Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПУ Частина 1, модулі 3-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: зобов’язання, суб’єкти, об’єкти зобов’язань.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття зобов’язання, їх зміст, суб’єктний, об’єктний склад та класифікацію. Слід звернути увагу на такі правові акти: главу 47 Цивільного кодексу України від16.01.2003 р..

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • поняття зобов'язального права;

  • зміст зобов'язання;

  • зміна осіб у зобов'язанні.

Задача №1.

Торговельно-посередницька фірма за договором поставки зобов’язана була поставити покупцю — АТ офісні меблі за узгодженою ціною. Після укладенні договору поставщик письмово повідомив покупця про зміну ціни в сторону її підвищення, мотивуючи тим, що зросли ціни на паливо.

Відповіді на повідомлення покупець не дав і поставщик припинив виконання договору.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача №2.

Громадянин Р. і неповнолітній С. (17 років) були засуджені за необережне тяжке тілесне ушкодження, нанесене гр. Я., який у зв’язку з пошкодженням здоров’я знаходився на лікуванні у лікарні виробничого об’єднання «Турбоатом». Прокурор у цивільному позові просив стягнути з засуджених витрати на лікування потерпілого у доход держави на підставі ст. 1166 ЦК України.

На які запитання теми розраховане це завдання? Сформулюйте підстави виникнення зобов’язань. Дайте визначення зобов’язання. Чи правильно вчинив прокурор?

Задача №3.

Восьмеро громадян стали учасниками командитного товариства «Квочка», взяли в оренду інкубатор і продавали курей. Під час роботи товариства виникли такі запитання:

1. Громадянин З. бажає передати право на половину своєї частки в майні дружині і цікавиться: чи набуває вона в такому разі права та обов’язки, які належали йому як члену товариства?

2. Товариство взяло за договором з банком кредит, але розрахуватись у визначений строк не змогло. Банк пред’явив позов до учасника товариства Б. з вимогою про звернення стягнення на майно, що належить йому їй праві приватної власності. Громадянин Б. не погодився вимогами банку і просив суд відмовити у позові.

Як повинні бути вирішені дані питання? В чому полягає різниця між зобов’язаннями односторонніми, двосторонніми і множинністю осіб? Дайте поняття часткових, солідарних і субсидіарних зобов’язань. Чи змінилося б рішення у випадку, коли б указані громадяни об’єдналися для спільної діяльності і при цьому не створили організацію з правами юридичної особи?

Задача №4.

Громадянин К. звернувся до юридичної консультації з наступним запитанням. У магазині він придбав кольоровий телевізор, але через три місяці після покупки телевізор згорів. При цьому громадянину були заподіяні збитки в розмірі 2500 грн. (згоріли меблі і речі, які знаходилися в кімнаті). Громадянин К. звернувся до заводу-виробника з вимогою компенсації збитків. Однак завод цих вимог не визнав, бо з гр. К. у договірних відносинах не перебуває і збитки компенсувати не має наміру.

Як потрібно вирішити цей спір? Які особливості виникнення цивільних прав і обов’язків у даному випадку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]