Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП 1 сем.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
376.89 Кб
Скачать

15.Обов’язки учасників справи

Окрім процесуальних прав сторони наділені процесуальними обов'язками, які також можна поділити на загальні та спеціальні.

До загальних обов'язків сторін відноситься зобов'язання подати всі наявні у них докази для підтвердження своїх вимог і заперечень до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться, - до початку розгляду справи по суті. Загальним для сторін, як і для інших осіб, які беруть участь у справі, є обов'язок добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки.

Спеціальні обов'язки полягають у виконанні сторонами певних процесуальних дій, а саме: позивач повинен надати копії позовної заяви та документів до неї (ст. 120 ЦПК), сторони зобов'язані повідомити суд про третю особу, яка не заявляє самостійних вимог (ч. 1 ст. 36 ЦПК), та про всі відомі їм рішення судів (чи незавершені судові провадження), що стосуються предмета спору (ч. З ст. 131 ЦПК).

Сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм правами. Спроби позивача або відповідача тягнути процес або відхилитися від суті справи припиняються судом.

Сторони зобов'язані своєчасно з'являтися за викликом суду, дотримуватися порядку в залі судового засідання, здійснювати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки і т. д.

Сторони повинні говорити суду правду і обґрунтовувати свої вимоги і заперечення. Відповідно сост. 179 ЦПК кожна сторона доводить факти, на які посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За порушення цих і деяких інших процесуальних обов'язків закон (ст. 138. 139. 168 ЦПК та ін) передбачає певні санкції. Так. на сторону, недобросовісно яка заявила необґрунтовану позов або суперечку проти позову або систематично противодействовавшую правильному і швидкому розгляду і вирішенню справи, суд може покласти сплату на користь іншої сторони компенсацію за фактичну втрату робочого часу. Суд може зобов'язати недобросовісну сторону відшкодувати судові витрати іншій стороні або в доход держави, якщо вони викликані недобросовісними або завідомо неправильними діями (дачею неправдивих пояснень, приховуванням доказів тощо).

  1. Обов’язок доказування і подання доказів.Обставини (факти), що не входять до предмету доказування.

ст. 60 ЦПК Обовязки доказування і подання доказів

1. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

2. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

3. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

4. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Не потребують доказування загальновідомі, преюдиціальні факти і факти, що презюмуються. Суд також може вважати визнаний стороною факт встановленим і звільнити від його доказування (ст. 61 ЦПК).

Загальновідомі факти - це обставини, які відомі широкому колу осіб, в тому числі і складу суду. Вони не потребують доказування тому, що об'єктивність їх існування очевидна, це в основному не дії, а події: землетрус у Вірменії, аварія на Чорнобильській АБС тощо.

Преюдиціальність фактів грунтується на правовій властивості законної сили судового рішення і визначається його суб'єктивними і об'єктивними межами, за якими сторони й інші особи, які брали участь у справі, а також їх правонаступники не можуть знову оспорювати в іншому процесі встановлені судом в рішенні у такій справі факти і правовідносини (ч.3ст. 61 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]