Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.2.3. Тумани, їх типи

Якщо водяна пара конденсується у приземному шарі атмосфери, утворюється туман або імла. У тумана крапельки більші, видимість менша 1км. В імли крапельки менші, а видимість більша 1км.

Виділяють: 1. тумани охолодження поділяються на радіаційні, адвективні та тумани схилів. Радіаційні тумани утворюються при великому ефективному випромінюванні. Адвективні тумани - при приході теплої повітряної маси на холодну земну поверхню. Останній вид туманів особливо характерний у північних морях північної півкулі. Тумани схилів утворюються на від’ємних формах рельєфу унаслідок зниження температури повітря при підйомі повітряної маси. Додатковими умовами для утворення усіх указаних видів туманів є висока відносна вологість повітря, ясна погода, слабкий вітер.

2. Тумани випаровування утворюються над ріками і озерами. Особливо часто вони бувають восени.

3. Тумани змішування формуються при змішування двох мас повітря з різними температурами і високою відносною вологістю. Це характерно для узбереж океанів, морів, озер.

4. Міські тумани. У містах багато ядер конденсації і тумани в промислових центрах та великих містах набагато частіші.

Практикується штучне створення туманів при заморозках - шляхом введення багатьох ядер конденсації. В аеропортах тумани розсіють, вводячи охолоджуючі речовини (тверду вуглекислоту), яка викликає кристалізацію і випадіння опадів.

2.2.4. Значення даних про вологість повітря у народному господарстві

Відомості про вологість повітря необхідні для ефективної організації робіт у різних галузях господарства.

  • від t° повітря та відносної вологості залежать терміни проведення с/г робіт - боротьби з бур'янами, закладки кормів на силос, сушка зерна;

  • у текстильній, хімічній, радіотехнічній та інших галузях промисловості технологічні процеси залежать від вологості повітря;

  • при проектуванні будівель ураховуються дані про відносну вологість повітря. Так при t° повітря 20°, найбільш сприятлива вологість повітря 30 - 45 %, тому огорожі, стіни треба особливим чином проектувати.

  • Якщо температура стін опускається нижче точки роси, то на стінах конденсація і сильне зволоження.

  • для розрахунків систем кондиціонерів, опалення враховуються показники вологості повітря.

2.2.5. Адіабатичний процес у тропосфері

Адіабатичним називають процес, котрий відбувається у ізольованих об’ємах рідин та газів без обміну енергією та речовиною з навколишнім середовищем. У тропосфері адіабатичні процеси відбуваються при підйомі та опусканні повітряних мас. Сухоадіабатичний процес відбувається у ненасиченому вологою повітрі. При цьому температура повітря знижується на кожні 100 метрів висоти на 1°. Цей показник називається сухоадіабатичним градієнтом. Зниження температури відбувається за рахунок витрати енергії на підйом повітряної маси. Такі зміни характеристик повітряної маси відбуваються до висоти рівня конденсації. На указаній висоті відбувається конденсація водяної пари унаслідок зниження температури до точки роси. При цьому відносна вологість повітря досягає 100 %, а фактична пружність водяної пари дорівнює максимальній пружності.

Вище рівня конденсації відбувається вологоадіабатичний процес, котрий характеризується вологоадіабатичним градієнтом, тобто температура повітря знижується на 0,6° на кожні 100м, тому що безперервно йде конденсація з виділенням тепла, яке частково компенсує зниження tо унаслідок підняття. При подальшому зниженні температури повітря утворюються хмари та випадають опади. Вологоадіабатичний процес продовжується до вершини, гребеня або перевалу. На вершині останній момент, коли повітря залишається насиченим, тобто відносна вологість повітря 100%. Після перевалювання через хребет повітря опускається і відбувається псевдоадіабатичний процес згідно однойменного градієнта. При цьому температура повітря підвищується на кожні 100 метрів на 1°. Повітря віддаляється від насичення і стає усе сухішим. Процес називається псевдоадіабатичним, тому що після опускання на початкову висоту температура не повертається до початкового рівня, а стає вищою на 1 і більше градусів. Окрім того, відносна вологість повітря також знижується і часто на значну величину.