Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

13. 4. Методика аналізу виробничо-господарської діяльності

Аналіз виробничо-господарської діяльності має такі етапи.

1. Загальна характеристика.

При аналізі господарської діяльності підприємства в першу чергу вивчається загальна виробнича структура, наводяться основні техніко-економічні показники його структурних підрозділів (обсяги виробництва, чисельність, основні фонди, ФОП тощо), кількість і місцезнаходження окремих структурних підрозділів, у т.ч. допоміжних й обслуговуючих, оптимальність їх розташування, а також стан будинків і споруд.

Висловлюється можливість їх відокремлення (виділення) у період майбутньої реструктуризації. При цьому можуть додаватися план-схема підприємства, опис окремих об'єктів, таблиці до них.

Визначаються основні види продукції, обсяги їх випуску і реалізації за попередні і звітний роки, а також прогнозні показники на наступний рік для кожного структурного підрозділу і для підприємства в цілому. Визначається частка кожного виду продукції (робіт, послуг) у загальному обсязі.

Розглядається рівень існуючої технології виробництва: наявність сучасних передових технологій, використання ноу-хау і власних розробок, можливість заміни застарілих технологій новими, використання автоматизованих систем керування. Звертається увага на циклічність технологічних процесів (їх безперервність), повторне використання продуктів переробки (відходів), наявність науково обгрунтованих технологічних норм виготовлення продукції, серійність виробництва.

2. Аналіз стану і використання основних фондів.

Ефективність використання основних фондів характеризується показником фондовіддачі (Фв), який розраховується як відношення виторгу від реалізації, без податку з доданої вартості й акцизного збору, до середньої вартості основних фондів.

Зростання Фв свідчить про підвищення ефективності використання основних фондів. Цей показник порівнюється із середньогалузевим.

З метою визначення доцільності придбання і використання нематеріальних активів вони розглядаються за об’єктами.

Вказується, чи дотримується періодичність проведення їх інвентаризації, виконання постанов уряду щодо індексації.

3. Аналіз використання трудових ресурсів.

Аналіз використання трудових ресурсів проводиться на підставі даних статистичних форм звітності 1-ПВ, З-ПВ.

Детально аналізуються причини, що призвели до втрат робочого часу (відсутність замовлень, сировини, втрата традиційних ринків збуту, висока ціна продукції, низька конкурентоспроможність продукції, незадовільна робота оснащення, відсутність маркетингових досліджень і тому подібне), робиться висновок про відповідність (невідповідність) чисельності працівників потребам виробництва.

4. Аналіз об'єктів незавершеного будівництва.

Об'єкти незавершеного будівництва аналізуються з точки зору впровадження їх в експлуатацію, перспективи подальшого використання або передачі місцевим органам виконавчої влади.

Комісією визначається можливість продажу об'єктів незавершеного будівництва для покриття заборгованості перед бюджетом, позабюджетними державними фондами, кредиторами.

5. Аналіз об'єктів соцкультпобуту.

Аналізу підлягають об'єкти соцкультпобуту, які перебувають на балансі підприємства.

Окремо вказується місцезнаходження об'єктів (поштова адреса, територіальне розміщення щодо виробничих корпусів і адміністративних споруд), коротка характеристика спроможності надання послуг (число лікарняних ліжок, амбулаторного відвідування, місць у залі, кількість гральних автоматів, кількість глядачів, учасників гуртків, спортивних секцій тощо). По кожному об'єкту вказується дата його передачі у комунальну власність, погоджена з місцевими органами влади.

Підвищену увагу необхідно звернути на затрати, пов'язані з утриманням цих об'єктів.

Розглядається розмір доходу, отриманого від діяльності об'єктів соцкульпобуту, від оренди або іншого використання майна, плати за надання послуг (за лікування, за фізпідготовку, за видовищні, культурно-масові заходи, за навчання на курсах, інші послуги).

6. Стан охорони навколишнього середовища.

Необхідно звернути увагу на наявність очисних споруд, їх стан і використання, а також вивчити вплив виробництва на навколишнє середовище.

Окремо відзначаються (при їх наявності) факти тимчасової заборони (припинення) або припинення діяльності підприємства чи його окремих виробничих підрозділів у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього середовища.

Звертається увага на наявність або відсутність споруд, устаткування, прибудов для очищення викидів і скидів або їх знешкодження, дотримання лімітів використання природних ресурсів, порушення екологічних стандартів, вимог екологічної безпеки, а також розміри штрафних санкцій за порушення порівняно з платою за викиди і скиди забруднюючих речовин, які здійснюються в межах гранично допустимих розмірів.

6. Конкурентне середовище і маркетинг.

Виходячи з наявної аналітичної бази суб'єкта підприємницької діяльності, комісія вивчає й описує в аналітичній записці основні параметри його маркетингової товарної політики, які у подальшому будуть використані при складанні та виконанні бізнес-плану під час виходу з кризи.

Комісія разом з керівництвом підприємства готує попередні варіанти для вирішення комплексу завдань щодо:

1) визначення попиту на продукцію (послуги), його прогнозуванню;

2) вивчення конкурентоспроможності товарів, спроможності бути виділеним споживачем серед інших аналогів;

3) забезпечення відповідності рівня якості товарів вимогам ринку;

4) розробки концепції життєвого циклу товарів (на стадіях впровадження, росту, зрілості і спаду);

5) керування товарним асортиментом (розробка нових видів, модифікація існуючих, зняття з виробництва застарілих моделей);

6) розрахунку прогнозних обсягів виробництва і визначення номенклатури;

7) розширення інноваційної діяльності, спрямованої на розробку нових товарів з урахуванням ринкових вимог і стратегії підприємства.

Комісія робить висновок про доцільність або недоцільність внесення підприємства до реєстру. Висновок фіксується в акті, з яким ознайомлюється керівник підприємства. На основі затвердженого акта готуються пропозиції Агентству з питань запобігання банкрутству підприємств і організацій, проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення підприємства до реєстру".

У випадку недоцільності внесення підприємства до реєстру Агентство з питань запобігання банкрутству підприємств і організацій повідомляє про це міністерство (відомство), якому підпорядковане підприємство.

У ході роботи комісія разом з керівництвом підприємства повинна обговорити можливі шляхи проведення реструктуризації підприємства. Прийняте рішення комісії вноситься до протоколу засідання і враховується агентством у подальшій роботі з підприємством.

ЛІТЕРАТУРА

1. Закон Украины “О бухгалтерском учете и финансовой отчетности» от 16 июля 1999 г. N 996-XIV

2. Закон Украины «О восстановлении платежеспособности должника или признании его банкротом» от 30 июня 1999 год N 784-XIV

3. Положение (стандарт) бухгалтерского учета 1 "Общие требования к финансовой отчетности", утвержденный приказом Министерства финансов Украины 31.03.99 N 87.

4. Положение (стандарт) бухгалтерского учета №2 «Баланс», утвержденный приказом Министерства финансов Украины 31.03.99 N 87.

5. Положение (стандарт) бухгалтерского учета №3 «Отчет о финансовых результатах», утвержденный приказом Министерства финансов Украины 31.03.99 N 87.

6. Положение (стандарт) бухгалтерского учета 4 «Отчет о движении денежных средств», утвержденный приказом Министерства финансов Украины 31.03.99 N 87.

7. Постанова Правління Національного банку України 06.07.2000 N 279 «Стан про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків»