Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

2. Якщо порушення зобов'язання не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, суд може з урахуванням інтересів боржника зменшити розмір належних до сплати штрафних санкцій.

1. Стаття 233 надає суду право зменшувати розмір штрафних санкцій, якщо вони надмір­но великі порівняно із збитками кредитора. Слід зазначити, що таке надмірне перевищення розміру штрафних санкцій над розміром збитків кредитора є неодмінною умовою для їх зменшення. Крім того, суд має право лише зменшити розмір штрафних санкцій, але не звіль­нити повністю боржника від їх сплати,

Дана норма також міститься у пункті 1 статті 83 Господарського процесуального кодексу України. При цьому необхідно брати до уваги певні обставини, а саме:

- ступінь виконанім зобов'язання боржником. Незважаючи на те, що часткове виконання є неналежним, суд враховує даний факт. Зменшення розміру штрафних санкцій буде міні­мальним, якщо боржник не починав виконання своєї частини зобов'язання;

- майновий стан сторін, які беруть участь у зобов'язанні. Під час вирішення питання сто­совно зменшення штрафних санкцій, належних до стягнення, суд враховує майновий стан боржника та кредитора. У деяких випадках стягнення штрафних санкцій у повному обсязі може призвести до припинення діяльності боржника;

- не лише майнові, а й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу. Кодекс не конкре­тизує термін «майнові та інші інтереси сторін». Тому можуть розглядатись інші обставини, які суд враховуватиме під час вирішення питання щодо розміру штрафних санкцій. На­приклад, такою підставою може бути відсутність негативних наслідків у потерпілої сторони від прострочення виконання зобов'язання.

Зокрема, частиною 3 статті 219 ГК передбачено право суду зменшувати розмір відпові­дальності, якщо правопорушенню сприяли неправомірні дії (бездіяльність) другої сторони зобов'язання.

2. Незаподіяння збитків іншим учасникам господарських відносин є другою підставою для зменшення судом розміру штрафних санкцій у разі порушення зобов'язання.

При цьому треба враховувати норму статті 2 ГК, яка визначає, що до складу учасників господарських відносин належать суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господа­рювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі від­носин власності.

Якщо правопорушення не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, це не може бути підставою для звільнення боржника від відповідальності. Суд може тільки зменшити розмір штрафних санкцій.

Стаття 234. Обов'язок боржника, який сплатив штрафні санкції, виконати зобов'я­зання в натурі

1. Сплата штрафних санкцій за невиконання або неналежне виконання господарсько­го зобов'язання не звільняє боржника від виконання зобов'язання в натурі, крім випад­ків, передбачених у частині третій статті 193 цього Кодексу.

Незважаючи на сплату штрафних санкцій, боржник повинен виконати зобов'язання у натурі. У цій нормі простежується принцип виконання господарського зобов'язання належ­ним чином, закріплений у статті 193 ГК.

Частина 3 статті 193 ГК передбачає, що застосування господарських санкцій до суб'єкта, який порушив зобов'язання, не звільняє останнього від обов'язку виконати зобов'язання у нату­рі, крім випадків, коли інше передбачено законом чи договором, або управнена сторона відмови­лася від прийняття виконання зобов'язання. Так, відповідно до частини 4 статті 193 ГК управне­на сторона має право не приймати виконання зобов'язання частинами, якщо інше не передба­чено законом, іншими нормативно-правовими актами чи договором, або не випливає із змісту зобов'язання.

Стаття 235. Оперативно-господарські санкції

1. За порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції-заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або по­передження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторо­нами зобов'язання в односторонньому порядку.