Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП 1 сем.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
376.89 Кб
Скачать

82.Спеціаліст у цивільному процесі.

Стаття 54. Спеціаліст (ЦПК)

1. Спеціалістом може бути особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних засобів і може надавати консультації під час вчинення процесуальних дій з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

2. Спеціаліст може бути залучений до участі у цивільному процесі за ухвалою суду для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи тощо) під час вчинення процесуальних дій. Допомога спеціаліста технічного характеру під час вчинення процесуальних дій не замінює висновку експерта.

3. Спеціаліст зобов´язаний з´явитися за викликом суду, відповідати на задані судом питання, давати усні консультації та письмові роз´яснення, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, у разі потреби надавати суду технічну допомогу.

4. Допомога спеціаліста не може стосуватися правових питань.

5. Спеціаліст має право знати мету свого виклику до суду, відмовитися від участі у цивільному процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями та навичками, з дозволу суду задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов´язаних з викликом до суду.

83.Спеціальні права та обов’язки відповідача. Форми захисту відповідача.

Стаття 27ЦПК

Начало формы

Конец формы

1.Особи, які беруть участь у справі, мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії з документів, долучених до справи, одержувати копії рішень, ухвал, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, задавати питання іншим особам, які беруть участь у справі, а також свідкам, експертам, спеціалістам, заявляти клопотання та відводи, давати усні та письмові пояснення судові, подавати свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти клопотань, доводів і міркувань інших осіб, користуватися правовою допомогою, знайомитися з журналом судового засідання, знімати з нього копії та подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, прослуховувати запис фіксування судового засідання технічними засобами, робити з нього копії, подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, оскаржувати рішення і ухвали суду, користуватися іншими процесуальними правами, встановленими законом.

2. Особи, які беруть участь у справі позовного провадження, для підтвердження своїх вимог або заперечень зобов 'язані подати усі наявні у них докази або повідомити про них суд до або під час попереднього судового засідання.

3. Особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки.

У проносі заперечення відповідач може просити суд про зупинення розгляду цивільної справи на підставі того, що одночасно знаходиться на розгляді інша справа, яка безпосередньо пов'язана з нею (див. ст. 201 ЦПК). Крім того, відповідач може наполягати в своїх клопотаннях до суду на залишенні цивільної позовної заяви без розгляду у зв'язку з тим, що аналогічна цивільна справа про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав перебуває на судовому розгляді в іншому суді (див. ст. 207 ЦПК). Також за відповідних заперечень відповідач у цивільному процесі має право просити суд закрити провадження у справі, якщо справу не належить розглядати в порядку цивільного судочинства (див. ст. 205 ЦПК).

Засоби захисту відповідача в цивільному процесі є збиральної категорією, встановлення змісту якої представляє самостійний пізнавальний інтерес. У правовому конфлікті доступний відповідачу «набір» засобів захисту залежить від правових дозволений, однак, при цьому, він повинен бути рівнозначний можливостям, доступним позивачеві, що випливає з загального початку здійснення судочинства на основі рівноправності сторін, закріпленого в ч. 3 ст. 123 Конституції РФ, а також із загального принципу справедливого судового розгляду і права на ефективний засіб захисту, закріплених Конвенцією про захист прав людини та основних свобод. Відповідно до принципу процесуальної рівності сторін відповідач має широкі можливості захищати свої інтереси в цивільному судочинстві. Так само, як і позивач, відповідач має право на судовий захист. Найближчою метою діяльності відповідача по захисту є припинення правового спору до розгляду його по суті. У разі, якщо умови для розгляду позову по суті дотримані, підстави для припинення провадження у справі або залишення заяви без розгляду відсутні, мета відповідача зміниться і полягатиме в тому, щоб добитися винесення рішення судом на свою користь і відмови позивачу в задоволенні заявлених ним вимог .

Виходячи з розглянутих цілей захисту, виділяються дві основні групи засобів захисту відповідача:

. засоби захисту, спрямовані на завершення процесу без розгляду справи по суті і без винесення рішення;

. засоби захисту, спрямовані на спростування вимог позивача та винесення судом рішення на користь відповідача (в тому числі, частково).

Засоби захисту відповідача, як заперечення відповідача проти позову, зустрічний позов, дискусійні аспекти виділення простого заперечення позову як засобу захисту, дії відповідача щодо укладення мирової угоди з позивачем, а також дії відповідача, спрямовані на захист своїх інтересів при перевірці судових постанов у вищестоящих судових інстанціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]