Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Операційний цикл

Початок циклу

Придбання запасів, перетворення в готову продукцію, відвантаження готової продукції

Одержання оплати за відвантажену продукцію (запаси)

Закінчення циклу

ФІНАНСОВИЙ ЦИКЛ

Погашення кредиторської заборгованості

Рисунок 6.2 – Ваємозв’язок операційного та фінансового циклу

6.3. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу

Ефективність використання оборотних коштів характеризується насамперед їх оборотністю.

Під оборотністю коштів розуміють тривалість проходження коштами окремих стадій виробництва й обігу. Оборотність оборотних коштів обчислюється:

  • тривалістю одного обороту в днях (оборотність оборотного капіталу в днях);

  • кількістю оборотів за звітний період (коефіцієнт оборотності).

Оборотність оборотного капіталу в днях являє собою відношення суми середнього залишку оборотного капіталу до суми одноденного виторгу за аналізований період:

ПРо = ОК х Д , де

Р

ПРо - оборотність оборотного капіталу, дні; ОК- середній залишок оборотного капіталу за аналізований період, грн; Д - число днів аналізованого періоду; Р - виторг від реалізації продукції (робіт, послуг) за аналізований період, грн.

Середній залишок оборотного капіталу визначається як середня хронологічна моментного ряду, обчислювана за сукупністю значень показника в різні моменти часу:

ОК= ½ ОК1+ОК2+…... ½ОКn , де

n -1

ОК1, ОК2, ОКn - залишки капіталу на перше число кожного місяця, грн; n- число місяців.

Коефіцієнт оборотності капіталу (ДО) характеризує розмір обсягу виторгу від реалізації продукції в розрахунку на одну гривню оборотного капіталу:

До = Р/ОК

Ріст коефіцієнта оборотності свідчить про більш ефективне використання оборотного капіталу.

Коефіцієнт оборотності одночасно показує число оборотів оборотного капіталу за аналізований період і може бути розрахований діленням кількості днів аналізованого періоду на тривалість одного обороту в днях:

До = Д / О.

Крім показників оборотності, ефективність використання оборотного капіталу характеризується його прибутковістю (рентабельністю) - відношенням суми прибутку до середньорічної вартості оборотного капіталу.

Застосування засобів факторного аналізу (ланцюгових підстановок, інтегрального, абсолютних різниць) дозволить виміряти вплив кожного чинника на зміну показників оборотності капіталу.

Внаслідок уповільнення або прискорення обороту капіталу втягується (вивільняється) певна сума оборотних коштів підприємства. Економічний ефект внаслідок прискорення оборотності капіталу виражається у відносному вивільненні коштів з обороту, а також у збільшенні суми виторгу та суми прибутку. Для визначення цієї величини необхідно зміну оборотності оборотного капіталу (у днях) помножити на одноденну величину виторгу від реалізації товарів, продукції, послуг.

Такий же результат можна одержати й іншим способом, використовуючи коефіцієнт оборотності капіталу. Для цього з фактичної середньорічної суми оборотного капіталу звітного року варто відняти розраховану його величину, яка знадобилася б для забезпечення фактичної суми обороту при коефіцієнті оборотності капіталу минулого року (частка від ділення виторгу від реалізації звітного року на коефіцієнт оборотності оборотного капіталу минулого року).

Від ефективності використання оборотного капіталу підприємств торгівлі залежать найважливіші показники їх господарської діяльності. Так, щоб установити вплив коефіцієнта оборотності на зміну суми виторгу, можна використати таку модель:

Р = ОК х ДО

Взаємозв'язок між показниками рентабельності продажів і оборотністю коштів, вкладених в оборотний капітал, виражається такою залежністю:

П /Р=П/ОК х ОК/Р ,

де П / Р - рентабельність продажів; П / ОК - рентабельність оборотного капіталу; ОК / Р - оборотність оборотного капіталу в кількості оборотів.

Використовуючи спосіб ланцюгових підстановок, абсолютних різниць або інтегральний, розраховують вплив чинників на обсяг продажу і рентабельність реалізації.

На закінчення аналізу розробляють заходи щодо прискорення оборотності оборотного капіталу. Основні шляхи прискорення оборотності капіталу:

  • скорочення тривалості виробничого циклу за рахунок підвищення продуктивності праці, використання новітніх технологій, більш повного й ефективного використання трудових і матеріальних ресурсів;

  • поліпшення організації матеріально-технічного постачання з метою безперебійного забезпечення виробництва необхідними матеріальними ресурсами і скорочення часу перебування капіталу в запасах;

  • прискорення процесу відвантаження продукції й оформлення розрахункових документів;

  • скорочення часу перебування коштів у дебіторській заборгованості;

  • підвищення рівня маркетингових досліджень, спрямованих на прискорення просування товарів.