Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки для практичних робіт з дисци...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

Тема 1 Загальні основи і принципи бухгалтерського обліку в банках.

Предмет і метод бухгалтерського обліку. Характеристика елементів методу. Передумови та необхідність розподілу бухгалтерського обліку на фінансовий та управлінський. Значення та методика податкового обліку в системі комерційних банків. Особливості побудови Плану рахунків. Принципи побудови Плану рахунків. Класифікація рахунків. Ведення синтетичного обліку за балансовими рахунками. Структура класів Плану рахунків.

Тема 2 Облік капіталу комерційного банку.

Характеристика капіталу банку. Структура балансових рахунків класу 5 Плану рахунків. Порядок обліку операцій під час формування статутного фонду до реєстрації комерційного банку за тимчасовим рахунком у регіональному управлінні Національного банку. Облік операцій з викупу банком акцій власної емісії та їх подальшої реалізації. Бухгалтерський облік операцій, пов’язаний із нарахуванням дивідендів та розрахунками з акціонерами.

Тема 3 Облік доходів та витрат комерційного банку.

Структура класів 6 і 7 Плану рахунків. Бухгалтерський облік процентних та комісійних доходів і витрат банку за принципами міжнародних стандартів обліку. Методи визначення кількості днів для розрахунку процентних доходів (витрат). Правила обліку доходів та витрат за методом нарахування та відображення результатів. Способи ведення обліку валових доходів та валових витрат: позасистемно. Порядок закриття рахунків доходів та витрат та підрахунок фінансових результатів поточного року.

Тема 4 Облік касових операцій в комерційних банках.

Основні нормативні документи, що регулюють організацію емісійно-касової роботи в установах банків. Порядок здійснення касових операцій у прибуткових і видаткових касах. Облік операцій, що проводяться вечірніми касами та касами перерахунку. Порядок роботи кас банків при підприємствах та організаціях. Організація резервних фондів Національного банку України. Порядок підкріплення операційних кас установ комерційного банку під час роботи через консолідований кореспондентський рахунок. Інкасація грошової виручки. Облік даних операцій. Порядок заключення операційної каси комерційних банків. Загальна схема документообігу під час виконання касових операцій установами банків.

Тема 5 Облік операцій комерційного банку за безготівковими розрахунками

Форми розрахункових документів для проведення безготівкових розрахунків у господарському обороті України, порядок оформлення та приймання установами банків до виконання. Проведення розрахунків у системі електронних платежів “клієнт-банк”. Облік розрахунків із застосуванням платіжних доручень. Розрахунки гарантованими дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, чеками, акредитивами. Порядок здійснення розрахунків векселями. Розрахунки в разі заліку взаємної заборгованості. Розрахунки платіжними вимогами без акцепту платників та безспірне списання коштів. Предмет угоди між банком та клієнтом на здійснення розрахунково-касового обслуговування. Особливості обліку безготівкових розрахунків у системі електронних міжбанківських розрахунків (СЕП). Бухгалтерські операції, що здійснюються під час обліку та контролю міжбанківських розрахунків.