Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна 2011...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.Вирішення практичної ситуації:

20 жовтня цього року о 13 годині 15 хв. до чергової частини Жовтневого РВ м. Дніпропетровська звернулась Васюченко Р. І. із усною заявою про те, що о 12 год. 10 хв., коли вона прямувала до зупинки «Медична академія», незнайомий чоловік із погрозою застосування ножа заволодів її речами на загальну суму 4700 грн. і зник в напрямку залізничного вокзалу.

Оформити усну заяву Васюченко Р. І. процесуальним документом.

Завдання №3 Комплексна задача Перший етап

5 вересня о 13 год. 30 хв. до чергового Жовтневого РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області звернулася з усною заявою гр-ка Петрук Ніна Михайлівна, 15.01.1969 р.н., уроженка м. Дніпропетровська, українка, гр-ка України, освіта вища, проживає в м. Дніпропетровську по вул. Гоголя, буд. 5, кв. 1, яка повідомила, що в цей же день близько 12 години вона вийшла із своєї квартири з метою купівлі продуктів. Вхідні двері квартири замкнула, як завжди, на один замок, ключ залишила при собі. Повернулася з магазину через годину і коли підійшла до дверей своєї однокімнатної квартири, то вони несподівано відчинилися і з приміщення вийшов чоловік віком 25-30 років, високого зросту, середньої статури, на голові волосся чорне, коротке, пряме, зачесане зліва направо. Він був одягнений в сіру куртку і темні штани, коричневі туфлі. В правій руці він тримав коричневий чемодан, а в лівій – господарську сумку червоного кольору, які, як вона зрозуміла, належали їй. На її здивоване і розгублене запитання: “Хто ви? Як ви сюди потрапили?” чоловік різко зробив крок вперед і плечем сильно штовхнув її в груди, від чого вона впала на підлогу, ударившись при цьому ліктем правої руки. Побачивши, що незнайомець почав швидко прямувати до виходу з під’їзду, вона закричала: “Тримайте злодія! Тримайте злодія!” і, пересиливши біль, вибігла на вулицю, продовжуючи при цьому кричати. Однак у дворі нікого, хто б міг надати допомогу в затримані злочинця, не було і він зник в напрямку сусіднього будинку. Запам’ятала, що цей чоловік, прямуючи у бік будинку № 7, пройшов поруч з молодою жінкою, яка прогулювалась з дитям.

Повернувшись до своєї квартири, побачила, що більшість речей, які знаходилися перед її виходом до магазину в шафі, лежать на підлозі кімнати.

Після цього подзвонила в сусідню квартиру, де, як вона побачила, знаходився одинадцятирічний Шведенко Саша (під час її крику “Тримайте злодія!” він визирнув з-за дверей, а потім їх швидко закрив) і попросила його постерегти вхідні двері квартири, сама ж попрямувала до райвідділу міліції.

Заявник в підтвердження своєї особи пред’явила паспорт.

Вказана інформація була підтверджена неповнолітнім Шведенко О.В.

Завдання:

  1. Які обов’язки чергового РВ при прийомі заяв про злочин?

2.Чи є необхідність в перевірці заяви Петрук Н.М.?

3.Скласти постанову про порушення кримінальної справи за фактом викрадення майна із квартири гр-ки Петрук Н.М.

Практичне заняття 2 (2 год.)

1. Аналіз нормативно-правових актів:

1.У п. 1 ст. 10 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» зазначено, що матеріали оперативно-розшукової діяльності використовуються як приводи та підстави до порушення кримінальної справи.

Проаналізуйте цю норму закону з позиції її відповідності теоретичному та логічному визначенню понять «приводи до порушення кримінальної справи» і «підстава до порушення кримінальної справи».

2.У главах 1 та 8 КПК віднайдіть норми, якими регламентовано підстави до прийняття рішень про:

  • порушення кримінальної справи;

  • відмову у порушенні кримінальної справи;

  • направлення заяви чи повідомлення за належністю.

Проаналізуйте ці підстави і визначте за допомогою яких засобів, передбачених КПК, їх встановлюють.