Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

12.3.2 Технічне обслуговування та ремонт вагонів

Технічне обслуговування, без відчеплення та з відчепленням і ремонт вагонів проводиться в пунктах технічного обслуговування, в вагонних депо і на заводах. Під час технічного обслуговування перевіряється [19,39]:

стан та зношеність вузлів і деталей та їх відповідність визначеним розмірам; справність дії гальмового обладнання і автозчепного пристрою; стан і справність ходових частин (візків);

справність кузовів і котлів цистерн, що гарантує збереження вантажів, які перевозяться;

справність перехідних площадок, спеціальних підніжок і поручнів;

наявність і справність пристроїв, що запобігають падінню на колію деталей та облад­нання рухомого складу.

Сумарний зазор між ковзунами з обох Сторін візка у всіх типів 4-вісних вагонів, вклю­чно хопер-дозатори типу ЦНИИ-ДВЗ, повинен бути не більше 20 мм та не менш 4 мм, окрім хоперів ЦНИИ-2, ЦНИИ-3, думпкарів ВС-50, у яких зазор повинен бути не більше 12 мм та не менш 6 мм, а у думпкарів ВС-80, ВС-82, ВС-85 - не більше 20 мм і не менш 12 мм.

Зазори між ковзунами з'єднуючої та шкворневої балок з обох сторін одного кінця восьмивісної цистерни у сумі повинні бути не більше 15 мм та не менше 4 мм.

Забороняється подача під навантаження вантажів і посадку людей несправних вагонів та без подання їх до технічного обслуговування. Про визнання їх придатними має бути зроблений запис у спеціальному журналі.

Порожні вагони, що подаються під навантаження на станції, де немає пунктів технічного обслуговування, а також навантажені вагони, які планується використовувати на таких станціях під здвоєні операції, мають бути оглянуті, а в необхідних випадках і відремонтовані у найближчому пункті технічного обслуговування, що розмішується перед станцією навантаження.

Порядок подання вагонів до технічного обслуговування та повідомлення про їх придат­ність визначається начальником залізниці [19].

На станціях формування і розформування, під час прямування — на станціях, пе­редбачених графіком руху поїздів, кожний вагон поїзда має пройти технічне обслуговування, а в разі виявлення несправності - відремонтований. На цих станціях організується безвідчіпний ремонт вагонів.

На станціях, де немає пунктів технічного обслуговування, кожний вагон перед причепленням до поїзда має бути оглянутий і підготовлений для прямування до найближчої станції, що має пункт технічного обслуговування.

Порядок пред'явлення поїздів до технічного обслуговування та повідомлення про їх придатність, а також порядок огляду і ремонту вагонів перед причепленням до поїзда на стан­ціях, де немає пунктів технічного обслуговування, визначаються начальником залізниці [19].

Працівники пунктів технічного обслуговування мають своєчасно, відповідно до тех­нологічного процесу І графіка руху поїздів, проводити технічне обслуговування та ремонт вагонів.

Відповідальність за безпеку руху і проходження вагонів без відчеплення від поїздів у межах гарантійної ділянки несуть працівники зазначених пунктів. Гарантійні ділянки для ван­тажних поїздів установлюються: у межах однієї залізниці - начальником залізниці, у межах двох і більше залізниць - Державною адміністрацією залізничного транспорту України [11.19].

Вагонні депо є структурними лінійними підприємствами.

Вагонні депо, що виконують плановий ремонт і технічне обслуговування вантажних вагонів, знаходяться у складі служби вагонного господарства, паса­жирські вагони - у складі пасажирської служби.

Вантажні вагонні депо безпосередньо беруть участь у перевізному процесі та виконують усі роботи з обслуговування та ремонту вантажних вагонів, підгото­вки їх до перевезень, безпечного прослідування вагонів вантажних поїздів по гарантійних дільницях.

Промивально-пропарювальні підприємства призначені для промивання, пропарювання та очистки цистерн від залишків вантажів і для комплексної підготовки їх до навантаження.

Для підтримання вантажних вагонів у справному технічному стані під час експлуатації; своєчасного виявлення та усунення несправностей, що загрожують безпеці руху; збереженню вагонів та вантажів на залізницях організовано пункти технічного. обслуговування вагонів (ПТО), пункти контрольно-технічного огляду (ПКТО), Не яких здійснюється технічне обслуговування вагонів, їхній ремонт без відчеплення від транзитних поїздів та при підготовці у рейс поїздів свого формування.

Серед споруд та пристроїв вагонного господарства головне місце займає вагонне депо.

У вагонному депо, яке, як правило, розміщується на великих залізничних вузлах і сортувальних станціях, виконується технічне обслуговування із відчепленням та деповський ремонт вантажних вагонів або контейнерів, ревізія гальм, а також ремонт запасних частин та обладнання. Вагонні депо спеціалізуються на ремонті певних типів вагонів.

Вагоноремонтна дільниця у вагонному депо є основною. На ній є декілька паралельних залізничних колій для розміщення ремонтних позицій вагонів та візків. Вагоноскладальна дільниця оснащена необхідним обладнанням, механізованими і автоматизованими поточними лініями для ремонту вагонів.

Вздовж ремонтних позицій пересувається мостовий кран, що забезпечує підйомні та транспортні роботи. Для правильних робіт по виправці обв'язки і лю­ків піввагонів є спеціальні гідравлічні пристрої.

Візки вагонів із другої позиції вагоноремонтної дільниці подаються на ді­льницю для візків, де встановлені машини для обмивки. Є спеціальні позиції для ремонту буксового вузла, важільної передачі й триангелів.

Крім вагоноскладальної дільниці у вагонному депо є відділення: ковальсь­ке, механічне, колесотокарна дільниця з відділенням для ремонту роликових під­шипників, інструментальне відділення, деревообробна дільниця, малярне відді­лення і зварювальне відділення. Майже у кожному депо є контрольні пункти з ремонту автогальм та автозчеплення тощо.

Одними з найвідповідальніших підрозділів вагонного депо є пункт підго­товки вагонів до перевезень та пункт технічного обслуговування вагонів.

На цих пунктах здійснюються технічний огляд і технічне обслуговування з відчепленням та безвідчіпний ремонт вантажних вагонів, що подаються під нава­нтаження, а також вагонів, що знаходяться у сформованих составах поїздів.

Для забезпечення якісного огляду та ремонту вагонів пункти підготовки ва­гонів до навантаження розташовуються у місцях масового навантаження і виванта­ження, а пункти технічного обслуговування - на сортувальних станціях.

Колії пункту підготовки вагонів та пункту технічного обслуговування з від­чепленням оснащуються стисненим повітрям та електроенергією, пристроями для зберігання і транспортування запасних частин і деталей, інструментів та присто­сування. Великі пункти підготовки вагонів під навантаження обладнуються ком­плексом ремонтних машин.

На станціях наливу нафтопродуктів є промивно-пропарювальні станції для масового очищення цистерн від залишків вантажів пропарюванням і промиванням гарячою водою. На промивно-пропарювальній станції установлена естакада, змо­нтована мережа трубопроводів для води, стисненого повітря та пари, є котельня, сховище для залишків нафтопродуктів, насосна станція, підсобні і побутові приміщення.

Керівництво пасажирським вагонним господарством у Державній адмініс­трації залізничного транспорту України здійснюється Головним пасажирським управлінням, на залізницях - службою пасажирського господарства.

У Головному пасажирському управлінні Укрзалізниці є Управління паса­жирського вагонного господарства, а в пасажирських службах - відділи ремонту й експлуатації пасажирських вагонів. На них покладені безпосередні обов'язки з організації утримання та ремонту пасажирських вагонів.

Безпосередню роботу з утримання та ремонту пасажирських вагонів здійсню­ють пасажирські вагонні депо, вагонні дільниці. У великих пунктах формування па­сажирських составів розміщуються технічні станції з ремонтно-екіпірувальним депо, де проводиться комплексна підготовка пасажирських вагонів у рейс. Ці станції обла­днуються вагономийною машиною для механізованої обмивки вагонів.

Пункти перестановки вагонів, що розташовані на прикордонних станціях, призначені для перестановки вагонів з колії 1520 мм на колію 1435 мм і навпаки та забезпечують пряме без перевантажування, а при пасажирських перевезеннях безпересадочне сполучення з іншими країнами.

В останній час для перевезення пасажирів і вантажів з'явилися вагони з колісними парами, будова яких дозволяє на спеціальних пристроях при швидко­стях від 5 до 30 км/год змінювати положення коліс під колії шириною від 1435 до 1520 та 1668 мм.

Для відновлення працездатності вантажних вагонів, що відчіплюються від составів поїздів через технічні несправності, на ПТО створюються механізовані пункти поточного ремонту вантажних вагонів (МПРВ).

Пункти контрольно-технічного обслуговування вантажних вагонів (ПКТО) утворюються на дільничних станціях, де здійснюється зміна локомотивів, а також на станціях, що передують перевалам із затяжними спусками.

Пости безпеки призначені для виявлення у поїздах, що рухаються, вагонів з перегрітими буксами, повзунами на колісних парах тощо.

Облік оглянутих та підготовлених під навантаження вагонів здійснюється у Книзі пред'явлення вагонів вантажного парку до технічного обслуговування форми ВУ-14, туди ж записуються номери усіх оглянутих і відремонтованих ва­гонів, а також час та підписи осіб, які виконували ці операції.

З метою зменшення та раціонального використання матеріальних та тру­дових ресурсів на технічне обслуговування і ремонт пасажирських вагонів у за­лежності від інтенсивності їх експлуатації в пасажирських поїздах, використання заощаджених коштів на утримання в належному стані пасажирських вагонів під час усього терміну використання, повного забезпечення безпеки руху та поліп­шення обслуговування пасажирів впроваджено систему технічного обслугову­вання та ремонту пасажирських вагонів на основі введення міжремонтних норм, яка передбачає[11,19,39]:

Технічне обслуговування (ТО-1) - обслуговування вагонів у составах поїз­дів на пунктах технічного обслуговування (ПТО) станцій формування та обороту пасажирських поїздів перед кожним відправленням у рейс, а також у поїздах на шляху прямування.

Технічне обслуговування (ТО-2) - обслуговування вагонів на передодні лі­тніх та зимових перевезень у пунктах формування пасажирських поїздів.

Технічне обслуговування (ТО-3) - єдина технічна ревізія основних вузлів вагонів з відчепленням вагонів від складу поїзда, а також перед початком експлу­атації вагонів, які не використовувалися в перевезеннях більше 3-х місяців.

Поточний ремонт (ПР) - ремонт з відчепленням вагонів від составів або поїздів у пунктах формування, обороту чи на шляху прямування з подачею їх на спеціалізовані ремонтні колії або у вагонне депо.

Деповський ремонт (ДР) - плановий ремонт вагонів, що проводиться між капітальними ремонтами, з метою відновлення їх працездатності із заміною чи ремонтом деяких складових частин, а також модернізацією, при необхідності, окремих вузлів.

Капітальний ремонт (КР-1) — плановий ремонт вагонів з метою відновлен­ня технічного стану вагонів, шляхом заміни несправних складових частин та де­талей відремонтованими або новими, а також, при необхідності, модернізації окремих вузлів.

Капітальний ремонт (КР-2) - плановий ремонт вагонів з метою відновлен­ня технічного стану вагонів із частковим розкриттям кузова до металу та заміною теплоізоляції і повною заміною електропроводки. У разі необхідності, мають бу­ти замінені базові системи, елементи конструкції, проведена модернізація основ­них вузлів.

КР-2М - ремонт, при якому виконують ремонтні роботи в обсязі КР-2 з виконанням обов'язкових модернізацій, а також повну чи часткову заміну внут­рішнього та зовнішнього обладнання.

КРП - ремонт пасажирських вагонів з відновленням ресурсу несучих еле­ментів кузовів і візків, оновленням внутрішнього і зовнішнього обладнання, утворенням сучасного інтер'єру та продовженням терміну експлуатації до 41 ро­ку від побудови.

КВР - ремонт пасажирських вагонів з відновленням ресурсу несучих еле­ментів кузовів і візків, оновленням внутрішнього і зовнішнього обладнання, утворенням сучасного інтер'єру та продовженням терміну експлуатації згідно технічних умов (не менше 41 року).

Виконання робіт під час усіх видів ремонту, технічного обслуговування та модернізації вагонів необхідно проводити згідно з вимогами нормативної та конструкторської документації.

Ремонт і технічне обслуговування вагонів швидкісних пасажирських поїз­дів необхідно виконувати згідно з вимогами наявної нормативної та конструктор­ської документації для цих тинів вагонів.

Встановлені міжремонтні норми та граничні терміни проведення капітального, деповського ремонтів та технічного обслуговування ТО-3 пасажирських вагонів

Облік фактичного пробігу вагонів проводиться (згідно зі встановленим порядком) у автоматичному, та, як виняток, ручному (по картках обліку), режи­мах, із призначенням відповідальних посадових осіб по кожному депо, дільниці приписки вагонів за своєчасне вилучення рухомого складу з експлуатації для ви­конання планових видів ремонту та технічного обслуговування ТО-3.

Здійснюється переведення вагонів на ремонт за пробігом, та початок, облі­ку їхнього пробігу після проведення планових видів ремонту, а також при вве­денні в експлуатацію нових вагонів.

Після виконання ремонту наноситься трафарет на торці кузова: "по пробегу", вид та дату проведення планового ремонту по граничному терміну згідно з додатком до наказу, місце проведення ремонту, пункт приписки вагона [11].

Наприклад

ДР ТО-3 КР

01.12.02-04 01.06.04 КР-2, КР-2М, КВР, КРП

"по пробегу" ВЧД-1 01.06.04

ВЧД-1 приписан ВЧ-1 ЮЗ ВЧД-1

Приписан ВЧ-1 ЮЗ приписан ВЧ-1 ЮЗ

З метою забезпечення ритмічної роботи вагонних депо дозволяється виконання: деповського ремонту - з недопробігом та перебільшенням пробігу до 10% від нормативу, якщо технічний стан: вагона повністю дозволяє забезпечити необ­хідне обслуговування пасажирів і безпеку руху; технічного обслуговування (ТО-3) - з недопробігом до 1 місяця. Відповідальність за несвоєчасне виконання планових видів ремонту та технічного обслуговування (ТО-3) покладається на керівників підрозділів, до яких приписані вагони.

  1. Вагони КМС, обладнані під житло, у разі необхідності їх передислокації магістральними шляхами Укрзалізниці підлягають технічному обслуговуванню в обсязі ТО-3.

  2. Візкам колії 1435 мм вагонів міжнародного сполучення щорічно проводити деповський ремонт (після побудови – через 2 роки) і капітальний ремонт КР-1 через кожні 5 років.

  3. Всім пасажирським вагонам після побудови, а також яким виконано КР-2, КРП та КВР, перший деповський ремонт виконувати через 2 роки; перший капітальний ремонт КР-1 - через б років, другий та послідуючі КР-1 - через 5 років,

  4. Вагонам, вказаним в пп. 1.1, 1.2, що курсують в поїздах міждержавного і міжнародного сполучення, технічне обслуговування ТО-3 проводити через 6 місяців або недопробігом до 1 місяця.

8. У випадку, коли плановий строк проведення вагонам ДР випереджає виконання їм КР-1, КР-2 на час менш одного року, то слід виконувати старший вид ремонту достроково. Якщо настав строк ДР, КР-1 чи КР-2, а строк попередніх ремонтів ДР, КР-1 та ТО-3 ще не закінчився - виконувати старший вид ремонту своєчасно.

9. Вагонам, вказаним у розділі 1 побудови з 01 січня 1986 року та ваго­нам, що курсують у поїздах міжнародного і міждержавного сполучення, ремонт та технічне обслуговування виконуються з вказаною періодичністю в графах 3-9 та пунктах 1, 5, б, 7, 8 Примітки.

10. Вагонам для внутрішньодержавного сполучення:

10.1. Вагонам побудови Тверського ВБЗ (Калінінського ВБЗ) з терміном служби до 25 років від побудови дозволяється, в залежності від їх технічного стану та потреби замовника, виконувати: ремонт в обсязі КР-2М.

10. 2. Вагонам побудови починаючи з 1978 року (вагони - ресторани - з 1982 року) включно, яким своєчасно не виконано ремонт КР-2, дозволяється екс­плуатація до 25 років при умові виконання КР-1 чи ДР відповідно.

10.3. Вагонам з терміном служби більше 25 років (вагонам – ресторанам - більше 21 року), яким не виконано ремонт в обсязі КР-2, виконувати КРП або КВР в залежності від потреби замовника.

10.4. Вагонам, що експлуатуються більше 25 років (вагонам - ресторанам - більше 21 року) з моменту побудови, яким виконано один із видів ремонту (КР-2М, КРП, КВР), наступні планові види ремонту КР-1, ДР та ТО-3 виконувати з пері­одичністю, вказаною в Додатку А до наказу.

11. Пасажирським вагонам виключно тільки для приміського сполучення:

11.1 Виділити такі вагони в окрему групу з присвоєнням відповідної нумерації.

11.2 Вагонам, яким своєчасно не виконано ремонт КР-2, дозволяється виконувати ремонт в обсязі КР-1 із обов'язковою заміною електропроводки й оновленням електричної шафи та подальшим проведенням технічного обслуговування (ТО-3), ДР та КР-1 з періодичністю, вказаною в приведеній таблиці 12.2.

Терміни виконання технічного обслуговування та планових видів ремонту пасажирських вагонів

Таблиця 12.2

Примітки: 1. Вагони, що вказані у пп. 1.1, 1.2 деповський ремонт проводити не частіше одного разу на рік.

Якщо пробіг 300 000 км досягнуто раніше одного року, вагону проводять технічне

обслуговування ТО-3. У випадку, якщо пробіг 300 000 км досягнуто за 8 і більше місяців до

капітальних ремонтів (КР-1, КР-2) проводити деповський ремонт, при досягненні корми

пробігу

менше чим за 8 місяців до капі­тального ремонту (КР-1, КР-2) дозволяється використовувати

10% норму перепробігу і відправляти вагони у капітальний ремонт достроково.

2. Терміни виконання ТО-3, деповського та капітального ремонту (КР-1, КР-2) вагонів спеціального призначення (див.п.2) визначаються Головним пасажирським управлінням.