Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

2.5.1 Альтернативне питання (Вірно / Невірно)

Відповідь на запитання студент вибирає між Вірно й Невірно ( зверніть увагу, що правильною відповіддю може бути й Невірно - вибирається при редагуванні питання).

Для різних варіантів відповіді можуть бути написані відкликання викладача, один з яких побачить студент після відповіді залежно від свого вибору.

2.5.2 Множинний вибір

Один або кілька відповідей?

  • тільки одна відповідь (студент установлює перемикач в одному із кружечків);

  • дозволено кілька відповідей (студент ставить прапорець в одному або декількох квадратиках).

Випадковий порядок відповідей - Якщо Ви вибираєте Так, те відповіді будуть перемішуватися у випадковому порядку щораз при спробі проходження тесту, що містить це питання - за умови, що Випадковий вибір відповідей у настроюваннях тесту буде встановлений на Так. Це робиться для того, щоб студентам було неможливо списати друг у друга.

Уведіть необхідну кількість можливих варіантів відповідей. Для кожного їх укажіть:

Текст відповіді. У якості варіантів відповідей можуть використовуватися формули й зображення. Для цього в поля відповідей вставляються гіперпосилання на зображення у вигляді Html-Тегів

Оцінку. Її значення від - 100% до 100%.

При одній правильній відповіді його оцінка повинна становити 100%. Інші варіанти повинні мати значення Порожнє.

При декількох правильних відповідях сума оцінок за правильні відповіді повинна становити 100%. Звичайно - пропорційно між відповідями.

За неправильні варіанти відповідей ставляться негативні значення, найчастіше так, щоб їх сума становила - 100%.

При обчисленні підсумкової оцінки всі позитивні й негативні значення підсумуються. Негативний результат обнуляется. У випадку, якщо за кожну неправильну відповідь буде виставлено "-100%", то, при виборі хоча б однієї невірної відповіді, студент одержить 0 балів за питання.

Коментар - якщо в тесті дозволене відображення коментарів (відкликань), то студент побачить його при виборі цього варіанта відповіді.

За замовчуванням можливе введення 5 варіантів відповідей. При необхідності можна побільшати їхню кількість, нажавши кнопку Додати 3 поля виборів.

Заповнивши відповідні поля, можна відобразити додаткові відкликання Для будь-якої правильної відповіді, Для будь-якої частково правильної відповіді - обрана тільки частина правильних відповідей і Для будь-якої неправильної відповіді.

2.5.3 Питання, що обчислюється

При зміні категорії за замовчуванням натисніть кнопку Обновити категорію для відновлення інформації про загальні шаблони.

У поле Зміст питання введіть формулу, що містить шаблон, у який при кожному тестуванні підставляються випадкові значення із зазначених діапазонів. Шаблони являють собою букви латинського алфавіту, укладені у фігурні дужки. Наприклад, питання з використанням формули суми може бути представлений у наступному виді: скільки буде {a} + {b}?

У цьому випадку в поле Формула правильної відповіді = потрібно ввести {a} + {b}.

Формула в прикладі використовує операцію додавання (+). Також припустимі операції - (вирахування), * (множення), / (розподіл) і% (залишок від розподілу). Крім того, Ви можете використовувати деякі математичні функції мови PHP.

Серед них є 24 функції з одним аргументом:

  • abs - абсолютне значення;

  • acos - арккосинус;

  • acosh - інверсний гіперболічний косинус;

  • asin - арксинус;

  • asinh - інверсний гіперболічний синус;

  • atan - арктангенс;

  • atanh - інверсний гіперболічний тангенс;

  • ceil - округлення дробів убік збільшення;

  • cos - косинус;

  • cosh - гіперболічний косинус;

  • deg2rad - конвертує число із градусів у радіани;

  • exp - експонента (e у зазначеному ступені);

  • expm1 - повертає exp (число) - 1, що обчислюється способом, який забезпечує точність, навіть якщо значення близьке до нуля;

  • floor - округляє дріб убік зменшення;

  • log10 - логарифм із підставою 10;

  • log1p - повертає log (1 + число), що обчислюється способом, який забезпечує точність, навіть якщо значення близьке до нуля

  • log - натуральний логарифм;

  • rad2deg - конвертує число з радіан у градуси;

  • round - округляє число із плаваючою крапкою/float;

  • sin - синус;

  • sinh - гіперболічний синус;

  • sqrt - квадратний корінь;

  • tan - тангенс;

  • tanh - гіперболічний тангенс.

  • 2 функції із двома аргументами:

  • atan2 - арктангенс двох змінні;

  • pow - зведення в довільний ступінь.

А також функції, які можуть мати два й більш аргументів:

  • max - знаходить найбільше значення;

  • min - знаходить найменше значення.

Крім того, Ви можете використовувати функцію pi, у якої відсутні аргументи, однак не забувайте дописувати після неї круглі дужки. Правильний запис виглядає так: pi ().

Шаблони можуть бути аргументами функцій, для цього їх потрібно брати в круглі дужки. Наприклад, sin ({a}) + cos ({b}) * 2. Немає ніяких обмежень для приміщення однієї функції усередину іншої, як у цьому прикладі: cos (deg2rad ({a} + 90)) і т.п.

Подробиці про використання функцій мови PHP можна знайти в документації російською мовою на офіційному сайті PHP (http://www.php.net/manual/ru/ref. math. php).

Оцінка - абсолютно правильне значення відповіді повинне мати оцінку 100%. Інші варіанти в цьому випадку можна не заповнювати. Можна заповнити трохи частково правильних відповідей і виставити їм оцінки від 5% до 90%.

Поле Погрішність ± - укажіть припустиму погрішність (може бути у вигляді десяткового дробу з роздільником крапкою. Кому не використовувати!).

Виберіть зі списку Тип погрішності - Відносна, Номінальна й Геометрична. Якщо ми вкажемо, що вірною відповіддю на запитання буде 200 і встановимо погрішність в 0.5, то різні погрішності будуть працювати по-різному:

Відносна: Припустимий проміжок буде обчислений шляхом множення вірної відповіді на 0.5 (у нашому випадку це дасть 100).

Таким чином, вірною відповіддю буде вважатися значення в проміжку між 100 і 300 (200 ± 100).

Це корисно, якщо величина правильної відповіді може сильно відрізнятися при різних значеннях, підставлених у формулу.

Номінальна: Це найпростіший тип погрішності, але не дуже гнучкий. Вірна відповідь повинна бути між 199.5 і 200.5 (200 ± 0.5). Цей тип може використовуватися, якщо величини різних правильних відповідей не сильно відрізняються.

Геометрична: Верхня межа припустимого інтервалу обчислюється як 200 + 0.5*200, тобто так само, як і для Відносної погрішності. Нижня межа розраховується як 200/ (1 + 0.5). Тобто правильна відповідь, у такому випадку, повинна бути між 133.33 і 300. Це корисно для складних обчислень, де потрібно використовувати більшу відносну погрішність (в 1 і більш) для верхньої межі, але, при цьому, вона не прийнятна для нижньої межі, оскільки це зробить нуль правильною відповіддю для всіх випадків.

Укажіть у поле В правильних відповідях відображати... точність, з який буде відображатися правильна відповідь і формат - десяткових знаків або значущих цифр. Наприклад: якщо встановлене значення 3 значущих цифри, то вірна відповідь 13.333 буде відображений як 13.3; 1236 буде відображено як 1240; 23 як 23.0 і т.д. А якщо встановлене значення 3 десяткових знака, то вірна відповідь 13.333333 буде відображений як 13.333; 12.3666 буде відображено як 12.367; 23 як 23.000.

Абсолютно правильне значення відповіді повинне мати оцінку 100%. Інші варіанти в цьому випадку можна не заповнювати. Можна заповнити трохи частково правильних відповідей і виставити їм оцінки від 5% до 90%.

У варіантах відповідей також може вказуватися одна або кілька одиниць виміру (кг, г, мг; див, м, км і т.п.) і відповідні їм коефіцієнти (0,01; 0,1; 10; 100; 1000 і т.п.). За замовчуванням уже встановлений коефіцієнт 1,0 і до нього потрібно тільки вказати розмірність. Зазначені коефіцієнти застосовуються й до погрішностей.

Одиниці виміру у відповідях повинні бути написані студентами без пробілів від відповідного числового значення. Попередите про це своїх студентів у змісті питання при використанні одиниць виміру!

За замовчуванням можливе введення 2-х варіантів відповіді. При необхідності можна побільшати їхню кількість, нажавши кнопку Додати ще бланк відповіді. Можна додати одиниці виміру з відповідними їм коефіцієнтами, нажавши кнопку Додати 2 модуля одиниць.

Після заповнення полів форми натисніть кнопку Наступна сторінка для вибору властивостей набору даних або кнопку Наступна сторінка (нове питання) для вибору властивостей набору даних для НОВОГО питання (тільки в режимі редагування існуючого питання). Виберіть, чи будуть в питанні використані вже існуючі набори даних або для нього повинні бути створені нові загальні або частки шаблони й натисніть кнопку Наступна сторінка для переходу до редагування набору даних - додаванню й видаленню значень змінних.

Набір даних повинен містити не менш одного параметра. Значення параметрів у наборі даних можна додавати вручну або згенерувати автоматично, використовуючи вбудований генератор випадкових чисел. Для ручного додавання значення потрібно ввести значення в поле Параметр {…} і нажати кнопку Додати. Для збереження питання він повинен містити не менш 2-х значень одного параметра.

Для автоматичного додавання значень параметра необхідно заповнити всі поля: Діапазон значень (увести мінімальне й максимальне значення), кількість припустимих Десяткових знаків у значеннях, Розподіл, що генерує значення у діапазоні - рівномірне або логарифмічне (частіше генеруються значення з нижньої області діапазону).

Потім потрібно вибрати зі списку кількість значень, що додаються ( від 1 до 100) і натиснути кнопку Додати.

Додані значення параметрів розташовуються в нижній частині сторінки. Частину їх завжди можна вилучити, вибравши зі списку, що віддаляється кількість останніх значень і нажати кнопку Вилучити.

Завжди можна використовувати раніше згенеровані й вилучені значення параметрів. Для цього виберіть пункт багаторазово використовувати попереднє доступне значення й натисніть кнопку Додати. При виборі пункту примусове відновлення будуть додані знову згенеровані значення.

Урахуйте, якщо обрана кількість значень, що додаються, більше, чим є в зазначеному діапазоні, то будуть згенеровані повторювані значення.

Після додавання необхідної кількості значення параметрів для використання їх у тесті натисніть кнопку Зберегти.