Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна 2011...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3.Комплексна задача(продовження)

Під час самостійної підготовки необхідно усвідомити зміст третього етапу задачі і підготувати відповідь на запитання, що поставленні після викладення змісту.

Третій етап

Допитаний як свідок Шведенко Олександр повідомив, що 5 вересня близько 13-ї години він знаходився в своїй квартирі і грався з кішкою. В цей час із-за дверей квартири він почув крик “Тримайте злодія! Тримайте злодія!”, який спонукав його визирнути на сходову площадку. Біля дверей квартири № 1 побачив сусідку Петрук Н.М., яка саме підводилась з підлоги і кричала “Тримайте злодія!”. Також побачив незнайомого чоловіка, що виходив з під’їзду і, як він зрозумів, на адресу якого були направлені слова сусідки. Запам’ятав, що чоловік був високого зросту, середньої статури, щось ніс в обох руках. Більше нічого не запам’ятав, тому що перелякався, в зв’язку з чим швидко закрив двері квартири.

Через декілька хвилин подзвонила Петрук Н.М. і, повідомивши про вчинену крадіжку з її квартири речей, попросила його постерегти вхід в квартиру до моменту виклику нею працівників міліції, що він і зробив.

За фактом вчинення цього злочину було допитано колишнього чоловіка потерпілої – Петрука Анатолія Степановича, який категорично заперечував як свою причетність до цієї справи, так і те, що він погрожував Петрук Н.М. спричиненням неприємностей.

Яких-небудь даних, що свідчили б про причетність Петрука А.С. до цього злочину, під час дізнання здобуто не було.

Не дивлячись на те, що з моменту порушення кримінальної справи минуло 8 днів, були проведені всі невідкладні слідчі дії, особу, яка вчинила крадіжку у Петрук Н.М., встановити не вдалося.

Запитання:

  1. Які особливості допиту неповнолітніх свідків?

  2. В якості якого учасника (суб’єкта) кримінального процесу потрібно допитати Петрука А.С.?

  3. Визначтесь, чи потрібно проводити очну ставку між Петруком А.С. і Петрук Н.М.?

  4. Чи має право орган дізнання продовжувати розслідування цієї кримінальної справи?

Завдання:

  1. Розбір структури і змісту протоколу допиту свідка.

  2. Скласти:

1) протоколи допиту Шведенка О.В. і Петрука А.С.;

2) постанову про направлення справи для провадження досудового слідства і супроводжувальний лист про направлення кримінальної справи.

Складання цих документів закінчити в години самостійної роботи.

Практичне заняття 4 (2 год.)

1.Аналіз нормативно-правових актів:

Проаналізуйте зміст ст. 194 КПК «Відтворення обстановки і обставин події» і дайте відповідь на запитання:

1) що означають вжиті у ч. 1 цієї статті терміни «перевірка» і «уточнення»;

2) що розуміє законодавець під терміном «результати допиту» ?

3) яке коло учасників відтворення обстановки і обставин події визначає законодавець у цій статті ? Чи є воно вичерпним ?

4) як співвідносяться положення ч. 3 ст. 194 з положеннями ст. 195 та ч. 4 ст. 85 КПК ?

2. Вирішення практичної ситуації:

Затриманий за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК, Величко П.Р. під час допиту його як підозрюваного пояснив наступне: «Уночі 25 вересня цього року на житловому масиві Тополя-3 у районі кінотеатру «Січ» я, перебуваючи у стані сильного алкогольного сп’яніння, випадково забрів до під’їзду одного із 9-поверхових будинків. Поруч була автостоянка. Піднявшись на другий поверх будинку я чомусь вирішив, що у першій від ліфту квартирі проживає моя приятелька. Я почав стукати у двері. Але приятелька не відгукувалася. Розсердившись, я товкнув двері. Вони виявилися незакритими. Я пройшов на кухню, щоб попити води. Світло не запалював, підпалював сірники. Побачивши у вазі гроші, а на холодильнику годинник і DVD-плейєр, я зрозумів, що знаходжуся у чужій квартирі. У цей час я почув шерех у кімнаті і, прихопивши із собою гроші, годинник та плейєр, утік. Номер будинку, квартири не знаю, але можу показати. Гроші я витратив, а годинник і плейєр викинув під місток, що сполучає жилмасив Тополю і «12-й квартал». Місце також можу показати».

Завдання:

1) Дайте відповідь на запитання:

- чи потрібно у даній ситуації провадити відтворення обстановки і обставин події ?

- якщо так, то у якій формі - слідчого експерименту чи перевірки показань на місці - воно має бути проведене ?

2) Змоделюйте відтворення обстановки і обставин події з участю підозрюваного Величка П.Р. і його захисника - адвоката Воскобійника І.Д.

3) Складіть протокол цієї слідчої дії.