Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.4.5. Сніговий покрив та його значення у географічній оболонці

Сніговий покрив утворюється за рахунок випадіння на земну поверхню снігу в умовах достатньо низької для його збереження to. Якщо сніговий покрив зберігається на протязі місяця, він називається стійким. Стійкий сніговий покрив у Північній Америці поширюється до широти 40o пн.ш. У Західній Європі – нестійкий сніговий покрив.

У деяких районах, які розташовані вище снігової лінії, сніговий покрив лежить весь рік і не тане – це постійний сніговий покрив. В екваторіальних районах він поширений лише високо в горах, а в Арктиці та Антарктиді покриває земну поверхню на усіх висотах, навіть на рівні моря. На широтах 60-70о сніг зберігається 8-9 місяців, на широтах 50-60о – 3-4 місяці, на широтах 40-50о – 1-3 місяці.

У теплий сезон року сніг тане в основному із-за адвекції тепла із сусідніх районів, на 36 % під дією сонячної радіації, а також під впливом теплих дощів. Сніговий покрив характеризується висотою в сантиметрах. У помірних широтах його висота – 30-50см. Висота залежить від щільності снігу, рельєфу місцевості, рослинності, поривів вітру. В горах висота снігового покриву досягає декілька метрів. Сніговий покрив характеризується густиною – це відношення маси снігу до його об’єму . Густина змінюється від 0,04 г/см3 до 0,7 г/м3. Узимку ρ =0,2-0,3 г/см3, а навесні - 0,6-0,7 г/см3. Сніг, котрий не розтанув упродовж літа, перетворюється на фірн.

Кліматичне значення снігового покриву

1) Альбедо свіжого снігу – 90-95 %, злежаного – 30-40 %. До того ж, сніговий покрив випромінює радіацію, як абсолютно чорне тіло, тобто його власна випромінювальна здатність велика (Іеф). Тому радіаційний баланс у місцях поширення снігового покриву завжди від’ємний, а to снігового покриву завжди нижча, ніж to повітря і поверхні без снігу.

2) Сніг має малий коефіцієнт теплопровідності, тому оберігає ґрунт від глибокого промерзання і різких коливань to. Ґрунт промерзає на меншу глибину за наявності снігового покриву.

3) Талі води при таненні снігу частково проникають в ґрунт і створюють запас вологи для рослин.

4) Інша частина талих вод стікає в ріки та озера й викликає повені. Наприклад, живлення річок у помірних широтах на 50 % забезпечується талими водами.

Значення снігового покриву для господарської діяльності людини

1) Для сільського господарства – оберігає ґрунт від промерзання, а озимину та плодово-ягідні культури від вимерзання. Тому проводять снігозатримання.

2) Снігопади, заметілі, снігові заноси утруднюють роботу наземного транспорту, роботу у будівництві та промисловості. Тому ведеться вивчення інтенсивності хуртовин, оцінка можливого відкладання снігу в різних фізико-географічних районах. Ці дані необхідно враховувати при проектуванні доріг, населених пунктів, для снігозахисних споруд. При проектуванні житлових і промислових будівель враховують додаткові навантаження на дахи.

Снігові лавини – це маси снігу, які рухаються по схилу і падають із стрімких схилів. У Криму об'єми лавин – 1000-2000м3. Створена мережа сніголавинних станцій (в т.ч. в Карпатах). Для боротьби зі сніговими лавинами будують снігозатримувальні споруди, заліснюють схили, створюють споруди для зміни напрямку руху лавин – лотки тощо.