Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

8. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства

    1. Методи оцінки інвестиційних проектів

Всі підприємства в тією чи іншою мірою пов'язані з інвестиційною діяльністю. Прийняття рішень щодо інвестування ускладнюється різними чинниками:

  • вид інвестиції;

  • вартість інвестиційного проекту;

  • множинність доступних проектів;

  • обмеженість фінансових ресурсів, доступних для інвестування;

  • ризик, пов'язаний із прийняттям того або іншого рішення, і т. п.

Причини, що обумовлюють необхідність інвестицій, можуть бути різними, проте в цілому їх можна підрозділити на три види:

  • поновлення наявної матеріально-технічної бази,

  • нарощування обсягів виробничої діяльності,

  • освоєння нових видів діяльності.

Прийняття рішень інвестиційного характеру, як і будь-який інший вид управлінської діяльності, ґрунтується на використанні різноманітних формалізованих і неформалізованих методів.

В основі процесу прийняття управлінських рішень інвестиційного характеру лежать оцінка і порівняння обсягу передбачувальних інвестицій і майбутніх грошових надходжень. Оскільки порівнювані показники стосуються різноманітних моментів часу, ключова проблема тут - їх порівнянність. Сприймати її можна по-різному залежно від існуючих об'єктивних і суб'єктивних умов: темпу інфляції, розміру інвестицій і генерованих надходжень, горизонту прогнозування, рівня кваліфікації аналітика і т.п.

Методи, використовувані в аналізі інвестиційної діяльності, можна підрозділити на дві групи:

а) основані на дисконтованих оцінках;

б) основані на облікових оцінках.

      1. Метод розрахунку чистого приведеного ефекту

Цей метод оснований на зіставленні розміру вихідної інвестиції (IC) із загальною сумою дисконтованих чистих грошових надходжень, що генеруються нею протягом прогнозованого терміну.

Оскільки приплив коштів розподілений у часу, він дисконтується за допомогою коефіцієнта, який встановлюється аналітиком (інвестором), самостійно виходячи із щорічного відсотка повернення, який він хоче або може мати на інвестований ним капітал.

Припустимо, робиться прогноз, що інвестиція (IС) буде генерувати протягом n років річні доходи в розмірі pi, рз, ... Рп. Загальний накопичений розмір дисконтованих доходів (PV) і чистий приведений ефект (NPV) відповідно розраховуються за формулами:

,

,

Очевидно, що коли NPV > 0, то проект варто прийняти;

NPV < 0, то проект варто відкинути;

NPV = 0, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

При прогнозуванні доходів за роками необхідно по можливості враховувати усі види надходжень як виробничого, так і невиробничого характеру, що можуть бути асоційовані з даним проектом. Так, якщо по закінченні періоду реалізації проекту планується надходження коштів у вигляді ліквідаційної вартості устаткування або вивільнення частини оборотних коштів, вони повинні бути враховані як доходи відповідних періодів.

Необхідно відзначити, що показник NPV відбиває прогнозну оцінку зміни економічного потенціалу підприємства у разі прийняття аналізованого проекту. Цей показник є адитивним у тимчасовому аспекті, тобто NPV різноманітних проектів можна підсумовувати. Це дуже важлива властивість, яка виділяє цей критерій з всіх інших і дає можливість використовувати його як основний при аналізі оптимальності інвестиційного портфеля.