Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПУ Частина 1, модулі 3-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: спільна сумісна та спільна часткова власність.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати загальні положення про право спільної власності, порядок та особливості здійснення співласниками своїх прав у справі спільної власності.

Слід звернути увагу на такі правові акти: главу 27 Цивільного кодексу України від16.01.2003 р., Сімейний кодекс України від 10.01. 2002 р., Закон України „Про приватизацію державного житлового фонду” від 19.06. 1992 р. , Закон України „Про фермерське господарство” від 19.06. 2003р., Закон України „Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” від 29.11. 2001 р.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • розмежування спільної сумісної і спільної часткової власності

  • особливості здійснення права спільної власності

  • припинення спільної власності.

Задача №1.

Громадяни Т. і Б. були співвласниками будинку, який належав їм на праві спільної власності. Громадянин Б., який проживав на другому поверсі, збудував веранду. Після чого гр. Т. звернувся з позовом до суду про її знесення. У позовній заяві він зазначив, що веранда перекриває природне освітлення його кімнати і змушує постійно користуватись електроосвітленням.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Чи підлягає позов задоволенню? Чи змінилося б рішення суду в разі, коли б гр. Б. був власником усього будинку, а гр. Т. — наймачем першого поверху цього будинку?

Задача №2.

Громадянці Т. на праві приватної власності належало 4/5 будинку, а 1/5 будинку належала гр. С. За договором міни гр. Т. передала гр. К. свою частину. Громадянин С. звернувся з позовом до суду про визнання договору міни недійсним, посилаючись на ст. 362 ЦК України.

На яке питання теми розраховане завдання? Як слід вирішити справу?

Задача №3.

Громадянка Г. звернулася до суду з позовом про визнання за нею права власності на 1/2 будинку та про виділення її частки в натурі. Позивачка зазначила, що у 1995 р. вона вступила у шлюб із сином відповідачки К. У цей час, доки вони перебували у шлюбі, вона, її чоловік, відповідачка К. та її зять побудували будинок на земельній ділянці, що була відведена гр. К. Після смерті сина гр. К. вимагає, щоб гр. Г. звільнила кімнату, яку вона займає з новим чоловіком, бо вона, на її думку, не має права на цю кімнату, а її новий чоловік має власну квартиру.

На яке коло питань розраховане завдання? Як слід вирішити справу? За яких умов може виникати право загальної власності на жилий будинок? В якому порядку здійснюється виділення частки в будинку, що належить на праві спільної власності?

Задача №4.

Громадянам П. і Ц. на праві спільної власності належить автомобіль, який вони успадкували за заповітом. Громадянин Ц. під час подорожі зіткнувся з іншим автомобілем, який несподівано зупинився через те, що на дорогу вибігла мала дитина. При зіткненні машину, якою керував гр. Ц., було пошкоджено. Ремонт машини сплатив гр. Ц. і звернувся до гр. П. з проханням повернути йому половину вартості ремонту. Громадянин П. відмовився це зробити, посилаючись на те, що під час зіткнення машиною керував гр. Ц.

На яке питання теми розраховане дане завдання? Як слід вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]