Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-ЦПП-Семинары нов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

81

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Цивільне процесуальне право

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ І ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Для студентів юридичного факультету Дніпропетровськ

2012

Дніпропетровський гуманітарний університет

„Затверджую”

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

„_____”__________2012р.

Плани семінарських та практичних занять та самостійної роботи

Дисципліна Цивільне процесуальне право

(повне найменування дисципліни)

Напрям підготовки 6.030401Правознавство”

(шифр і найменування)

Форма навчання денна

Плани семінарських та практичних занять з дисципліни “Цивільне процесуальне право” / Укладач: ст. викладач Татарінов Віктор Іванович – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2012. - 82 с.

Рецензенти:

Чабаненко М.М., завідуючий кафедри аграрного та трудового права, кандидат юридичних наук, (Дніпропетровський університет внутрішніх справ).

Тропина Є.М., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук (Дніпропетровський університет внутрішніх справ);

Методичні поради до семінарських занять та самостійної роботи

“Цивільне процесуальне право” – одна з профілюючих дисциплін, предметом вивчення якої є норми права, що визначають порядок розгляду і вирішення цивільних справ, діяльності суду та інших суб’єктів процесуальної діяльності з метою захисту суб’єктивних прав і охоронюваних інтересів фізичних та юридичних осіб. Запропоновані теми навчальної дисципліни відображають теоретичні проблеми науки цивільного процесуального права, основні положення чинного законодавства і практики його застосування.

В основі проблематики навчальної дисципліни – Конституція України, Цивільний процесуальний кодекс України, 1618-15, остання редакцiя вiд 03.08.2010 р. Закон України “Про судоустрій і статус суддів”, чинне законодавство України, керівні постанови Пленуму Верховного Суду України. Враховані також новітні досягнення вітчизняної цивільно-процесуальної науки, розробки відомих українських вчених Л.К.Буркацького, В.В.Комарова, Д.Д.Луспеника, В.І.Тертишникова, С.І.Фурси, Т.В.Цюри, П.І.Шевчука, М.Й.Штефана та ін., даються посилання на монографії та наукові статті, навчальні посібники та підручники, вивчення яких має стати міцним підгрунтям опанування курсантами навчальної дисципліни.

Метою вивчення даної навчальної дисципліни є засвоєння студентами норм та інститутів цивільного процесуального права, які регулюють законодавчо закріплений порядок здійснення правосуддя в цивільних справах по спорах, що виникають з цивільних, житлових, земельних, трудових, сімейних та інших правовідносин у порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Відповідно завданням вивчення навчальної дисципліни є засвоєння студентами основних положень чинного цивільного процесуального законодавства України, що регулює суспільні відносини в сфері здійснення правосуддя в цивільних справах. Студенти повинні оволодіти навичками щодо користування відповідними нормативними актами, вміннями вирішувати конкретні практичні питання, що пов’язані з застосуванням норм цивільного процесуального права, складати процесуальні документи.

Реалізацію головних завдань курсу забезпечує комплекс навчально-методичних заходів, який спрямований на всебічне вивчення студентами дисципліни. Лекції – теоретична основа курсу. Найважливіші проблеми, базові норми та інститути цивільного процесуального права, порядок здійснення правосуддя в цивільних справах, – усі ці питання концептуально висвітлюються в лекціях.

Засвоєнню теоретичного курсу, поглибленню знань служать семінарські заняття, до яких студентиготуються відповідно визначеній тематиці, використовуючи рекомендовані джерела та літературу. Семінари мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і юридичної практики, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії. Основою ефективної роботи студентів на семінарах є вивчення лекційного матеріалу та самостійне опрацювання рекомендованих джерел права, навчальної та наукової літератури. При цьому необхідним елементом самостійної роботи при підготовці до семінарів є конспектування навчальної та наукової літератури. На семінарах допускається користування конспектом, оформленим під час вивчення рекомендованої літератури і джерел.

Готуючись до семінару, необхідно звернути увагу на ключові поняття вказаних тем та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті слід будувати свій виступ так, щоб в ньому містились: чітке формулювання теоретичних положень, обґрунтування цих положень і розкриття їх найбільш характерних ознак і властивостей; аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними прикладами з юридичної практики; обгрунтовані висновки.

Обговорення питань семінару може відбуватись у формах співбесіди, загальної дискусії, заслуховування рефератів і реферативних повідомлень, “бліц”-опитування тощо.

На практичних заняттях формуються навички студентів щодо вирішення конкретних практичних задач, підготовки відповідних процесуальних документів, здійснення самостійного аналізу певних цивільно-процесуальних правовідносин. На практичних заняттях відбувається реалізація і засвоєння теоретичних знань, отриманих студентами на лекціях, при вивченні нормативних джерел, наукової та навчальної літератури. При вирішенні задач на практичному занятті студентам рекомендується: визначити тему (питання) курсу, до якого відноситься задача; дати аналіз фактичних обставин, викладених у фабулі задачі; визначити коло нормативних актів, вивчення яких необхідно для вирішення задачі; керуватися конкретними нормами Цивільного процесуального кодексу України, постановами Пленуму Верховного Суду України; при посиланні на нормативний акт (закон, постанову, інструкцію тощо) вказати, ким і коли він був прийнятий, зазначити статтю, частину, пункт.

Необхідною умовою успішного оволодіння навчальною дисципліною є самостійна робота студентів над вивченням рекомендованих джерел і літератури, опублікованої правозастосовчої практики тощо. При цьому слід зазначити, що перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника чи навчального посібника, рекомендованих монографій та інших джерел. Опрацьовувати літературу треба уважно, всебічно і критично аналізувати прочитане. Для з’ясування змісту нового, незрозумілого слова, визначення тощо необхідно використовувати довідникову і енциклопедичну літературу.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які докладно не розглядаються або розглядаються оглядово в лекціях і потребують опанування нормативних джерел, окремих наукових статей або монографій. Реферат є цілком самостійною творчою роботою, яка засвідчує рівень засвоєння студентом важливих проблем навчального курсу, оволодіння методикою підготовки і захисту письмової роботи. Вимоги до оформлення реферату відповідають вимогам до оформлення курсових і дипломних робіт. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході семінарських занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються і оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи, статті, тез або підготовки доповіді на наукову конференцію молодих вчених.

Перелік питань, які виносяться на іспит, складається з питань, що розглядаються на лекціях і семінарських заняттях та питань для самостійного вивчення.

Успішне оволодіння навчальною дисципліною повинно розглядатися студентами як умова становлення спеціаліста-юриста, який володіє високою професійною культурою і кваліфікацією.