Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП 1 сем.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
376.89 Кб
Скачать

60. Поняття цивільно-процесуального права, його система та предмет.

Цивільне процесуальне право - сукупність правових норм, що регулюють порядок розгляду і вирішення судом цивільних справ, тобто правосуддя в цивільних справах.

Предметом цивільного процесуального права є суспільні відносини, що виникають у сфері цивільного судочинства, тобто цивільні процесуальні відносини. Ці відносини виникають у результаті діяльності суду, осіб, що приймають участь у процесі, органів виконання судових постанов, здійснюваної відповідно до норм цивільного процесуального права.

Система цивільного процесуального права - сукупність цивільних процесуальних норм, що регулюють правосуддя в цивільних справах, і завдань цивільного судочинства, що забезпечують виконання, і складається із двох частин: загальної й особливої. Загальна частина включає основні положення: склад учасників, систему захисту їхніх процесуальних прав, предметну компетенцію суду, строки, видатки, судове доказування і його засоби. Загальна частина будується в точній відповідності із Загальними положеннями ЦПК України. Особлива частина регламентує рух справи по процесуальних стадіях судочинства від порушення до завершення цивільної процесуальної діяльності. У цій частині виділяються позовне, наказне і окреме провадження суду першої інстанції, а також провадження по перегляду судових рішень, ухвал і          постанов у апеляційних, касаційних провадженнях і у зв'язку з винятковими чи нововиявленими обставинами.

61. Поняття цивільного судочинства, його завдання. Види судочинства та їх характеристика.

Цивільне судочинство - це врегульований нормами цивільного процесуального права порядок розгляду і вирішення цивільних справ.

Цивільне судочинство є важливою сферою державної діяльності, а тому відповідно до ст. 2 ЦПК цей вид діяльності регулюється лише Конституцією України, ЦПК України, Законом України "Про міжнародне приватне право". Саме в цих актах, які є основними і визначальними, містяться норми цивільного процесуального права, що регулюють порядок вирішення цивільних справ. Тому для цивільного судочинства характерна його законодавча регламентація. Цей порядок розгляду і вирішення цивільних справ не регулюється підзаконними актами. В цивільному судочинстві діє принцип: "дозволено те, що передбачено в законі".

Відповідно до ст. 1 ЦПК завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Ч. 3 ст. 15 ЦПК передбачає 3 види провадження:

- позивне (наявність спору про право; наявність сторін з протилежними інтересами; засобом відкриття позовного провадження є позов);

- окреме (відсутність спору про право (справи про усиновлення, про примусову госпіталазацію...); відсутні сторони з протилежними інтересами або треті особи; засобом відкриття окремого провадження є заява);

- наказне (відсутній спір про право (спарви про стягнення нарахованої але не виплаченої заробітної плати...); сторонами наказного провадження є заявник та боржник; засобом відкриття наказного провадження є заява про видачу судового наказу);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]