Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

8.2. Дії працівників, які беруть участь у службовому розслідуванні транспортних подій і порядок оформлення результатів

Передання інформації про транспортні події і наступні дії працівників, які беруть участь в організації їх службового розслідування, здійснюють в установленому порядку.

Про випадки транспортних подій зі значною перервою руху поїздів, загибеллю чи травмуванням пасажирів або втратою вантажу начальник залізниці доповідає Генеральному директорові Укрзалізниці негайно.

Про загибель і травмування пасажирів при транспортних подіях начальник залізниці, дирекції залізничних перевезень сповіщає Головне пасажирське управління Укрзалізниці із зазначенням прізвищ потерпілих пасажирів, місця їх проживання, роботи і про надання необхідної допомоги. Про всі ці випадки Головне пасажирське управління веде відповідну щорічну звітність.

Про транспортні події заступник начальника залізниці - головний ревізор із безпеки руху поїздів і автотранспорту в установленому порядку доповідає в Головне управління безпеки руху та екології Укрзалізниці.

Не пізніше як через 24 години з моменту катастрофи або аварії начальник дирекції залізничних перевезень, головний ревізор з безпеки руху поїздів і автотранспорту дільниці залізниці спільно повідомляють телеграмою про обставини катастрофи або аварії Головне управління безпеки руху та екології Укрзалізниці та начальника залізниці.

Укрзалізниця згідно із встановленим порядком надсилає повідомлення у Міністерство транспорту та зв'язку України про такі випадки: транспортні події; інциденти з небезпечними вантажами; пожежі та випадки загорянь на рухомому складі; розливи нафти або нафтопродуктів об'ємом понад 1 куб.м та про інші екологічні лиха; випадки дорожньо-транспортних пригод (ДТП) на залізничних переїздах, якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або травмована; ДТП з автомобільним транспортом підприємств, що входять до сфери управління Укрзалізниці, та структурних підрозділів, а також про ДТП з автомобільним транспортом інших власників транспортних засобів, що виникли без участі автотранспортних засобів, що входять до сфери управління Укрзалізниці, але з вини її підрозділів, якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або травмована; нещасні випадки зі смертельним наслідком, групові нещасні випадки, випадки смерті, а також випадки зникнення працівника під час виконання ним трудових обов'язків на підприємствах та у структурних підрозділах Укрзалізниці; акти несанкціонованого втручання в роботу залізничного транспорту (у т.ч. повідомлення про загрозу вибуху від вибухових пристроїв та можливі випадки інфекційного зараження або підозри на них).

Головне управління безпеки руху та екології, Головне комерційне управління, Головне управління охорони й організації праці та Управління воєнізованої охорони подають Міністерству транспорту та зв'язку України щомісячну, квартальну та річну узагальнену інформацію про такі випадки за встановленими формами.

Після з'ясування причин катастрофи, аварії або серйозного інциденту, визначення винних працівників і встановлення ступеня пошкодження колії, споруд, пристроїв і рухомого складу, але не пізніше як через 48 годин з моменту випадку начальник дирекції залізничних перевезень складає акт службового розслідування форми РБУ-1 у восьми примірниках. Зазначений акт затверджує начальник залізниці або керівник відповідного об'єднання чи підприємства, що підпорядковані Укрзалізниці. На підставі акта форми РБУ-1 в апараті головного ревізора з безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці складають у трьох примірниках облікову картку форми РБУ-6, один примірник якої зберігають в апараті головного ревізора з безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці, другий - надсилають до Головного управління безпеки руху та екології Укрзалізниці для контролю та надання остаточного технічного висновку щодо класифікації випадку, а третій (після надання остаточного технічного висновку) - до відповідного Головного управління Укрзалізниці, у господарстві якого сталася катастрофа, аварія або серйозний інцидент.

Начальник дирекції залізничних перевезень та начальник залізниці відповідно у 9-денний і 12-денний термін після катастрофи або аварії, а також у 7- та 10-денний термін після серйозного інциденту повинні розробити заходи щодо попередження і недопущення подібних випадків та оформити матеріали службового розслідування.

Матеріали розслідування катастроф, аварій та серйозних інцидентів незалежно від наслідків готують до розгляду відповідні служби залізниці, й їх розглядає начальник залізниці з викликом причетних працівників. Своєчасність розслідування і повноту матеріалів контролює головний ревізор із безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці.

Основним документом для обліку катастроф, аварій та серйозних інцидентів є перший примірник акта службового розслідування форми РБУ-1, затверджений начальником залізниці, директором (начальником) відповідного об'єднання (підприємства), що підпорядковано Укрзалізниці. На основі акта форми РБУ-1 в апараті безпеки руху залізниці складають облікову картку у 2-х примірниках форми РБУ-6, один примірник якої зберігають в апараті головного ревізора з безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці, а другий примірник надсилають в ЦРБ для контролю та надання остаточного технічного висновку щодо класифікації випадку.

Форма акту службового розслідування катастрофи, аварії та серйозного інциденту має такий вигляд

Форма РБУ-1

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Начальник ____________залізниці

_____________________________

"___" ________________ 20__ р.

АКТ