2. Облік розрахунків з акціонерами банку

Банки ведуть поіменний реєстр акціонерів (власників акцій), до якого вносять зміни в складі акціонерів. Досить поширеною операцією банку є викуповування акцій у акціонерів. Протягом року з дня викупу акції мають бути перепродані, розповсюджені серед своїх працівників або анульовані.

Облік власних акцій, викуплених у акціонерів для наступного перепродажу або анулювання в установленому порядку, здійснюється на балансовому рахунку 5002 «Власні акції банку, які придбані в акціонерів» за номінальною вартістю.

Різницю між номінальною вартістю та ціною викупу відносять на рахунок 5010 «Емісійні різниці» у межах залишку цього рахунка. У разі недостатності залишку першим дебетується рахунок 5030 «Прибутки та збитки минулих років» у межах позитивного залишку, потім - рахунок 5040 «Прибуток чи збиток минулого року, що очікує на затвердження».

Рис. 31. Облік розрахунків з акціонерами з викупу власних акцій

Дивіденди за акціями визнаються та сплачуються після їх оголошення Загальними зборами акціонерів банку. Зазвичай минає певний час між датою оголошення та датою сплати дивідендів. На дату оголошення здійснюється нарахування дивідендів.

За датою реєстрації дивідендів визначається перелік акціонерів, яким буде сплачено дивіденди згідно з реєстром акціонерів на дану дату. Зміна власника акцій до цієї дати приведе до того, що дивіденди буде сплачено новому власникові.

Рис. 32. Облік розрахунків з акціонерами з нарахування та сплати дивідендів

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення капіталу банку. Охарактеризуйте структуру регуля­тивного капіталу.

  2. Якою є структура 5-го класу «Капітал банку» Плану рахунків бухгал­терського обліку банків України? Чи обліковуються окремі статті капіталу за рахунками інших класів?

  3. Охарактеризуйте методику ведення обліку операцій з формування ста­тутного капіталу банку.

  4. Як ведеться облік несплаченого зареєстрованого статутного капіталу? Чи враховується несплачена частка капіталу при розрахунку його загально­го розміру? Обґрунтуйте свою думку.

  5. Назвіть бухгалтерські проведення, що здійснюються при відображенні в обліку емісійних різниць. В яких випадках виконуються записи за дебетом рахунка 5010 «Емісійні різниці»?

  6. Як ведеться облік власних акцій банку, викуплених в акціонерів? Назвіть бухгалтерські проведення, що виконуються в разі анулювання таких акцій.

  7. Охарактеризуйте порядок ведення обліку розрахунків з акціонерами за дивідендами. Які бухгалтерські проведення виконуються за датою оголошення та датою сплати дивідендів?