Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метеорологія посібник.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

3.2.4.Малі атмосферні вихори

Малі вихори: смерчі, тромби (торнадо). Малі вихори виникають за умов нестійкого стану атмосфери і сильної вертикальної конвекції. Пилові вихори часто з'являються над перегрітою по­верхнею в пустелях. Вони мають діаметр від 1-го до 100м і висоту до 1км, рухаючись зі швидкістю 20-30км за годину. Повітря у вихорах закручується, як у циклонах, і водночас піднімається вгору.

Малі атмосферні вихори над морем (діаметром у кілька десятків метрів), які за­смоктують воду, називають смерчами. Смерчі кожного року спостерігаються на Чорному морі. Найчастіше вихори виникають в передній частині грозової хмари. Зверху і знизу наявні характерні лійкоподібні розширення. Вихори діаметром до 100-200м над сушею називають тромбами. Якщо над морем вихори мають синьо-сірий колір, то над сушею − це чорні стовпи з розши­реннями біля хмар і біля земної поверхні. Швидкість вітру у них досягає 50-100 м/с. Абсолютний рекорд Землі - 200 м/сек. зафіксовано саме у малих атмосферних вихорах. На півдні США в середньому за рік спостерігають 200 потужних тромбів, які тут мають назву торнадо. У перекладі з іспанської «торнадос» означає той, що обертається. Смерчі та тромби мають велику руйнівну силу.

Малі вихори можуть висмоктати озеро, а потім десь викинути його, зруйнувати старий будинок і підняти в повітря. При проходженні атмосферного вихору атмосферний тиск падає так швидко, що вилітає скло із вікон, і навіть будинки вибухають. Кури залишаються без пір’я, якщо опиняються на шляху смерчу. Такі вихори дуже рідко бувають в помірних широтах. У 1982-84 рр. пронеслися руйнівні смерчі в Нечорнозем'ї Росії та на півночі України, зокрема у Київській області. Смерчі зривали дахи з будинків, багато споруд було зруйновано, у лісах повалені дерева суцільною смугою як просіка.

3.2.5. Поняття «антициклон». Генетичні типи антициклонів

Антициклон - це низхідний атмосферний вихор із нахиленою віссю, котрий має замкнену область підвищеного тиску в приземній частині та характеризується антициклональною системою вітрів від центру до периферії у північній півкулі за годинниковою стрілкою, а у південній півкулі – проти годинникової стрілки. Виділяють два генетичних типи антициклонів – проміжні та термічні.

Проміжні антициклони формуються між циклонами, у тих частинах фронталь­них хвиль, де тиск високий. Повітря в їх центрі опускається, адіабатично на­гріваючись, стає сухим, тому переважає ясна й суха погода, безхмарна або малохмарна, жарка влітку і морозна взимку. У центрі антициклону панує штиль, а по периферії дмуть слабкі вітри. У своєму розвитку антициклон спочатку охоплює лише приземну частину тропосфери, потім росте вгору і вшир. Із часом повітря трансформується, оскільки змінюються його температура та вологість, і антициклон руйнується. Антициклони завжди йдуть разом із циклонами зі швидкістю близько ЗО км/год, але вони відхиляються на південний схід.

Панування антициклонів у субтропічних максимумах пов'язане з опусканням тут повітря, яке піднялося над екватором, а також із відхиленням шляхів антициклонів помірних широт на південний схід. Вони концентру­ються в субтропіках, тому що біля екватора сила Коріоліса незначна і не мо­же змістити баричні максимуми, які зупиняються в тропічних широтах.

Найбільш стійкими є антициклони Арктики і Антарктики, які виникають над холодною поверхнею льоду і снігу. За походженням – це термічні циклони. До такого типу антициклонів відносяться сезонні зимові антициклони у помірних широтах. Для антициклонів характерна термічна інверсія. З нею пов’язане утворення смогів .Один із відомих випадків смогу був у Лондоні в грудні 1952 р. в антициклоні сформувалася інверсія. Промисловий дим змішувався із вологим повітрям. Цей смог тримався 2 тижні. Загинули тисячі хворих людей.