Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-КП-плани сз.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Задача № 1

Акропін підтримував інтимні зв’язки з Судаковою і, коли вона повідомила йому, що вагітна, намагався умовити її зробити аборт. Судакова на це не погодилася і сказала, що буде дитину виховувати сама, якщо Акропін не одружиться з нею. Останній з цим погодився. Коли почалися пологи, Акропін знаходився у будинку Судакової і намагався надати їй медичну допомогу, оскільки викликати лікаря можливості не було. Коли пологи закінчилися, Акропін взяв на руки дитину, а потім, злякавшись, що йому 18 років треба буде сплачувати аліменти, накрив її подушкою, від чого вона померла. Судакова у цей час була в непритомному стані. З метою позбавити її життя, Акропін накрив і її подушкою.

За висновком судово-медичної експертизи Судакова та її дитина померли від асфіксії.

Кваліфікуйте дії Акропіна.

Задача № 2

Під час спільного вживання спиртних напоїв Попов та Аксюта посварилися, після чого Аксюта побив потерпілого руками і ногами.

За висновком судово-медичної експертизи смерть настала від чисельних переломів ребер, тупої травми живота та розривів внутрішніх органів.

Кваліфікуйте дії Аксюти.

Задача № 3

Бондарюк запросила до себе в гості Комарова та Рибака, щоб відсвяткувати своє призначення на посаду головного бухгалтера магазина “Майстер”. Після значної дози випитого між Комаровим та Рибаком виникла сварка, яка перейшла в бійку. В процесі бійки Рибак столовим ножем наніс удар Комарову в ліву частину грудної клітини, внаслідок чого зламав одне ребро і пошкодив плевральну порожнину серця.

Кваліфікуйте дії Рибака.

Задача № 4

Між Колесовою та її сином Андрієм, 1972 р.н., який ніде не працював, зловживав спиртними напоями, постійно виникали сварки. Андрій неодноразово бив матір, відбирав у неї пенсію і пропивав ці гроші. 27 листопада 2001 р. він влаштував чергову сварку і побив матір.

За висновком судово-медичної експертизи смерть Колесової сталася внаслідок травматичного шоку від перелому 3-х ребер та відшарування плевральної порожнини. В процесі розслідування з’ясувалося, що Андрій під час вчинення злочину перебував в стані сильного алкогольного сп’яніння.

Кваліфікуйте дії Колесова Андрія.

Задача № 5

Сомова, 18 років, поверталася близько 2 годин ночі з весілля своєї подруги. Поблизу села її наздогнали четверо невідомих й повалили на землю. Долаючи опір, Чащін тримав її за одну руку, закривав рота й душив за шию. Інші тримали її за другу руку й за ноги, били в живіт.

За свідченнями потерпілої, особи, які на неї напали, намагалися зняти з неї колготи і плавки, але не змогли цього зробити, оскільки вона чинила відчайдушний опір. Почувши розмову людей, які проходили поблизу, нападники втекли.

За висновком судово-медичної експертизи Сомова отримала перелам 2 ребер та у неї стався викидень (вона мала 14 тижневу вагітність).

Дайте юридичну оцінку діям Чащіна.

Тема 22. Злочини проти волі, честі та гідності особи

Практичне заняття – 2 год.

До практичного заняття необхідно письмово вирішити наступні задачі:

Задача № 1

Пономарчук у себе в саду ввечері піймав 7-річного хлопчика, який намагався нарвати у кошик черешень. За це Пономарчук лозиною побив хлопця по спині, сідницям, ногам, заподіявши йому сильного фізичного болю. Дружина Пономарчука запропонувала йому “провчити злодія”: потримати його у вологому погребі. Тоді Пономарчук зачинив хлопчика у погребі, звідки звільнив його лише вранці.

Варіант 1: Глибоко переживаючи те, що з ним трапилось, хлопчик після того, як його випустили з погреба, намагався втопитися в річці, але його врятували рибалки.

Варіант 2: Через два дні хлопець захворів на шизофренію і не зміг відвідувати школу, оскільки боявся закритих приміщень.

Дайте кваліфікацію дій винних осіб.