Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_27111.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
545.79 Кб
Скачать

23. Сертифікація, сертифікат відповідності, "знак відповідності". Система сертифікації УкрСепро: елементи організаційної структури, основні функції.

Сертифіка́ція—діяльність уповноважених органів з підтвердження відповідності товару (роботи, послуги) обов'язковим вимогам стандарту і видачі документа відповідності. Для сертифікації продукції використовуються різні нормативно-технічні документи, стандарти, а стосовно до експортної продукції, крім перерахованих, міжнародні і національні стандарти інших країн.

сертифікат якості — це письмовий документ, складений у довільній формі та виданий виробником товару (продукції), щоб підтвердити відповідність виробленого ним товару (продукції) вимогам, які висуваються до якості такого товару (продукції).

Сертифікат відповідності - документ, що виданий для підтвердження того, що продукція, система якості, система управління якістю, система управління довкіллям, персонал відповідає встановленим вимогам конкретного стандарту чи іншого нормативного документу, визначеного чинним законодавством.

В Україні діє Українська державна система сертифікації продукції (УкрСЕПРО).

Існує два види сертифікатів УкрСЕПРО - обов'язкові (згідно законодавства) та добровільні.

Знак відповідності у сертифікації– захищений у встановленому порядку знак, застосовуваний або виданий відповідно до правил системи сертифікації, який вказує, що забезпечується необхідна впевненість у тому, що дана продукція, процес або послуга відповідають конкретному стандарту або іншому нормативному документу

Єдина державна система сертифікації та стандартизації в Україні «УкрСЕПРО» створена для перевірки якості та надійности продукції або послуг, а також стабільності виробництва на відповідність українським державним нормативним документам — стандартам (ДСТУ, ТУ, ГОСТ та ін.).

Продукція, яка сертифікована в системі «УкрСЕПРО», визнається системами сертифікації країн СНГ згідно існуючим двостороннім угодам. Якщо ваша продукція вже сертифікована в країнах СНД, вона також може бути визнана в Україні завдяки Свідоцтву про визнання», яке видається в системі «УкрСЕПРО».

Для продукції, яка не вказана в переліку, існує схема добровільної сертифікації. Для виробника та реалізатора наявність сертифіката є показником визнаної якості товару, піднімає його конкурентоспроможність та привабливість в очах кінцевого покупця.

24. Поняття про асортимент, сортамент, сортимент. Властивості асортименту та їх показники.

Асортимéнт (фр. assortiment — набір, комплект) —Склад і співвідношення окремих видів продукції підприємства, галузі виробництва або групи товарів. Асортимент продукції характеризує її склад щодо сортності та якості.

Асортимент буває гуртовий (оптовий) і роздрібний. Гуртовий асортимент сформований (згрупований) за певними ознаками — товарознавчими, за принципом комплексного споживання товарів чи за потребами певних соціальних груп споживачів (товари культурно-побутового призначення, товари для спорту, товари побутової хімії тощо). Розрізняють асортиментні набори товарів: торговий набір — для окремого магазину, його секції, відділів торговельної організації.

Сортамент, -у. У металургійній промисловості – склад продуктів за марками, розмірами й профілями: сортамент прокату, труби нафтового сортаменту.

Сортимент, -у. 1. Те саме, що сортамент, але у виробництві лісоматеріалів: будівельні сортименти сировини. 2. Сукупність сортів і видів однорідних з господарського погляду рослин, вирощуваних у певному районі: сортимент однорічних бобових культур, сортимент яблуні.

Показники, що характеризують торговий асортимент

У сучасних умовах конкуренції ринок визначає необхідний йому асортимент, тому завданням підприємства є задоволення попиту краще і ефективніше, ніж конкуренти. При неоптимальній структурі асортименту відбувається зниження як потенційного, так і реального рівня прибутку, втрата конкурентних позицій на перспективних споживчих і товарних ринках і, як наслідок цього, спостерігається зниження економічної стійкості підприємства. Тому формування оптимального асортименту, сприяючого оптимізації прибутку, збереженню бажаного прибутку на тривалий період часу, дуже актуально для підприємств, прагнучих бути конкурентоздатними.

До чинників, що впливають на формування асортименту товарів в магазині, відносяться: попит, виробництво, асортиментний профіль магазина; зона діяльності магазина, стан матеріальний технічної бази. Головним завданням товаровиробника в реалізації товарної політики підприємства є своєчасна пропозиція ринку визначеної сукупності товарів, які, відповідаючи в цілому профілю виробничої діяльності підприємства, найповніше задовольняли б вимоги цільової групи покупців.Набір товарів, запропонованих виробником або продавцем називають асортиментом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]