Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Розділ 1. Сонячна радіація на Землі та термічний режим атмосфери

1.1. Загальна характеристика земної атмосфери

1.1.1 Склад атмосфери

Ми живемо на дні повітряного океану - атмосфери, яка є зовнішньою оболонкою Землі, що безперервно взаємодіє з іншими оболонками нашої планети й постійно знаходиться під впливом Космосу.

В приземному шарі повітря й до висоти 100 - 120км унаслідок постійного перемішування склад атмосфери однорідний. Це механічна суміш декількох газів. N2 – 78,09 %, кисень - 20,95 %, аргон - 0,93 %, СО2 - 0,03 %, гелій - 0,0005 %. Метану, криптону, ксенону, водню, озону, йоду - зовсім мало.

1.1.2. Будова повітряної оболонки Землі

Атмосфера, як і Земля, має сферичну форму, тільки більше сплюснута. З боку протилежного від Сонця вона являє собою великий хвіст із дуже розрідженого газу, що тягнеться за Землею.

За характером зміни температури атмосферу ділять на тропо-, страто-, мезо-, термо- та екзосферу. Сфери розділені перехідними шарами - паузами.

Сфери

Межа (км)

Перехідний шар

Зміна температури

нижня

верхня

Тропосфера

8 (полюс) - 17 (екватор)

тропопауза

0,6° на 100м до 74°

Стратосфера

8 - 17

50-55

стратопауза

-74° …0 +10°С

22-27км перлам. хмари

Мезосфера

50-55

80-85

мезопауза

0+10° … -75° - 90°

75-80км сріблясті хмари

Термосфера

80

700-800

- 90° …+100+2000°

Екзосфера

800

Озоновий шар знаходиться на висоті - 22-25км, його загальна товщина – 3мм при температурі 0° та атмосферному тиску як біля земної поверхні. Кількість озону зменшується в атмосфері, його шар тоншає, з’являються великі озонові діри. Причини - польоти звичайних та понадзвукових літаків, космічних ракет, кораблів, супутників, викиди антропогенного фреону із холодильних установок, неону із ламп освітлення.

1.1.3. Походження та еволюція атмосфери

Але склад атмосфери, близький до сучасного, сформувався лише 350 млн. років тому. Сучасна атмосфера пройшла довгий шлях розвитку. 4,5 млрд. років тому Земля являла собою остигаючу масу з тонкою базальтовою корою на поверхні. По багаточисельних тріщинах, площинах, вулканічних жерлах проходив вплив базальтової магми, з якої виходили вулканічні гази в вигляді перегрітих парів води, СО2, N2, Н2 S, SO2 ,кислих димів, благородних газів і кисню. Вони й формували праатмосферу. Такі висновки підтверджуються вивченням сучасного вулканізму. Так, у фумарольних газах (кислі гарячі джерела) Курильських островів, - водяної пари 70%, вуглекислого газу - СО2 - 19%, крім того вода, "кислі дими" HCl i HF. Підраховано. що лише один із Курильських островів зараз за рік викидає 160 млн. токсичних речовин, а вулканізм всієї планети 2,8 - 4,6 трильонів тон речовини. Тобто глобальний процес вулканізму у минулому був здатний сформувати дві великі оболонки Земля - атмосферу та гідросферу.

Враховуючи різке переважання води в складі газових вивержень вулканів, вважають що основу первісної атмосфери складали підкислені пари води. По суті це була гідро-атмосфера, t° якої знизилася від +100° до + 15 С°, тобто t° променевої рівноваги. При цій температурі водяна пара вулканічних газів конденсувалася, перетворюючись в рідку воду. На Землю обрушилися зливові потоки - це був перший «світовий потоп». Окремо виділилися й почали розвиватися атмосфера й гідросфера.

Поступово склад атмосфери змінювався. Вільний кисень у ранній атмосфері міг утворюватися лише в результаті фотодисоціації невеликої частини молекул водяної пари, тобто їх розкладу під дією сонячного випромінювання. Основним компонентом став N, який зберігся і до теперішнього часу, тому що був нейтральний і в реакціях участі не брав. 3,7 - 3,5 млрд. років тому концентрація кисню в атмосфері почала збільшуватися за рахунок появи нових поставщиків - синьо-зелених водоростей, а потім і сухопутних рослин. які проводили фотосинтез органічної речовини із вуглекислоти й води з виділенням вільного кисню.

Така діяльність привела врешті решт до утворення на Землі кисневої атмосфери - цього геохімічного дива, яке не має аналогів в Сонячній системі. Зменшення частки вуглецю із значної раніше до невеликої тепер відбувалося поступово за рахунок утворення карбонатів при участі СО2 , а також за рахунок біологічних процесів (утворення карбонатних оболонок та скелетів).

Склад сучасної атмосфери продовжує регулюватися організмами. Упродовж року через них шляхом дихання й живлення проходить об’єм газів, який дорівнює декільком об’ємам атмосфери. Таким чином, основний склад атмосфери не змінюється. Однак, як раніше інтенсивно диміли вулкани, так зараз інтенсивно димлять заводські труби та двигуни автомобілів, що збільшує вміст в атмосфері сірчаного газу (SО2 ), чадного газу (СО) й різних окислів азоту. Природні процеси самоочищення часто не справляються із своїм завданням і в атмосфері відбувається глобальний ріст концентрації деяких газів. Крім того, для згоряння палива використовується велика кількість кисню. За послідуючі 50 років буде спалено 0,8 % вільного кисню. І це не малі темпи, враховуючи постійне зменшення тропічних лісів як "легенів планети", омертвіння Світового океану. Тому життєдайна атмосфера планети під загрозою.

Вміст СО2 змінюється від місця до місця і за добу, і по сезонах року. Останні 60 - 70 років глобальна кількість СО2 збільшилася більше, ніж на 10 % (від 0,029 в 1900 році до 0,033% у кінці 20 століття), а в окремих місцях до 0,07%.