Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

5.4. Шкідливі та уразливі фактори небезпечних явищ

У залежності від рівнів потоків речовини, енергії та інформації, які діють на людину з боку оточуючого середовища, створюються для нього різні умови [27]:

- комфортні (оптимальні) умови діяльності та відпочинку. Відповідні ним рівні впливу є номінальними у середовища проживання людини, до яких він пристосований у найбільшому ступені. Наявність таких умов є передумовою до появи найбільшої працездатності, вони гарантують збереження здоров’я і цілісності компоненту середовища проживання;

- допустимі, коли рівні потоків речовини, енергії та інформації відрізняються від номінальних значень у межах природних флуктуацій. Впливаючи на людину і середовище мешкання, вони не чинять негативного впливу на здоров’є, але призводять до дискомфорту, знижуючи ефективність діяльності людини.

- небезпечні, коли потоки перевищують допустимі рівні й чинять негативний вплив на здоров’є людини, спричиняють при тривалій дії захворювання, й/або призводять до деградації довкілля;

- дуже небезпечні, коли потоки високих рівнів за короткий період можуть нанести травму, призвести до летального наслідку, викликати руйнування природного середовища.

Впливи, які формуються при небезпечних явищах, або такі, що характеризують деякі умови життєдіяльності, при рівнях, які перевищують допустимі, вважаються негативними.

Вплив негативних факторів призводить до шкоди для здоров’я людини (пораненню, хвороби, смерті), станів інфраструктури і рухомого складу (пошкодження, руйнування), довкілля (забруднення). Розрізняють безпосередню шкоду і побічні наслідки, що розглядаються в рамках системи більш високого рівня.

Види негативних факторів залежать від типу потенційно небезпечного об’єкта і виду аварії, а їх рівні – від накопиченого на об’єкті потенціалУ небезпеки і масштабу (сценарію розвитку) аварії. До негативних факторів відносяться радіаційні, механічні, балістичні, термічні та інші впливи, надлишкова концентрація радіоактивних речовин, канцерогенів і токсикантів (радіоактивне забруднення, хімічне і біологічне зараження).

За рівнем впливу, механізму нанесення шкоди людині або об’єктам і рухомому складу негативні фактори небезпечних явищ підрозділяються на уражливі та шкідливі.

Уражливі фактори призводять до травм або загибелі людей при їх однократній дії. До таких факторів відносяться електричний струм, дія рухомих елементів різного устаткування і засобів транспорту, падіння, розгерметизація систем підвищеного тиску, звичайні засоби ураження, повітряна ударна хвиля і т.д.

Дія уражливих факторів характеризується випадковим моментом виникнення, короткочасністю і значним рівнем впливу. Параметром, який визначає величину негативних впливів, є рівень впливу.

Наслідки шкідливих факторів виявляються з певною ймовірністю вже після впливу.

Можливість виникнення цих наслідків характеризується ризиком, який залежить від рівнів впливів та їх тривалості. Ризик для персоналу і населення може мати місце й без аварій з причини несприятливих ефектів в результаті дії шкідливих факторів, що супроводжують нормальну експлуатацію рухомого складу або об’єкта залізниці, або таких, що формуються внаслідок забруднення довкілля. Дія таких факторів виявляється головним чином при тривалій роботі на шкідливому об’єкті чи на забрудненій території. Негативні наслідки визначаються дозою. При наявності шкідливих факторів умови діяльності вважаються небезпечними, а уражливих – дуже небезпечними. Такі впливи за механізмом негативного впливу зводяться до таких видів: механічні, термічні, радіаційні, хімічні, біологічні.