Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.4.3.Режим випадання атмосферних опадів

Інтенсивність опадів найбільша у тропічних та субтропічних широтах. Дощ, інтенсивність якого більше 1 мм/хв – злива. Шкода від злив дуже велика – змив ґрунту, ріст ярів, руйнація доріг, причини паводків та катастрофічних повеней. Тому для гідрологічних і гідротехнічних розрахунків необхідно знати максимально можливу інтенсивність опадів. Максимальна інтенсивність була зафіксована у1956 р. у США в штаті Мериленд – 31, 2 мм/хв. Над островом Реюньон (Індійський океан) 24-хгодинна злива дала 1880мм у 1952 році, а 5-тиденна злива - 3860 мм.

Кількість опадів вимірюється товщиною шару води в мм, який міг би утворитися в результаті їх випадіння на горизонтальну поверхню без випаровування і просочування в ґрунт. Добовий хід опадів співпадає з добовим ходом хмарності. Континентальний тип – максимум після полудня унаслідок конвекції, другий слабкий максимум уранці із шаруватих хмар. Головний мінімум спостерігається вночі, другий – перед полуднем. Морський (береговий) тип має один максимум вночі і один мінімум - вдень.

Річний хід опадів

Річний хід опадів представлений кількома типами.

Екваторіальний тип – 2 максимуми після рівнодення, 2 мінімуми після сонцестояння. Субекваторіальний – дощовий улітку, сухий – узимку. Тропічний (10-30мм) – максимум влітку, мінімум взимку. Наприклад, у Судані 900 років не було дощу, знайдені висохлі мумії перших золотошукачів. Субтропічний – дощовий взимку. а влітку опадів майже немає. Помірні широти – над океаном максимум узимку, суходіл – максимум опадів улітку. У Полтаві у 1934 році 167 днів не було опадів. У субполярних та полярних широтах річна кількість опадів незначна – до 250 мм. Опади спостерігаються упродовж усього року, максимум – улітку у зв’язку з підвищенням температури та посиленням циклональної активності.

2.4.4.Зональний розподіл атмосферних опадів

Географічний розподіл опадів має чітко виражений зональний характер: максимум в екваторіальних широтах (1000-2000мм), поступове зменшення до 500мм і менше на 25о-35ош. Потім кількість опадів підвищується до 800 мм у помірних широтах, але у внутрішніх частинах континентів їх мало (500-250 мм), а над океаном випадає до 1000мм. У субполярних та полярних районах опади знову зменшуються до 250мм. Найбільш мокре місце на 3емлі – Черапунджі (Індія), де зареєстрована середня річна кількість опадів за багаторічний період спостережень - 12 270мм. Також тут зареєстровано абсолютний річний максимум – 23 000мм за рік. Найбільш сухе місце на Землі - Асуан, де упродовж багатьох років може не бути дощу.

Бувають незвичайні опади – криваві, жовті, молочні дощі. Моряки поблизу Гренландії бачили кривавий снігопад – із-за вмісту частинок водоростей. Червоний дощ спостерігався у Франції. Причина - мікроорганізми, принесені із Південної Америки. В Італії в такому дощі знайшли окиси Cr, Fe. Чорні дощі – в зв'язку з виверженням вулканів, лісовими або торф’яними пожежами. Зелений дощ зумовлений мікроорганізми. В Чувашії випадав жовто-помаранчевий сніг. Він містив пил із Приаральських степів.