Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

1.3. Організація роботи та органи управління субрп

Функціонування СУБРП передбачає формування органів управління, установлення функційних обов'язків для структурних підрозділів та посадових осіб, що беруть участь в управлінні, а також регламентацію їх діяльності [4].

Організацію та забезпечення роботи з безпеки руху поїздів в Укрзалізниці здійснюють головні управління та управління у межах своєї компетенції. Для цього у кожному технічному Головному управлінні та управлінні призначають вивільненого фахівця з безпеки руху поїздів, а в окремих, визначених Укрзалізницею головних управліннях, вводять посаду заступника начальника Головного управління з безпеки руху.

У службах та структурних підрозділах залізниць призначають відповідальних працівників із безпеки руху поїздів.

Інші структурні підрозділи Укрзалізниці беруть участь у роботі з питань безпеки руху поїздів згідно з функціональними обов'язками.

1.3.1. Функціональні обов’язки працівників та посадових осіб Укрзалізниці

Основними обов'язками працівників залізничного транспорту є: задоволення потреб щодо перевезення пасажирів та вантажів при безумовному убезпеченні руху та збереження вантажів, що їх перевозять, ефективне використання технічних засобів, дотримання вимог охорони праці, виробничої санітарії та охорони довкілля [4].

Кожний працівник, діяльність якого пов'язана з рухом поїздів, несе в межах своїх обов'язків особисту відповідальність за виконання Правил технічної експлуатації, вимог охорони праці й безпеки руху.

Кожний працівник залізничного транспорту зобов'язаний подавати сигнал зупинки поїзду чи маневрувальному составу, а також вживати інших заходів для їх зупинювання у випадках, які загрожують життю та здоров'ю людей або безпеці руху. При виявленні несправностей споруд, пристроїв чи пошкодження рухомого складу, які створюють загрозу безпеці руху або забруднення довкілля, працівник повинен негайно вжити заходів для огородження небезпечного місця та усунення несправності.

Порушення вимог безпеки руху працівниками залізничного транспорту тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством.

До положень про головні управління та структурні підрозділи на всіх рівнях управління та до посадових інструкцій повинні бути внесені конкретні обов'язки та відповідальність щодо убезпечення руху поїздів.

Положення про структурні підрозділи та функціональні обов'язки посадових осіб із питань безпеки руху поїздів розробляють головні управління, управління, на які покладена організація роботи з безпеки руху, узгоджують з Головним управлінням безпеки руху та екології та затверджують в установленому порядку.

Функціональні обов'язки посадових осіб із безпеки руху поїздів один раз на 5 років підлягають перегляду.

Функціональні обов'язки посадових осіб Укрзалізниці (далі - керівництво) визначені Положенням про Державну адміністрацію залізничного транспорту України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.96 N 262, Статутом залізниць України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.98 N 457, і посадовими інструкціями.

Керівництво вживає заходів, для убезпечення руху поїздів, організовує розслідування причин транспортних подій, замовляє розробляння нормативів з безпеки руху відповідно до вимог міжнародних стандартів і законодавства України.

Організовує роботу з навчання, перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів та перевірки знань працівниками нормативних актів з безпеки руху поїздів.

Формує галузеві програми наукових, проектних і проектно-конструкторських розробок з питань безпеки руху, координує їх виконання, сприяє впровадженню в практику досягнень науки і техніки, нових технологій та передового досвіду.

Розробляє технічні вимоги до нових видів рухомого складу та обладнання залізничного транспорту, формує замовлення для промисловості й організує контроль за їхнім виготовленням.

Розробляє та здійснює заходи, спрямовані на зменшення шкідливого впливу залізничного транспорту на довкілля, контролює додержання вимог національних і міжнародних документів з цих питань.

Керівництво створює умови для проходження працівниками, безпосередньо пов'язаними з рухом поїздів, попередніх і періодичних медичних обстежень та окремими категоріями працівників - професійного психофізіологічного добору.

Керівництво здійснює заходи, спрямовані на створення безпечних умов праці, соціальний захист працівників залізничного транспорту, впровадження єдиної системи оплати їх праці, поліпшення житлових і культурно-побутових умов.

Функціональні обов'язки керівників підприємств, що входять до складу Укрзалізниці, визначені статутом підприємств, затверджують наказом Укрзалізниці в установленому порядку.

Особи, які влаштовуються на залізничний транспорт на роботу, пов'язану з рухом поїздів, повинні пройти професійне навчання і в майбутньому періодично перевірятися на знання нормативних актів з безпеки руху та охорони праці.

Особи, яких приймають на залізничний транспорт на посади, пов'язані з рухом поїздів, повинні пройти в установленому порядку медичний огляд для визначення придатності їх для виконання відповідної роботи, а окремі категорії працівників - професійний психофізіологічний добір.

Відповідальними за убезпечення руху поїздів працівниками залізничного транспорту є керівники відповідних підрозділів.

На підставі функціональних обов'язків посадових осіб усіх рівнів управління з безпеки руху розробляються, узгоджуються головними ревізорами з безпеки руху поїздів і автотранспорту відповідного рівня та затверджуються наказом органу управління Основні нормативи особистої участі посадових осіб у проведенні мінімуму заходів щодо зміцнення дисципліни й забезпечення безпеки руху (далі - Основні нормативи).

Контроль за виконанням посадовими особами Основних нормативів покладається на відповідні структурні підрозділи та органи управління вищого рівня. Нагляд за виконанням Основних нормативів здійснюється працівниками апаратів головних ревізорів із безпеки руху.