Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПУ Частина 1, модулі 3-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Задача №5.

Громадянка К. пред’явила позов до гр. П. про визнання за нею права власності на 1/2 частку автомашини «Жигулі». Свої вимоги позивачка мотивувала тим, що вона проживала з сином гр. П. без реєстрації шлюбу з січня 1999 р. до 5 листопада 2005 р., коли син гр. П. помер. У грудні 2000 р. вони купили зазначений автомобіль для спільного користування. На придбання автомобіля були витрачені і її особисті кошти в сумі 2000 грн. Документи на автомобіль було оформлено на ім’я сина гр. П. Після його смерті автомобіль перейшов до гр. П. як спадкоємниці за законом. Громадянка П. в суді пояснила, що син купив автомобіль за свої гроші, а 2000 грн. він одержав від гр. К. за договором позики. Ці гроші йому були тимчасово потрібні для сплати мита за оформлення документів у державній автоінспекції та придбання чохлів для автомобіля.

На які питання теми розраховане завдання? Як слід вирішити справу?

Задача №6.

Громадянин З. пред’явив позов про розірвання шлюбу з гр. К. Громадянка К. пред’явила зустрічний позов про поділ майна, в якому вона претендувала на 1/2 частки гр. З. у майні товариства з обмеженою відповідальністю, учасником якого він є.

Як вирішити спір?

Задача №7.

Я. пред’явив позов до Н. про поділ будинку. Позивач зазначав, що під час шлюбу з відповідачкою вони побудували будинок, який є їх спільною сумісною власністю, тому просив визнати за ним право власності на 1/2 будинку.

Заперечуючи проти позову, Н. пояснювала, що під час будівництва будинку вона з Я. не проживала і фактично вони припинили шлюбні відносини.

Проаналізуйте ситуацію. Чиєю власністю є будинок?

Задача №8.

Після смерті батьків до їх 3-х повнолітніх дітей, які проживали окремо, перейшов у спадок житловий будинок у рівних частках. Двоє спадкоємців бажає продати будинок, а виручену суму розподілити між собою, один із спадкоємців згоди на продаж будинку не дає і заявив, що бажає використовувати свою частку в будинку для проживання.

Оскільки згоди між спадкоємцями досягнуто не було, двоє з них пред’явили позов до спадкоємця, який заперечував проти продажу, про зобов’язання його не чинити перешкод в продажі.

Вирішіть спір.

Задача №9.

До реєстрації шлюбу подружжя уклало між собою шлюбний контракт, згідно із яким набуте кожним з них майно під час шлюбу є роздільною власністю.

За період шлюбу чоловік — приватний підприємець — купив автомобіль, який використовував у підприємницькій діяльності, збудував дачний будинок. Дружина не працювала, оскільки була зайнята доглядом за дитиною.

Через 3 роки шлюб було розірвано. Дитина залишилася проживати з матір’ю.

Чиєю власністю є автомобіль і дачний будинок.

Задача №10.

Сергій та Лариса уклали шлюб у 1999 році. В 2005 році у них народився син Антон.

У 2008 році Сергій за згодою Лариси уклав договір позики, за яким позичив Н. велику суму грошей під заставу його квартири. Н. не повернув позику і за рішенням суду його квартира була передана Сергію, якій зареєстрував її на своє ім’я.

У 2009 році Сергій пред’явив до суду позов про розірвання шлюбу та поділ майна, у якому вказував, що спільне ведення господарства та шлюбні відносини припинились у 2003 році і гроші, які він позичив Н. у 2008 році, є його власними грошима. На цій підставі він просив суд при розподілі майна визнати квартиру його особистим майном, яке не підлягає поділу.

Лариса заперечувала проти позову, посилаючись на те, що у 2009 році вони разом з чоловіком та сином виїжджали у Москву до посольства США на співбесіду з метою виїзду до США на постійне проживання.

Як слід вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]