Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПУ Частина 1, модулі 3-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Задача №11.

Мешканцю м. Хмельницького А. на праві приватної власності належав будинок, розташований на околиці міста. Цей будинок бажав придбати у нього за 60 тис. гривень гр. Г., мешканець смт. Ярмолинці. 5 жовтня 2010 р. гр. А. і Г. засвідчили договір купівлі-продажу будинку у нотаріальній конторі, де гр. Г. передав гр. А. 30 тис. грн., а решту (30 тис. грн.) за домовленістю після нотаріального посвідчення гр. Г. обіцяв передати 20 жовтня 2010 р., в день переїзду в будинок для проживання.

8 жовтня у місці розташування будинку стався вибух газу в газомережі і будинок повністю згорів. Громадянин Г. звернувся з позовом про витребування від гр. А. 30 тис. грн. У свою чергу гр. А. заявив зустрічний позов до гр. Г., гадаючи, що власником будинку став останній.

На яке питання теми розраховане завдання? Що слід розуміти під передачею набувачеві? На кого переходить ризик випадкової загибелі речі?

Задача №12.

У громадянки Ф. було викрадено корову. Через деякий час з’ясувалося, що її купила гр. Н., яка мешкає в сусідньому селі. Громадянка Ф. подала позов про Відібрання корови. Під час розгляду справи в суді виявилося, що гр. Н. дійсно купила корову, яка належала гр. Ф., у невідомого їй чоловіка, але через деякий час корова захворіла і гр. Н. змушена була її забити. Додавши до суми, одержаної від реалізації м’яса, ще 9 грн., гр. Н. придбала іншу корову, яка і знаходилася в неї.

На яке питання теми розраховане завдання? Яке рішення повинен винести суд?

Задача №13.

Громадянин І. перед від’їздом у довгострокове відрядження передав на зберігання сусідові Н. речі, в тому числі й магнітофон. Громадянин Н. у відсутність гр. І. подарував магнітофон гр. Д. Повернувшись із відрядження, гр. І. подав позов про повернення магнітофону. На судовому засіданні гр. Д. проти позову про повернення магнітофону заперечував, посилаючись на те, що він не знав і не міг знати про те, що магнітофон не належить гр. Н.

Суд установив, що гр. Д. дійсно добросовісний набувач, і залишив позов без задоволення.

На думку адвоката, гр. І повинен подати позов про відшкодування збитків до гр. Н.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Чи правильно вирішив справу суд? Яким було б рішення суду, коли б гр. Н. не подарував магнітофону, а віддав його в рахунок боргу? Яким було б рішення суду, коли б гр. Н. у відсутність гр. І. свавільно взяв у користування магнітофон, а потім розпорядився ним?

Задача №14.

Громадянка Н. звернулася до Вовчанського районного суду з позовом про визнання за нею права власності на майно (гараж та склад), яке було передано їй як заставу в забезпечення боргу за договором займу на 10 000 грн. Суд розглянув позовну заяву і позов задовольнив, мотивуючи тим, що:

а) заставодавець 2 роки не з’являється за місцем свого проживання і заставлене майно приходить у непридатність;

б) форма договору застави дотримана, тому що договір укладено в письмовій формі, підтвердженням чого є розписка про дачу грошей у позику. Оскільки мова не йде про жилий будинок, нотаріальна форма договору не потрібна;

в) у зв’язку з тим, що боржник не виконав зобов’язання по поверненню боргу, в рахунок його погашення заставодержателю передається на праві власності заставлене майно.

Зробіть висновок у справі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]