Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

4.5. Заходи щодо попередження транспортних подій

4.5.1. Основні напрямки системи профілактичної роботи з питань безпеки руху на залізницях України

Безпека руху на залізничному транспорті забезпечується шляхом здійснення комплексу профілактичних заходів, які передбачають [22]:

- виконання нормативів особистої участі у проведенні заходів щодо зміцнення дисципліни і забезпечення безпеки руху керівниками всіх рівнів галузі.

- професійний підбір і розстановку кадрів відповідно до нормативів чисельності і професійних вимог, особливо на посади, пов'язані з рухом поїздів.

- зміцнення трудової і технологічної дисципліни, вирі­шення соціальних питань, матеріальне та моральне заохочення безаварійної роботи.

- організацію технічного навчання кадрів і підвищення їх кваліфікації, відпрацювання практичних дій роботи в нестандартних ситуаціях.

- періодичну перевірку знань у працівників, робота яких пов'язана з рухом поїздів, вимог Правил технічної експлуатації залізниць України, інших нормативних актів та посадових інст­рукцій.

- використання "дня безпеки", як одного з основних дійових важелів покращення профілактичної роботи керівного складу щодо запобігання порушень безпеки руху.

- систематичні аналізи стану безпеки руху, виявлення "вузьких місць", розробку і здійснення заходів для їх усунення.

- регулярне проведення раптових перевірок виконання посадових обов'язків працівниками, робота яких пов'язана з рухом поїздів.

- проведення технічних ревізій і контрольних перевірок служб та структурних підрозділів залізниць.

- розслідування кожного випадку порушення безпеки руху з розглядом наслідків у встановленому порядку.

- забезпечення якості ремонту і утримання колії, штучних споруд, локомотивів, вагонів, пристроїв сигналізації та зв'язку, енергопостачання, залізничних переїздів, автотракторної техніки та інших технічних засобів транспорту, яка відповідає вимогам чинних нормативів.

- утримання у справному стані й ефективне використання засобів дефектоскопії і систем діагностики, удосконалення і поліпшення якості метрологічного контролю.

- здійснення постійного контролю за станом і викорис­танням пристроїв і приладів безпеки руху (АЛСН, ПОНАБ, ДИСК, СКНБ, засобів вимірювання і дефектоскопії, радіозв'язку та ін.), вжиття заходів щодо забезпечення надійної їх роботи.

- проведення постійної роботи зі створення і впровадження нових пристроїв, приладів безпеки та систем діагностики.

- розгляд результатів весняного і осіннього оглядів колії, штучних споруд та інших технічних засобів колійного госпо­дарства і визначення рівня їх готовності до планових перевезень.

- здійснення комплексу організаційно-технічних заходів з попередження особливо небезпечних порушень і в першу чергу:

  • проїздів заборонних сигналів або граничних стовпчиків.

  • порушень порядку закріплення рухомого складу від самовільного його виходу, регламенту дій при прийманні, відправленні і проходженні поїздів, особливо пасажирських та з вагонами, завантаженими небезпечними вантажами.

  • Відправлення поїздів з перекритими кінцевими кранами гальмової магістралі, запобігання саморозчепів і падіння деталей рухомого складу.

  • відправлення вагонів, завантажених понад відміченої трафаретом вантажопідйомності та з порушеннями технічних умов навантаження.

  • недотримання діючих норм утримання безстикової колії і неогородження сигналами небезпечного місця для руху поїздів при виконанні робіт.

  • необмеження швидкості руху поїздів на ділянках, що не гарантують за станом колії їх безпечний пропуск з установленими швидкостями руху.

  • зламів осі, осьової шийки або диска колісної пари та інших елементів ходових частин вагонів, локомотивів, моторвагонного рухомого складу, моторно-рейкових рухомих одиниць та колійних машин.