Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПУ Частина 1, модулі 3-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Задача №6.

Зі стада колективного сільськогосподарського підприємства «Ранок» пропало 20 корів з товарним клеймом. Через 7 місяців ці корови були знайдені в радгоспі «Жовтень». Колективне сільськогосподарське підприємство звернулося до адміністрації радгоспу з вимогою повернути корів, але адміністрація відмовилась зробити це, посилаючись на ст. 341 ЦК України, згідно з якою, на її думку, корови стали державною власністю, оскільки вони приблудили до стада радгоспу, про що було складено акт, і радгосп утримував їх більш ніж шість місяців.

Як слід вирішити справу?

Задача №7.

Громадянин Б. за нотаріально посвідченим договором подарував своєму племіннику С. піаніно. Той відразу не спромігся перевезти інструмент до себе додому, і невістка гр. Б. через три дні після смерті гр. Б. передала піаніно гр. Л. Дізнавшись про це, гр. С. звернувся до суду з позовом про витребування піаніно.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Яке рішення повинен винести суд? Чи змінилося б рішення у випадку, коли б договір дарування не було нотаріально посвідчено?

Задача №8.

Громадянинові М. на правах власності належав автомобіль іноземної марки, який через відсутність гаража зберігався на його власному подвір’ї. У березні 2009 р. невідомі викрали автомобіль. У травні 2010 р. під час технічного огляду працівниками ДАІ було виявлено двигун з автомобіля гр. М., установлений на автомобілі гр. С. Дізнавшись про це, гр. М. звернувся з позовом про повернення двигуна. Громадянин С. пояснив, що придбав його у незнайомців на одному з автомобільних ринків міста. Про те, що двигун крадений, гр. С. не знав, оскільки продавці стверджували, що двигун купили у крамниці.

На судовому засіданні було встановлено, що гр. С. є добросовісним набувачем двигуна.

На яке питання теми розраховане завдання? Яке рішення повинен винести суд?

Задача №9.

Громадянка М. одержала у спадщину від свого батька зібрання рідкісних картин російських художників XVIII ст. Оскільки квартиру батька необхідно було звільнити, гр. М. перевезла картини до себе на дачу, де вони почали псуватися. Дізнавшись про це, міське управління культури пред’явило гр. М. розпорядження про забезпечення належного утримання картин, які являли собою велику художню цінність.

Громадянка М. пояснила, що неспроможна ні фізично, ні матеріально здійснювати ремонт і опалення дачі, а без цього неможливо забезпечити належне зберігання картин. Тоді управління культури заявило позов про відібрання картин у гр. М. з виплатою їй відповідної грошової компенсації. Громадянка М. проти позову заперечувала, пояснюючи, що ці картини для неї — пам’ять про батька, який збирав їх усе життя. Вона просила допомогти їй відремонтувати дачу і дала згоду в обумовлені дні дати бажаючим доступ для огляду зібрання картин.

Яке рішення повинен винести суд?

Задача №10.

Із тиражної таблиці чергового розіграшу 3 %-ної позики гр. А. стало відомо, що один із виграшів припав на облігацію, викрадену за кілька місяців до цього (разом з іншими речами і цінними паперами). Про цю крадіжку свого часу він повідомив карний розшук, докладно зазначивши перелік викрадених речей. Ним також були зазначені номери і серії викрадених облігацій, зокрема, в їх переліку була й облігація, на яку припав виграш. Дізнавшись про виграш, гр. А. повідомив про обставини викрадення Міністерство фінансів і просив не видавати виграш пред’явнику облігації.

Під час пред’явлення облігації для оплати вдалось установити особу, що її принесла. Це була робітниця заводу гр. Р. Коли їй стало відомо про претензії гр. А., вона пояснила, що про викрадення облігації не знала, облігацію придбала у відділенні Ощадбанку за кілька днів до розіграшу. Громадянин А. звернувся з позовом до суду про повернення йому облігації як викраденої у нього. Громадянка Р. заперечувала проти позову, посилаючись на те, що вона є добросовісним набувачем і цю облігацію придбала цілком законно. Касир Ощадбанку, що була викликана до суду як свідок, підтвердила, що добре пам’ятає факт продажу відповідачці облігації.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Чи підлягає позов задоволенню? Поясніть, чому стосовно даного роду речей неможлива віндикація?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]