Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-КП-плани сз.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Задача № 2

Співробітник міліції Котов затримав Шевчука за вчинення дрібного хуліганства і того було піддано адміністративному стягненню. Останній пообіцяв Котову, що вб’є його.

Як кваліфікувати таку заяву Шевчука?

Задача № 3

Шамшуров і Адреєв зустріли ввечері на вулиці Богатинську, яка поверталась з роботи, і вирішили її зґвалтувати. Вони втягли ту до порожньої квартири будинку, поклали на ліжко і почали роздягати, тримаючи за руки, ноги і затискуючи рота. Богатинська вчинила опір, вирвала руку, кричала, витягла з куртки ножиці і вдарила ними Шамшурова. В цей час у двері квартири хтось постукав. Шамшуров і Андреєв, злякавшись, що їх можуть затримати, вистрибнули у вікно і втекли.

Як вирішити справу?

Задача № 4

Протягом двох років Скажутіна перебувала у неприязних стосунках з 64-річною Богдановою. Під час чергової сварки Скажутіна вдарила Богданову кулаком в обличчя, а потім ногою. Богданова впала і головою ударилась об асфальт, отримавши при падінні тілесне ушкодження середньої тяжкості. Скажутіну засуджено за умисне заподіяння цього ушкодження.

Чи правильно кваліфіковано дії винної?

Задача № 5

16-річний Лазар Казанович пристрастився до вживання наркотиків, про що батьки не знали. Бажаючи позбутися згубної пристрасті, він звернувся за допомогою до наркологічного диспансеру, де його взяли на облік. Медсестра диспансеру зателефонувала батьку Казановича і запитала, чи знає він, що його син є наркоманом і його через це взято на облік. У Казановича стався серцевий напад, і він одразу ж помер.

Як вирішити справу?

Тема 5. Об'єкт злочину. Об'єктивна Сторона злочину

Практичне заняття – 2 год.

До практичного заняття необхідно письмово вирішити наступні задачі. Задача № 1

Устинов, який мешкав у Бердичеві, вирішив позбавитися своєї тещі, яка постійно скаржилася на нього його дружині і підбивала її розірвати з ним шлюб. З цією метою він поклав у багажник автомобіля тещі саморобний вибуховий пристрій, який повинен був вибухнути через 8 годин після від’їзду. Коли теща сіла в автомашину і завела двигун, стався вибух і вона загинула.

  • визначте місце і час вчинення злочину;

  • чи зміниться місце і час, якщо автомобіль вибухнув через 8 год., коли теща на автомобілі в’їхала в Бєларусь;

  • чи зміниться місце і час, якщо Устинов є громадянином Росії;

  • визначте місце вчинення злочину, якщо Устинов є громадянином Польщі.

Задача № 2

Щербатенко, громадянин України, під час поїздки до Польщі, вчинив наїзд на пішохода у Кракові, від чого останній загинув. Щербатенко втік з місця пригоди. Через місяць, перебуваючи у Німеччині, Щербатенко намагався пронести на борт літака пістолет, який придбав у невстановленої особи в Німеччині, але при митному огляді пістолет було виявлено і вилучено.

  • визначте місце вчинення обох злочинів;

  • визначте, за яким кримінальним законом Щербатенко повинен нести відповідальність в кожному випадку;

  • яким чином повинні діяти правоохоронні органи Польщі та Німеччини.

Задача № 3

Громадянин України Громчак відбув покарання за умисне вбивство при обтяжуючих обставинах. Після звільнення він переїхав у Росію, де працював за контрактом, який уклав на 1 рік. Протягом цього часу він вчинив 3 квартирні крадіжки та один розбійний напад. Під час затримання його працівниками міліції Росії, він вчинив опір і наніс одному із них легкі тілесні ушкодження.

  • визначте місце вчинення злочинів;

  • визначте, за яким кримінальним законом Громчак повинен нести відповідальність;

  • яким чином повинен діяти суд при розгляді справи щодо Громчака.