Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.2.9. Електричні, звукові та оптичні явища в атмосфері, пов’язані з хмарністю

З утворенням хмар пов’язана гроза, для виникнення якої потрібні специфічні умови й типи хмар. Процес хмароутворення завжди супроводжується електризацією і накопиченням у хмарах вільних зарядів. Максимальна електризація у потужних купчасто-дощових хмарах вертикального розвитку які в нижній частині мають додатні tо і складаються із краплин води ,а в верхній частині від’ємні tо (до -25о) і складаються із переохолоджених крапель води й кристалів льоду. У верхній частині хмари додатний заряд, а в нижній від’ємний. При швидкому піднятті повітря нейтральні краплі розпадаються на додатньо і від’ємно заряджені частини. Земна поверхня у цілому має додатний заряд, але деякі предмети на ній (дахи, дерева) набувають від’ємного заряду. І тоді між ділянками хмар з різними зарядами і між хмарами та землею виникають електричні розряди – блискавиці, які супроводжуються громом.

Кожну годину на 3емлі відбувається до 2000 гроз, максимум – над сушею в тропіках (150 днів на рік з грозами). В помірних широтах – над сушею буває 10-30 днів із грозою, а над океаном – 5-10 днів. У полярних районах грози бувають дуже рідко. При проходженні блискавки через канал повітря нагрівається до 10 000оС. Раптове розширення, а потім стиснення повітря викликає сильні звукові коливання, які ми чуємо як грім вслід за блискавкою.

У результаті відбиття, заломлення і дифракції світлових променів в крапельках і льодяних кристалах хмар виникають гало, вінці, веселки. Гало – кола, дуги, світлові плями (псевдосонця). котрі виникають при рефракції сонячних променів при проходженні через льодяні хмари верхнього ярусу – перисто-шаруваті.

Вінці – світлові кільця, навколо Сонця та Місяця, які просвічують крізь тонкі водяні хмари. Веселка – світла дуга, зовнішній край дуги – червоний, внутрішній – фіолетовий. Як правило, веселка утворюється при сонячному сяянні після дощу. Якщо краплі великі, веселка яскрава.

2.3. Атмосферний тиск

2.3.1. Одиниці виміру атмосферного тиску

Літературний персонаж Остап Бендер у книзі "Золоте теля" говорив Зосі Синицькій: "На кожну людину тисне стовп повітря вагою 100кг, це медичний факт. Але мені здається, що на мене він тисне набагато сильніше". Ми можемо сказати, що це географічний факт. Дійсно на кожний 1 см2 земної поверхні тисне стовп повітря вагою 1кг 33г., а на 1м2 – 10 333кг (або 10т). У метеорології прийнято тиск повітря вимірювати в інших одиницях. Спочатку його вимірювали в мм. рт. ст., тому що користувалися ртутним барометром, який являє собою довгу - майже метрову - трубку. Ця трубка сполучена з резервуаром, який має отвір, що дає вільний доступ атмосферному повітрю. Тиск ртуті в капілярі врівноважує атмосферний тиск. Нормальним вважається атмосферний тиск 760мм рт. cт. при to 0 оС на рівні моря на широті 45о. При зміні всіх цих умов у покази барометра вносяться поправки. Потім винайшли барометр-анероїд (безрідинний). Для нього ввели одиниці виміру гектопаскалі (ГПа) та мілібари (мб). Нормальний тиск – 1013,25 ГПа (мб). Існує таке співвідношення між одиницями виміру атмосферного тиску: 1 мб = ГПа = 100 ПА = 0,75 мм рт. ст. Тиск в атмосфері змінюється. Абсолютний максимум – 1078,3 мб, абсолютний мінімум – 877 мб при проходженні смерчу.