Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

7. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємств торгівлі

7.1 Цілі аналізу фінансових результатів

Прибуток є найважливішим якісним показником ефективності господарської і фінансової діяльності підприємства і являє собою форму додаткового продукту в умовах товарно-грошових відносин.

Саме прибуток в умовах ринкових відносин становить основу економічного розвитку підприємства, забезпечуючи його життєздатність. Він виступає не тільки як основне джерело фінансування діяльності підприємств, але і як найважливіша складова доходів державного і місцевого бюджетів.

Відповідно до П(С)БО 3 прибуток - це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

За величиною прибутку визначають рівень віддачі (ефективність) авансованих коштів і прибутковість вкладень в активи даного підприємства. Він являє собою ефект від господарської діяльності, а для його оцінки розраховують відносну ефективність господарювання у вигляді показників рентабельності.

Прибуток підприємства торгівлі одержують головним чином від реалізації товарної продукції, а також від здачі в оренду основних фондів, від операцій, не пов'язаних з реалізацією товарів і т.п.

Основним джерелом формування прибутку від реалізації товарів у торгівлі виступають реалізовані торговельні надбавки. Чим більше величина надбавки, тим більша і сума прибутку, який одержить підприємство за умови продажу цього товару. Проте не варто випустити з уваги, що величина надбавки може не тільки не принести очікуваного прибутку, але і призвести до збитків.

Підприємства будь-яких організаційно-правових форм прагнуть до максимізації прибутку. Це випливає з основних функцій, які він виконує, а саме:

  • очікуваний прибуток є основою прийняття інвестиційних рішень;

  • отриманий прибуток виступає індикатором успішності господарської діяльності;

  • частина отриманого прибутку виступає джерелом самофінансування;

  • інша частина прибутку використовується як винагорода власникам капіталу.

Для встановлення, оцінки і кількісного виміру причин, що викликали зміну прибутку, оптимізації величини валового прибутку, виявлення резервів зростання прибутку використовується інструментарій економічного аналізу.

Мета внутрішнього аналізу фінансових результатів полягає в забезпеченні процесу управління своєчасною і якісною аналітичною інформацією про прибутки і витрати, прибуток і рентабельність для вироблення і прийняття грамотного, обґрунтованого аналітичними розрахунками рішення. Саме цей вид аналізу відіграє вирішальну роль у розробці найважливіших питань конкурентної політики підприємства, які використовуються при оцінці виконання поставлених завдань розробки програм розвитку на перспективу. Саме внутрішній аналіз дає можливість вивчити механізм досягнення підприємством максимальної прибутку.

Метою зовнішнього аналізу, проведеного банками, фондовими біржами, аудиторськими фірмами, є оцінка рентабельності роботи підприємства його життєздатності й ефективності використання капіталу,

У зв’язку з цим, перед аналізом фінансових результатів постають такі завдання:

  • вивчити систему формування планових показників прибутку і рентабельності підприємства з тим, щоб оцінити обґрунтованість планового завдання і сприяти удосконалюванню планування;

  • вивчити складові і дати оцінку динаміці фінансових результатів;

  • визначити і кількісно виміряти вплив чинників на фінансові результати;

  • виявити резерви збільшення суми прибутку (подолання збитковості - якщо це має місце в діяльності підприємства) і рентабельності;

  • розробити заходи щодо залучення резервів росту високих фінансових результатів і ефективності використання усіх видів коштів підприємства в перспективі;

  • вивчити напрямки використання прибутку і чи оцінити забезпечене фінансування за рахунок власних коштів розвитку підприємства.

З усього спектра перерахованих завдань випливає, що одним з основних є оцінка господарської діяльності з точки зору максимізації прибутку і виявлення резервів його зростання, які можна використовувати в поточній діяльності або в перспективі.

Від рішення завдань аналізу фінансових результатів залежить багато в чому від якісного інформаційного забезпечення. Воно містить у собі планову, нормативно-довідкову і фактографічну інформацію.

Планова інформація про фінансові результати в розрізі всіх складових міститься в бізнес-плані підприємства.

Нормативно-довідкова інформація наведена в законодавчих актах, що стосуються економічних питань (наприклад, Закон України «Про оподатковування прибутку підприємств», Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність»).

Формування прибутку від усієї фінансово-господарської діяльності підприємства відбивається у формі №2 «Звіт про фінансові результати». Крім того, у процесі аналізу використовуються дані бухгалтерського обліку: регістри по рахунках класу 7 «Доходи від реалізації», «Фінансові результати», класу 4 «Прибутки і збитки нерозподілені», класу 9 «Витрати на збут», первинні документи.