Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_27111.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
545.79 Кб
Скачать

17. Споживні властивості товарів. Класифікація, характеристика груп споживних властивостей.

Розрізняють такі основні споживчі характеристики товару:

Функціональна властивість — це споживна властивість, що обумовлюе використання товару за його призначенням.вони є найважжливішими при оцінці якості товарів. Надійність товару — це споживна властивість товару зберігати в часі в установлних межах значення показників функціонувальних властивостей відповідно до заданих режимів і умов технічного обслуговування, ремонту транспортування.

Довговічність — споживна властивість виконувати потрібні функції до переходу в граничний стан при встановленні в системі технічного обслуговування.

Збереженність — це властивість виробів зберігати певний час кількісні і якісні показники, що забезпечують їх використання за призначенням.

Ергономічні властивості товару — забезпечують зручність і комфорт споживання чи єксплуатації товару.

Гігіенічні властивості характеризують умови що впливають на організм і працездатність людини, при експлуатації виробів.

Антропометричні властивості характеризують відповідність конструкції виробу і його елементів формі і масі тіла людини, що забезпечує комфорт.

Психологічні властивості — це здатність товарів забезпечувати при споживанні відповідність виробів, прийняттю мислення та навичків людини.

Психофізологічні властивості — властивості товарів, що комплексно задовольняють як психологічні, так і психологічні потреби, створюючи відчуття комфорту.

Естетичні — це споживні властивості, які виявляються у чуттєво-сприятливих ознаках форми, задовольняє естетичні потреби людини.

Інформаційна виразність — здатність виробу через особливості форми відображати соціально-естетичні уявлення.

Раціональність — форми полягають в едності форми і змісту виявленні її відповідності умовам виробництва та експлуатація відбиття функціонально-кунструкторських суттевиробів.

Досконалість виробничого виховання та товарного вигляду характеризує чистоту виконання контурів окремих елементів виробу, захисні покриття.

Екологічні властивості — рівень шкідливості,я який здійснюють товари на оточуюче середовище при її експлуатації чи споживанні.

Хімічна небезпека — це відсутність недопустимого ризику здоров'ю, життю людини, та її майну, що може бути нанесено токсичними речовинами.

Пожежна мае важливе значення при оцінюванні якості виробів використанні, яких пов'язане із застосуванням легкозаймистих і легкозгоряючих матеріалів.

Радіаційна — це відсутність неприпустимого ризику, який може бути завданий життю чи здоров'ю людини, радіоактивними елементами або іонами які вопромінюются з цих елементів.

18. Види забійних тварин. Фактори, які впливають на споживчі властивості м'яса. Розбирання туш для роздрібної торгівлі.

В світі близько 300 порід великої рогатої худоби, найбільш широко поширених в світі Довжина тіла тварин, не рахуючи хвоста, зазвичай складає 1,8-3,2 м при висоті в загривку 1,0-1,6 м і масі 450-1000 кг Бики, як правило, більше за корів,

ПОРОДИ СВИНЕЙ

В світі існує 100 порід свиней. Залежно від напряму продуктивності породи свиней класифікують:

· На беконних - ландрас, темворс і др.;

· М'ясо-сальні, або універсальні, - крупна біла, гемпшир, польсько-китайська, дюрок

· Сальні - крупна чорна, беркширська, мангалицька та інші.

· М'ясні і беконні - естонська беконна, ландрас, дюрок, гемпшир, уржумська і др.;

· Універсальні (м'ясо-сальні) - крупна біла (85,4 % порідного поголів'я свиней), українська степова біла, сибірська північна, брейтовська, литовська біла, латвійська біла, ливенська, миргородська, українська степова ряба, кемеровська, муромська і ін.

Вівці

Вівці - скоростиглі тварини

Від овець отримують найрізноманітнішу продукцію. Основними видами її є наступні:

- шерсть; - овчини; - смушки; - шкіри; - м'ясо; - сало; - молоко.

Таким чином, вівчарство можна назвати універсальною галуззю тваринництва

Кози

Породи діляться на молочні, вовняні, пухові і грубововняні змішаної продуктивності. Хороша коза повинна давати 5-9 літрів молока в день. Молоко породистих кіз на смак не тільки не поступається коров'ячому, але і перевершує його. У нім міститься 4,5% білку, 4,4% жиру, тоді як в коров'ячому відповідно в середньому 3,3% і 3,9%. Максимально в туші відгодованої дорослої кози 20-28 кг м'яса. По смакових якостях м'ясо кіз (козлятина) не поступається баранині

КОНІ

До основних порід коней м'ясного напряму продуктивності відносяться місцеві породи, що сформувалися під впливом штучного і природного відбору в умовах, близьких до природних, башкирська, алтайська, бурятська, тувинська, якутська, а також кушумська, степовий тип кустанайської і масивний тип новокиргизської породи, яких розводять в умовах табунного змісту

По м'ясній продуктивності багато місцевих порід коней не поступаються великій рогатій худобі, їх забійний вихід при хорошій угодованості досягає 56--62%, вихід м'яса в туші -- 75--82%. Колір конячого мяса є темний.

КРОЛІ

За досить короткий проміжок часу кролі можуть дати багато м'яса, хутра і пуху. На виробництво 1 кг. Кролятини витрачається кормів не більше, ніж на виробництво 1 кг. свинини, яловичини або баранини. У м'ясі кролів високий вміст холестерину - отже, це незамінний продукт харчування літніх людей, хворим на гіпертонію, при захворюваннях печінки і шлунку. Вирощування кролів - прибуткова справа, тому що крім м'яса можна одержати гарне хутро, пух.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]