Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ЛРГ 2007-ннн.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

Зміст ситуаційної вправи №2

Американською компанією Ameranth Wireless розроблено систему обслуговування за назвою 21st Century Restaurant (Ресторан 21 століття).

Система 21st Century Restaurant призначена для швидкого обслуговування відвідувачів ресторану і дозволяє офіціантові миттєво прийняти й відправити замовлення на кухню, одержати оплату кредитною картою або виписати чек, не відходячи від столика клієнта. При такому підході заощаджується час на запис замовлення й наступне введення інформації в POS-термінал (від Point-Of-Sale -і сучасний касовий апарат, пов'язаний з комп'ютером).

Замість блокнота й ручки офіціант користується кишеньковим комп'ютером компанії Symbol на платформі Pocket PC, оснащеним радіокартою. Страви з меню вибираються на екрані пером і відразу передаються в головний комп'ютер. Крім того, офіціант має доступ до спеціалізованих функцій системи. Наприклад, він може відзначати час свого приходу на роботу й відходу, відкладати доставку певної страви або роздруковувати замовлення на принтері з інфрачервоним портом.

Сполучною ланкою комп'ютерів офіціантів і системою обліку (Back Office) є точка доступу бездротової локальної мережі стандарту 802.11. Програмне забезпечення сервера складається з Windows 2000/NT 4.0, Internet Information Server 4.0, Internet Explorer 4.0, системи Point of Sale (POS).

Завдання:

  1. Визначити перспективи використання системи обслуговування за назвою 21st Century Restaurant (Ресторан 21 століття).

  2. Порівняти можливості 21st Century Restaurant із іншими системами, які широко використовуються закладами ресторанного господарства. Охарактеризувати переваги цих систем.

  3. Розробити для закладу ресторанного господарства інформаційну систему, враховуючи особливості його діяльності та впровадження логістики.

Тема 9. Логістичний сервіс Кейс «Забезпечення логістичного сервісу кейтерингу» Зміст ситуаційної вправи

Кейтеринг як самостійний вид бізнесу обслуговування з'явився на ринку послуг закладів ресторанного господарства не так давно, але з кожним роком стрімко розвивається і вдосконалюється.

Кейтеринг-послуги пропонують фірми, що спеціалізуються на цьому напрямку діяльності. Найбільш відомі фірми: „Rоуаі Саtегіпg Servise", „Джекс кейтеринг", „Гетьман фуршет", „Екіпаж-кейтеринг".

Більшість відомих ресторанів та нічних клубів Києва також пропонують цю послугу як додаткову до своїх основних: Shооtегs саtегіпg", Wа1tегs саtегіпg", шинок „У Сені і Гоги", ресторан „Подкова", „Пан-піцца", „Дежавю", „Гринвіч кейтеринг" та інші.

Фірма "Маgіс Fооds" працює на вітчизняному ринку вже 13 років. Напрямок її роботи − кейтеринг. Свою роботу компанія розпочинала як підприємство по виготовленню бортового харчування та обслуговуванню так званих „VІР-клієнтів", співпрацюючи з однією з провідних авіакомпаній України. Такий досвід зараз дозволяє персоналу фірми працювати в умовах добре налагодженого та чітко організованого часового графіку виготовлення та доставки продукції високого рівня якості та легко пристосовуватись до будь-яких вимог замовників та найрізноманітніших умов праці. З часом спектр послуг, що пропонуються, та, відповідно, клієнтів значно розширився. На даний момент основним видом діяльності фірми є робота ресторану виїзного обслуговування: підбір приміщення (можливі варіанти обслуговувань на відкритому повітрі, в офісах, на кораблях та ін.), виготовлення напівфабрикатів та готової продукції, доставка їх до клієнта, організація обслуговування та відпочинку клієнтів, дизайнерська робота та підготовка розважальної програми. Працює фірма у трьох напрямках:

  • доставка обідів до офісів;

  • постачання закладів ресторанного господарства без виробничих приміщень напівфабрикатами високого ступеню готовності;

  • організація корпоративних вечірок та інших свят.

Звідси випливає й характеристика каналів збуту продукції. Клієнтами фірми є широкий контингент корпоративних замовників та безліч фізичних осіб. Фірма співпрацює з великими корпораціями, банківськими установами, невеликими приватними підприємствами, посольствами, невеликими кафе, власниками магазинів, продюсерськими центрами, приватними навчальними закладами, лікарнями та державними установами. Таким чином кейтеринг дозволяє фірмі охопити надвисокий спектр клієнтів.

Організація матеріально-технічного постачання

Компанія закуповує продукти на ринках, оптових ринках, у магазинах, у приватних виробників. Зараз багато закладів ресторанного господарства користуються послугами таких оптових магазинів, як „Метро Кеш енд Кері", „Фуршет" та інші. „Маgіс Fооds" не є виключенням. Ці мережі магазинів не є виробниками продукції, а займають позицію посередників.

Централізованим способом на фірмі „Маgіс Fооds" здійснюється постачання продовольчої сировини з продовольчих баз, з якими укладено договори. Це стосується тих продуктів, які у великій кількості є необхідними для безперебійної роботи фірми незалежно від об'єму роботи, наявності корпоративних замовлень. Це такі продукти, як м'ясо, птиця, бакалійні товари, яйця, борошно, яйця, олія, маргарин, сир, майонез та ін.

„Маgіс Fооds" користується також послугами оптових баз з постачання м'ясом, олією, рибними продуктами, бакалією.

Кількість продукції, що поставляється до „Маgіс Fооds" прямо залежить від наявності і величини отриманих замовлень. Тобто ця величина не є постійною. Таким чином, на фірму поставляються ті продукти, що необхідні для постійного безперебійного виготовлення обідів до офісів та напівфабрикатів високого ступеня готовності для кафе без кухні та організації виїзних обслуговувань на високому рівні. Виходячи з досить великого досвіду роботи, кількість необхідної сировини легко визначається. Закупки не робляться на дуже великий термін. Це, звичайно, не стосується таких продуктів, як сіль, борошно, олія та інші, хоча, й ці продукти не зберігаються у закладі досить довго.

Це, по-перше, пояснюється тим, що фірма працює лише зі свіжими продуктами, тому закупівлі та поставки здійснюються щодня і у таких розмірах, щоб продукти не зберігались довгий час, але з невеликим запасом. При організації ж виїзних обслуговувань закупівлі проводяться у більших розмірах за декілька днів до обслуговування. У таких випадках досить часто у постачальників замовляють специфічні товари, які не використовуються щодня, як деякі морепродукти, ікру та ін.

Стабільна робота закладу вимагає його безперебійного постачання матеріально-технічними засобами: обладнанням, інвентарем, спецодягом, столовим посудом, столовою білизною, спеціальним інвентарем та тарою для виїзних обслуговувань та доставки продукції клієнтам, а саме: термоси, металеві контейнери та контейнери на колесах, термостійкі контейнери одноразового використання, підноси для кейтерингу та фуршетні гірки й пластини.

„Маgіс Fооds" укладає договори з виготовлювачами або використовує послуги оптових ярмарків, центрів аукціонної торгівлі; закуповує товар у торговельній і збутовій мережі; користується сервісними центрами, що допомагають у постачанні столовими меблями, столовим посудом, білизною, що необхідно для організації обслуговування на високому рівні.

Серед засобів матеріально-технічного забезпечення компанії „Маgіс Fооds" найчастіше закуповує одноразовий посуд та контейнери, серветки, одноразові скатертини, новітній посуд та інвентар для організації фуршетів. Серед використовуваного інвентарю та посуду є специфічні позиції: шпажки одноразового використання, спеціальні фуршетні стійки з нержавіючої сталі, що мають різну форму та варіюються за висотою. Такі стійки виглядають дуже ефектно, їх можна комбінувати в різному порядку, вони легко розбираються і транспортуються.

Фірма використовує при обслуговуванні лляні або одноразові скатертини залежно від місця проведення заходу та його рівня. У випадках, коли заходи, що мають бути проведені на більш високому рівні унеможливлюють використання скляного та фарфорового посуду через особливості місця проведення обслуговування, фірма використовує одноразовий посуд з більш міцного матеріалу. Це бокали, келихи та стакани різної ємності та форми, що мають вигляд та асортимент аналогічні до скляного посуду, але виконані з пластику, що є дуже зручним при організації, наприклад, при святкуванні урочистих подій на теплоході з пікніком на березі Дніпра.

Під час проведення пікніків та інших заходів на свіжому повітрі на фірмі використовують також невеликі переносні мангали, для них закуповують вугілля та запалювальну рідину.

Так як фірма займається виїзними обслуговуваннями, то досить часто приготування страв (шашлики, картопля у беконі), їх доведення до готовності та порціонування відбувається безпосередньо перед споживачами. Це ставить ще одну вимогу до наявності інвентарю та кухонного посуду. Частина кухонного інвентарю та посуду виконує не лише функціональну а й декоративну функцію, що вимагає оновлення цих предметів відповідно до розвитку їх ринку.

Постачання предметами матеріально-технічного забезпечення на фірмі ведеться нецентралізованим способом. За договором поставляється одноразовий посуд. Інші предмети постачаються шляхом закупки, за потребою в магазинах оптово-роздрібної торгівлі або на базах.

Компанія „Маgіс Fооds" заключає недовгострокові угоди і за потребою подовжує їх. Як правило, за угодою фірма-постачальник надає свої послуги на замовлення не менше певної визначеної суми у грошовому еквіваленті та кількості залежно від фасування, що зазначено в угоді про постачання.

Завдання:

  1. Проаналізувати забезпечення логістичного сервісу в роботі компанії „Маgіс Fооds".

  2. Описати місце і роль служби логістики в кейтерингових компаніях, її функції.

  3. Розробити стратегію розвитку компанії „Маgіс Fооds", змоделювати логістичну організацію кейтерингової компанії.

  4. Розробити пропозиції щодо удосконалення логістичної інформаційної системи і використання сучасних інформаційних технологій у роботі компанії.